VAPAJ SRBINA: Albanci, kupite moju kuću!

- Kada platim sve račune, ostane mi desetak hiljada mesečno. Da li može da se živi od tih para? Zato svoju porodičnu kuću od 120 kvadrata koju sam godinama gradio i pomoćni objekat prodajem, prvenstvo imaju Albanci - kaže Milutin Jaćović (64) iz prokupačkog sela Tulare

  • 46

Milutin Jaćović (64) iz prokupačkog sela Tulare odlučio je da da oglas i proda porodičnu kuću Albancu sa Kosova, jer kako kaže, jedino od njih može da izvuče dobru cenu! Na ovaj korak se odlučio zbog toga što sa suprugom i sinom godinama živi na rubu egzistencije sa svega 20.000 dinara mesečno, kolika je njegova penzija.

- Kada platim sve račune, ostane mi desetak hiljada mesečno. Da li može da se živi od tih para? Zato svoju porodičnu kuću od 120 kvadrata koju sam godinama gradio i pomoćni objekat prodajem, prvenstvo imaju Albanci - kaže Milutin, koji dodaje da svi u njegovom selu, koje se nalazi na magistralnom putu Niš-Priština između Kuršumlije i Prokuplja, znaju za taj njegov naum.

- Ako me baš pitate zašto želim Albancu da je prodam, to je zbog toga što ću jedino od njih moći da izvučem dobru cenu. U Srbiji i ovom našem Topličkom kraju koji se naslanja na Kosmet se teško živi i ne verujem da bih mogao ikom drugom da je prodam. Uostalom, i oni su državljani Srbije, bar zvanično, i tu ne bi trebalo da bude bilo kakvih nesporazuma - pojašnjava on ne iznoseći koliko traži za kuću.

Na ovu ideju došao je nedavno, ali je siguran da će je sprovesti u delo i kaže :"Mislite da mnogi drugi iz mog sela to ne bi uradili? U situaciji u kojoj smo, svako bi. Šta će mi zidovi kada mi je stomak prazan."

Iako u čitavom Topličkom okrugu, po poslednjem popisu, ne živi nijedan Albanac, kolaju priče da je sve češća tajna prodaja kuća i stanova na ovom prostoru Albancima sa KiM. Tako Dejan Milošević, odbornik u kuršumlijskoj skupštini, kaže da ima saznanja da su Albanci u poslednje vreme kupili pedesetak imanja u ovoj opštini.

Pre nekoliko godina bila je aktuelna priča o prodaji kuća Albancima u Prokuplju, ali pošto oni zvanično ne mogu da budu vlasnici imovine, kupovina se obavljala kroz ugovore o fiktivnim dugovima, na konto kojih Albanci preuzimaju kuće. Ipak, ta priča se zaboravila, ali je u poslednje vreme aktuelizovana.

Inače kvadrat stana u centru Prokuplja je oko 500 evra, a u selima čitava imanja mogu da se kupe za desetak hiljada evra.

(B. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA