Lopovi u Srbiji najčešće kradu nemačke i domaće automobile

Svakog dana nestane 8 automobila. Sve više maloletnika među lopovima. U 2013. najviše je ukradeno "Folksvagenovih", pa "Fijatovih", "Renoovih", "Opelovih", "Audijevih", "Fordovih" i, na kraju, "Škodinih" modela

  • 5

Svakog dana u Srbiji u proseku nestane osam automobila, a oko 60 odsto svih pljački vozila dogodi se u Beogradu."Najtraženiji" automobili su oni iz "Folksvagena", zatim "Fijata" i "Renoa", kažu za Telegraf.rs u MUP-u Srbije.

S početkom letnje sezone beleži se i rast krađa vozila u Beogradu, broj krađa tokom leta uglavnom je povećan jer se u ovom periodu mnogo češće kradu skuteri i motocikli, kojih leti ima mnogo više na ulicama. Do ove godine dugogodišnji rekorder svakog meseca u broju ovih krađa bila je opština Novi Beograd. Međutim, tokom maja ove godine prvi put u istoriji vođenja statistike Voždovac je premašio neslavni rekord vodeće beogradske opštine na ovoj listi.

Zbog krivičnog dela neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila, prošle godine uhapšeno je 146 osoba, od čega su jedan deo činile i organizovane kriminalne grupe.

Prošle godine u Srbiji je nestao 2.761 automobil, a od januara do kraja maja 2013. ta brojka se popela do 1.194. Beograd suvereno drži neslavni rekord po broju ukradenih vozila. Trend se nastavio i ove godine, pa je, tako, za prvih pet meseci evidentirano 569 krivičnih dela krađe tuđeg vozila u glavnom gradu.

- U 2013. najviše je ukradeno "Folksvagenovih", pa "Fijatovih", "Renoovih", "Opelovih", "Audijevih", "Fordovih" i, na kraju, "Škodinih" modela - kažu za Telegraf u policiji.

U 2012. u prestonici zbog ovih dela je uhapšeno 70 osoba, a za prvih pet meseci 2013. godine njih 25.

Borislav Kovačević, šef Odseka za suzbijanje delikata na motornim vozilima u Beogradskoj policiji, kaže za Telegraf da su lopovi, iz dana u dan, sve oprezniji, obrazovaniji, sposobniji, poznaju tehniku i koriste sve ono što može da im olakša "posao".

On ističe da lopovi preferiraju lokacije koje su u blizini auto-puteva, kako bi mogli brzo da nestanu bez traga.

- Vozila se najčešće rastavljaju u iznajmljenim garažama ili im se prepravljaju brojevi šasija. Najsigurnije lokacije su u stvari one koje su najfrekventnije ili pokrivene kamerama - kaže on.

- U prvih pet meseci ove godine ukradeno je 649 vozila, od čega 42 motocikla i skutera. Ukoliko se ove brojke uporede sa onim iz prethodnih godina, vidi se da se broj krađa smanjio. Tako su lopovi tokom 2008. godine ukrali 2.301 vozilo, a tokom 2007. godine 2.625 vozila. To je skoro duplo manje u odnosu na 2002. godinu, kada su za godinu dana u Beogradu ukradena 3.253 vozila, ili 2001. godine, kada je ukradeno čak 4.787 vozila - kaže Kovačević.

SVE VIŠE MALOLETNIKA MEĐU OBIJAČIMA!

Prema statističkim podacima, sve je više maloletnika među kradljivcima automobila. U policiji su napravili i profil prosečnog kradljivca automobila. On ima između 20 i 30 godina, odlično je obučen, specijalizovan je za određene tipove vozila, dobar je vozač, nije narkoman, a najčešće ima završen zanat koji je u vezi sa saobraćajnom strukom.

Često se dešava, tvrde u policiji, i da narkomani kradu automobile. Oni su uglavnom odgovorni za veliki broj ukradenih "fijata“.

- Njih koriste za izvršenje neke druge kriminalne radnje, poput krađe ili razbojnišatva - objašnjava Kovačević.

- Kradu i da bi rastavili auto na delove u nekoj "divljoj" radionici i na njima zaradili stotinak evra. To im je dovoljno da sebi kupe drogu.

Maloletnici pak kradu automobile kako bi se "pokazali" u društvu i malo provozali po gradu, a onda ukradeni automobil, kada potroše gorivo prosto, napuste.

Kako saznaje naš portal, ukradena vozila jače kubikaže dalje se šalju na Bliski istok, Kosovo, u Crnu Goru, Bosnu, Hrvatsku i zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza, dok domaći modeli uglavnom završavaju u delovima.

Najviše automobila nestane na teritoriji opština Novi Beograd, Zvezdara, Čukarica, Voždovac, a građanima se savetuje da posebno obrate pažnju kada parkiraju vozila kod bolnica, naročito kod VMA, KBC "Dragiša Mišović" i Urgentnog centra.

(D. Zlojutro)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA