Srbija traži od Slovenije Titova kola

Ljubljani su i čuveni Titov srebrni "rols-rojs" iz 1954, kabriolet "linkoln kontinental" iz 1976, tri "kadilaka", od kojih jedan iz 1936, poklon maršala Tolbuhina i Treće armije

  • 4

Srbija će uskoro tražiti od Tehničkog muzeja Slovenije da joj vrati skupocene Titove automobile, koji spadaju u neprocenjivo kulturno dobro, potvrdio je za "Novosti" Oliver Antić, predstavnik naše zemlje u Mešovitom komitetu za pitanja sukcesije i prvi čovek Komisije koja je u ime predsednika Srbije izvršila uvid u Brozov sef u NBS.

Od 17 automobila u Tehničkom muzeju, od kojih su neki bukvalno neprocenjivi, 11 je u vlasništvu Muzeja istorije Jugoslavije (nekadašnji Memorijalni centar "Josip Broz Tito"), a dva Vojnog muzeja na Kalemegdanu.

Među njima su "horh glazer", kabriolet iz 1938, i blindirani "pakard" iz 1937, za koji se veruje da je poklon Staljina, i da vredi najmanje dva miliona dolara. Među najskupljim kolima sa spiska je blindirani "mercedes kupe" iz 1939. Nekoliko sličnih modela prodato je na svetskim aukcijama poslednjih godina za 4,6 - 9 miliona dolara. Ovaj "mercedes" poklonio je nekadašnjem jugoslovenskom predsedniku 1945. Sekretarijat unutrašnjih poslova Hrvatske.

U Ljubljani su i čuveni Titov srebrni "rols-rojs" iz 1954, kabriolet "linkoln kontinental" iz 1976, tri "kadilaka", od kojih jedan iz 1936, poklon maršala Tolbuhina i Treće armije. Tu su i jedna električna kočija iz 1975, poklon Meksika, "Zastavina" kampanjola, "vespa", motorne sanke... Sve ovo je TMS pozajmio od Beograda za izložbu 1986. i tri decenije ih nije vratio, mada je ugovor istekao 1991. godine.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA