KRSTIĆ: Stezanje kaiša ili propast!

- Insistiraću da svi plaćaju poreze i poreske dugove, ali ćemo voditi računa da to ne izazove novi talas stečajeva i da ne poveća nezaposlenost, jer nije cilj da sapletemo našu ekonomiju - kaže Lazar Krstić

  • 17

Novi ministar finansija Lazar Krstić kaže da Srbija ne sme sebi da dozvoli još jedan neuspeh i zato mora sprovesti godinama odlagane neophodne reforme, kao i nepopularne mere.

Krstić za NIN navodi da mu je cilj da manjak u budžetu svede sa ovogodišnjih 6,5 na najviše četiri odsto bruto domaćeg proizvoda u 2014.

- Da bi se to ostvarilo, moraćemo da preduzmemo i neke manje popularne mere. Mi drugog izbora nemamo ako želimo da zaustavimo dalje propadanje - kategoričan je Krstić.

Novi ministar finansija i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić već razgovarali su sa predstavnicima Svetske banke o kreditu za pokriće manjka u budžetu.

- Tačno je da postoji opcija da Svetska banka pomogne finansiranje našeg budžetskog deficita, a uslov za to je da se na vreme usvoji odgovoran budžet za 2014. i to će biti jedan od prvih velikih zadataka Ministarstva finansija. Teško je reći šta je optimalan deficit, ali ono što je prihvatljivo za MMF i međunarodnu zajednicu je deficit od tri, najviše četiri odsto BDP-a. Sa većim deficitom budžet jednostavno teško da bi bio održiv - rekao je Krstić.

On je najavio da će prilikom koncipiranja budžeta za 2014. morati paralelno da se radi i na povećanju prihoda i smanjenju troškova, vodeći računa da Srbija ne upadne u negativnu spiralu zbog pada tražnje izazvanog rezanjem budžetskih rashoda.

- Plate u javnom sektoru i penzije ne mogu u punoj meri da prate rast potrošačkih cena, pogotovo što se polovina novca za isplatu penzija obezbeđuje iz budžeta. Jednostavno novca za finansiranje tog rasta nema dovoljno i mi moramo da nađemo rešenje i planiramo u tim okvirima. Stezanja kaiša će svakako morati da bude ako mislimo da stabilizujemo javne finansije - poručio je Krstić.

On, za razliku od nekih drugih članova prethodne vlade, uključujući i premijera Ivicu Dačića, smatra da bi za Srbiju bilo dobro da što pre zaključi novi stendbaj aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Krstić je naglasio da u Srbiji svi moraju da plaćaju poreze i da za sve važe jednaka pravila.

- Insistiraću da svi plaćaju poreze i poreske dugove, ali ćemo voditi računa da to ne izazove novi talas stečajeva i da ne poveća nezaposlenost, jer nije cilj da sapletemo našu ekonomiju - kazao je Krstić.

(Telegraf.rs / Izvor: NIN)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Markonato86

    21. avgust 2013 | 12:36

    Sta vise da stezemo, kad smo kais vec vise puta omotali oko sebe...

  • deran

    21. avgust 2013 | 12:33

    Derane, nema raja više šta da stegne ali da zavrneš slavine gde se preliva TO MOŽEŠ. Rasipa se i otima se na sve strane a vi uporno udarate po narodu. Okreni pravac i stisni tamo gde ima. I sve što tamo nađeš (a fala bogu ima) potroši za nove fabrike.

  • Opanak

    21. avgust 2013 | 13:08

    to je ta fora za ludi narod,dok svi kradu oni bi narodu da stezu kais,samo kad bi seli pa udarili porez bogatasima i svim ovima sto se svrckaju iz skupstine sa milionima,milijardama ne bi narod bio na udaru,to sam i ja znao,a imao sam keca iz matisa,ne moze nekolocina da krade a da se preko naroda ispravljaju greske i grade karijere strucnjaka poput mladjanog decka koji ne shvata da nije otkrio toplu vodu,nego je doveden da vec ideje koje su postojale,ovi stari su izvikani a sada ce narod da simpatisu time da je nas strrucnjak iz amerike pa ce sam i da bude korektor mog kaisa i sudija i sudski izvrsitelj u zemlji gde ne mogu ni nekom baji sa malo skupljim kolima da napisu kaznu,smesno!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA