UN traži uzdržanost svih strana u Egiptu

Nakon hitne sednice Saveta bezbednosti, 15 zemalja članica pozvalo je na okončanje nasilja i na "nacionalno pomirenje"

  • 0

Ambasadorka Argentine, zemlje koja ovog meseca predsedava Savetom bezbednosti UN, Marija Kristina Perseval pozvala je danas sve strane u Egiptu na "maksimalnu uzdržanost".

Nakon hitne sednice Saveta bezbednosti, Perseval je rekla da 15 zemalja članica SB žali zbog poginulih u Kairu, da poziva na okončanje nasilja i na "nacionalno pomirenje", prenela je agencija AFP.

Hitan sastanak održan je na zahtev Francuske, Velike Britanije i Australije, dan pošto je blizu 600 ljudi ubijeno kada su egipatske snage bezbednosti razbijale protestne kampove pristalica svrgnutog islamističkog predsednika Mohameda Morsija.

Perseval je rekla da članice SB UN dele "zajedničku želju" da se nemiri zaustave.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun osudio je poslednja dešavanja u Egiptu dok je Visoki komesar UN za ljudska prava Navi Pilaj pozvala na sveobuhvatnu istragu.

Prema najnovijim podacima egipatskog Ministarstva zdravlja, bilans žrtava u sukobima od 14. avgusta u Egiptu porastao je na 638, a broj ranjenih na 3.994.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA