Dačić: Ugroženima još 105 miliona dinara

Još nije vreme da se ukine vanredna situacija, smatra ministar unutrašnjih poslova. Najugroženije opštine su Sjenica, Priboj i Nova Varoš, izjavio za Telegraf.rs Predrag Marić

  • 0

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da će predložiti Vladi Srbije da ugroženim opštinama odobri dodatnih 105 miliona dinara i da se još nekoliko dana produži upotreba dodatne mehanizacije za cišćenje snega.

Dačić je na sednici Republičkog štaba za vanredne situacije istakao da je situacija dosta bolja nego u prethodnih nekoliko dana, a naročito u odnosu na početak krize izazvane snežnim padavinama, ali da još nije vreme da se ukine vanredna situacija.

Ministar je upozorio da će nakon što prođe opasnost od snežnih padavina doći problemi zbog poplava i upozorio lokalne samouprave da već počnu da se bave rešavanjem tog problema.

Dačić je čak predložio i podizanje krivičnih prijava, pa i hapšenje odgovornih ukoliko se desi kao ranije da kanali za odvodnjavanje ne budu u funkciji.

Oformiće se Stručnooperativni tim za praćenje stanja na rekama i preduzimanje mera za prevenciju od poplava, na čijem čelu će biti direktor Republičke direkcije za vode Aleksandar Prodanović.

Najugroženiji Sjenica, Priboj i Nova Varoš

Najugroženije opštine su Sjenica, Priboj i Nova Varoš, ali se situacija polako popravlja, a opštinama je naloženo da u najkraćem roku očiste kanale zatrpane đubretom i utvrde nasipe, izjavio je za Telegraf.rs Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije.

On je dodao da  nisu, nažalost, u svim opštinama preuzete mere žaštite na vreme, ali postoje i pozitivni primeri kao što je opština Zaječar, koje je imala iskustva sa poplavama poslednje dve godine.

Marić kaže da je dodatna mehanizacija angažovana, timovi za spasavanje su na terenu i dnevno se obavlja 10 do 15 operacija spasavanja.

- Putevi do 1.427 domaćinstava i dalje su neprohodni, ali je zasad spaseno 284 osoba, 21 je stradala usled smrzavanja, dok se traga još za dve osobe. Ojačali smo kapacitete i angažovali dodatnu mehanizaciju, a očekujemo i pomoć Vlade - rekao je on i dodao da se do 3.575 ljudi može stići samo helikopterom.

Najavljene temperature  u toku sledeće nedelje će biti više, pa se očekuje i pojačano topljenje snega, ističe Marić i navodi da će se na  sednici planiranoj za sredu raspravljati o prestanku vanredne situacije.

(Lj. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA