6

Sve manje donacija za obnovu Hilandara!

Višegodišnju obnovu manastira Hilandar usporava nedostatak novca. Sa Velikim konakom biće obnovljeno oko šezdeset odsto izgorelog dela

Manastir Hilandar
Manastir Hilandar. Foto: Tanjug

Kulturno nasleđe Hilandara biće sačuvano u elektronskoj formi i tako trajno postati dostupno naučnoj, ali i široj javnosti. Cilj digitalizacije je da manastirsko blago koje je u Hilandaru bude dostupno javnosti i naučnicima, s obzirom na brojne povelje i rukopisne knjige.

Više od 1.000 ikona, 507 rukopisnih povelja i veliki broj drugih dragocenosti biće sačuvani u elektronskoj formi.

Mada je obnova Hilandara, započeta dve godine posle požara, u početku tekla ubrzanim tempom, godine ekonomske krize koje su pogodile i Grčku i Srbiju uslovile su ritam rekonstrukcije. Upravo je nedostatak novca usporio i ovogodišnje radove koji su počeli mesec dana kasnije nego što je uobičajeno, pišu “Novosti”.

Rekonstrukcije istočnog krila Velikog konaka i objekata u ulaznoj zoni su u toku. Kada se one završe, biće obnovljeno oko 60 procenata izgorelog dela.

Foto: AP

Foto: AP

– Novac je stigao, ali sa zakašnjenjem, tako da neke radove koje je trebalo da izvedemo u proleće, morali smo da ostavimo za jesen – kaže Milivoje Rančić, direktor Zadužbine Hilandar - Za ovu godinu dobili smo 48 miliona dinara, dokle ćemo sa tim novcem stići – videćemo. Ukoliko dobijemo još sredstava, bićemo efikasniji. Veliki problem je što su donacije za Hilandar potpuno presahle.

Nedavno je stručna državna komisija za Hilandar obišla gradilište i sagledala šta je do sada urađeno. Po rečima našeg sagovornika, komisija je konstatovala da je dosta toga urađeno i da su objekti veoma kvalitetno obnovljeni.

Radovi su počeli dve godine nakon požara, bile su potrebne opsežne pripreme za veliku rekonstrukciju, za koju je država do sada dala 676.121.845,62 dinara. Konak iz 1814. godine bio je prvi objekat koji je rekonstruisan. Radovi su počeli u oktobru 2005, a objekat je osveštan na Vidovdan dve godine kasnije.

Foto: AP

Foto: AP

Planirano je da najveći objekat unutar manastirskog utvrđenja, konak iz 1816-21 (Veliki konak), bude završen do kraja godine. Obnovom ovog zdanja manastir će povratiti najveći deo smeštajno radnog prostora i u velikoj meri povratiti prepoznatljivi izgled sa severne strane.

U požaru je najviše nastradao Beli konak, a do sada je saniran i ojačan bedemski zid. Takođe je obnovljen krov pirga Svetog Đorđa, koji pripada najstarijem delu manastirskog kompleksa, a urađen je i projekat za izradu zaštitne konstrukcije prozora kupola Saborne crkve.

Sredstvima koja ne potiču iz budžeta, već su stigla od donatora, rekonstruisani su krov i kupola Paraklisa Svetog Arhangela, Crkva Svete Trojice, arsane kod Samarije (koja je pretvorena u vinariju), zatim Pirg Svetog Vasilija i Kavalargov pirg (ili pirg kralja Milutina). Saniran je i krov i deo bedemskog zida manastirske trpezarije, koja nije stradala u požaru, ali je bila u izuzetno lošem stanju.

(Telegraf.rs / Izvor: Novosti)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Donacije, Hilandar, Obnova
Popularni komentari
 • m
  mima

  Ja bih rado dala donaciju ali nisam sigurna da bi novac prihvatli od mene zato sto sam zena ;)

 • M
  Mladen

  Kad vec pominjete vladike, ima ih mnogo vise casnih i spremnih da pomognu. Vladika Maksim vec trecu godinu uzastopno donosi u manastir po 100 000 dolara koje je prikupio od naroda u Americi akcijom “krug 100″, gdje 100 ljudi donira po 1000 dolara svake godine. Naravno, sve je na dobrovoljnoj bazi. Takodje, poznate su i njegove akcije za djecu Kosova, za siromasnu djecu. Vidite da ima i dobrih vladika!

 • M
  Mladen

  Smeta i meni kada vidim pojedine svestenike da se bahato ponasaju, ali kazem da ne treba gledati u globalu. Kakav narod, takvi i svestenici. Takodje, bolesna djeca i treba da budu na prvom mjestu i sigurno vam kazem da ih crkva ne zanemaruje. Sto se tice manastira Hilandar, izlisno je pricati o znacaju za Srpski narod, civilizaciju, kulturu, a o duhovnosti da ne pricam. Vrac, kada bi davao svoj novac, imao bi pravo da komentarises gdje isti zavrsava. Uostalom, sve je transparentno, pa ako ti se bas provjerava potrudi se malo, a ne da tako sa predrasudama pljujes po ljudima. Koliko si ti od sebe odvojio za bilo kakvu akciju ne znam, ali mi licis na one koji nista ne rade i komentarisu i kojima niko ne valja.

foto dana

video dana