SUSRET ODLUKE? Putin i Obama na Samitu G20 (FOTO)

Šefovi dveju država susreli su se na Samitu G20 u Sankt Peterburgu, gde je sirijska kriza najvažnija tema skoro svih razgovora

  • 4

Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik SAD Barak Obama ipak su se sreli u Sankt Peterburgu na Samitu G20.

Svetski mediji su spekulisali o mogućem susretu dvojice lidera, koji se smatra jednim od najvažnijih sastanaka u svetlu sirijske krize i pokušaja američkog predsednika da dobije što širu podršku za napad na Siriju.

Sadržaj razgovora Putina i Obame još nije poznat.

Inače, kako javlja agencija Tanjug, uporedo sa produbljivanjem sirijske krize naočigled celog sveta raste i nepoverenje između Moskve i Vašingtona, a u poslednjih nekoliko nedelja kao da je reč o novom hladnom ratu - jedna za drugim zatvaraju se vrata za dijalog između dve svetske sile.

Dve zemlje imaju supotstavljene stavove o Siriji:  posle tvrdnji da poseduju dokaze da je Bašar el Asad u Damasku koristio hemijsko oružje, SAD insistiraju na "ograničenoj" vojnoj intervenciji kako bi se kaznio sirijski režim, dok Rusija ističe da i dalje nema odgovora ko je upotrebio nervni otrov "sarin" i insistira da bilo kakava intervencija mora da ima podršku SB UN.

Putin, istovremeno, nije isključio mogućnost da Moskva podrži rezoluciju SB UN za vojnu akciju u Siriji ukoliko postoje čvrsti dokazi protiv Asada, iako je Moskva ranije uložila veto na takvu odluku.

Za odnose Kremlja i Bele kuće Obama ocenjuje da su došli "do zida".

Zvanična Moskva je saopštila nameru da u SAD pošalje parlamentarnu delegaciju koja bi razgovarala s američkim kolegama s ciljem da se izbegne regionalna katastrofa, ali i da bi ubedila Vašington da bi bilo kakva akcija bez odobrenja SB UN predstavljala kršenje međunarodnih normi. Međutim, predsednik Predstavničkog doma američkog Kongresa Džon Bejner odbio je sastanak.

Istovremeno, američki državni sekretar Džon Keri poručio je šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu da ne želi da odgovori na njegove uzastopne telefonske pozive.

Zbog svega ovoga, ali i zbog "slučaja Snouden", bilateralni susret dvojice lidera bio je doveden u pitanje.

SAD su u više navrata zatražile od Rusije da im preda Snoudena ili da barem odbije da mu odobri azil, ali desilo se upravo suprotno. Obama je zbog toga otkazao posetu Moskvi koja je bila planirana neposredno pre početka Samita G20, a iz Putinovog kabineta je saopšteno da nije planirano ni da se s američkim kolegom sastane bilateralno u okviru samita.

Kanal komunikacije između dvojice predsednika i dalje je otvoren, pa otuda i mogućnost da će se oni, uprkos teškoj retorici, ipak sastati u Sankt Peterburgu na marginama Samita dvadeset najrazvijenijih zemalja sveta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    5. septembar 2013 | 22:58

    Svi veliki lideri su se sastajali pre nego sto su zaratili.

  • NOA

    5. septembar 2013 | 16:34

    Ziveo putin... Smrt fasisticko-kolonijalnoj politici nekih zemalja

  • sudija

    5. septembar 2013 | 22:56

    Koliko samo ne-Srba na ovim novinama ocenjuje komentare. Izgleda da najmanje Srbi citaju srpske novine.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA