Pobeda LGBT aktivista nad nemačkom vladom

Do sada istopolni partneri nisu imali pravo na jednake povlastice kakve imaju muškarac i žena u braku. Ustavni sud je zaključio da je to diskriminacija prema polnoj orijentaciji

  • 9

Homoseksualni parovi imaju pravo na jednake porezne obveznice kao i heteroseksualni, odlučio je nemački ustavni sud.

Velika je to pobeda LGBT aktivista nad nemačkom vladom, javlja AP.

Federalni ustavni sud u Karlsrueu zaključio je da uskraćivanje poreznih obveznica homoseksualnim parovima predstavlja kršenje odredbe koja garantuje jednaka prava svim građanima Nemačke. Odluka je donesena uprkos protivljenju Angele Merkel i njenog kabineta.

Istospolne zajednice u Nemačkoj imaju vrlo sličan status kao i heteroseksualni brakovi. No, do sada istopolni partneri nisu imali pravo na jednake povlastice kakve imaju muškarac i žena u braku. Ustavni sud je zaključio da je to diskriminacija prema polnoj orijentaciji.

Istopolni partneri sada će dobiti pravo da zajedno prijavljuju svoje oporezive prihode, i da na taj način plaćaju poreze po nižim stopama. Procenjuje se da će ova odluka ustavnog suda osiromašiti nemački državni proračun za 30-ak miliona evra godišnje.

(Telegraf.rs / Izvor:

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA