VIZANTIJSKA PREMIJERA: Film o princezi Oliveri Lazarević stigao u bioskope (FOTO)

Film koji govori o kćeri kneza Lazara i kneginje Milice, koja je nakon Kosovske bitke morala, kao zalog za mir, da postane jedna od supruga sultana Bajazita, režirao je Marko Novaković

  • 11

Dokumentarno-igrani film "Put ružama posut", o životnom putu princeze Olivere Lazarević, premijerno je prikazan u velikoj dvorani Sava centra, u Beogradu.

 

Srednjometražni film (54 minuta), po scenariju Olivere Šaranović, režirao je Marko Novaković, a realizovan je u produkciji Fonda "Princeza Olivera".

 

Šaranovićeva je i autorka monografije o sudbini srpske princeze Olivere (1373-1444), kćeri kneza Lazara i kneginje Milice, koja je nakon Kosovske bitke morala, kao zalog za mir, da postane jedna od supruga sultana Bajazita, a svoju žrtvu iskoristila je da pomogne srpskom narodu.

 

U igranom delu glavnu ulogu tumači Vesna Stanojević, a princezu u mladim danima - Aleksandra Manasijević, njenu majku kneginju Milicu - Tanja Bošković, brata despota Stefana - Dragan Mićanović i Ljubomir Bulajić, sultana Bajazita Prvog - Ivan Jevtović, a Jelu Balšić - Aleksandra Nikolić.

 

 

Gledaoce kroz dokumentarni deo i arhivsku građu vodi narator Milan Caci Mihailović, na autentičnim lokacijama srpskih srednjovekovnih tvrđava i crkava.

 

Posebnu atmosferu daje muzika kompozitora Svetislava Božića.

 

Naslov filma potiče od priče da je princezu Oliveru, prilikom odlaska iz rodnog Kruševca u sultanov harem, narod ispratio bacajući pred nju latice ruža. Ona je uspela da se dostojanstveno izbori sa nedaćama koje joj je život na turskom dvoru doneo, neprestano pomažući svome narodu i otadžbini.

 

Nakon smrti Bajazita vratila se u Srbiju i bila savetnik i podrška svome bratu despotu Stefanu.

 

Autorska i glumačka ekipa stigla je na projekciju po tepihu vizantijsko plave boje, koji je bio posut laticama ruža, dok su ''stražu'' čuvali članovi Svibora obučeni kao vitezovi, a foaje su krasili kostimi iz filma.

 

 

Mnogobrojna publika, u kojoj su bili i premijer Ivica Dačić, visoki predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Vlade i ličnosti iz javnog i kulturnog života, pozdravili su dugim aplauzom ovu poetsku i istorijsku filmsku priču iz 14. i 15. veka.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sudija

    29. septembar 2013 | 05:39

    Sve su to dobre bajke koje nemaju nikakve veza sa istorijom. Istina o kosovskim boju je jos uvjek skrivena. Koja to vojska pobjedi u boju a onda se povuce nazad u svoju zemlju.

  • nenad73

    29. septembar 2013 | 20:12

    A sto se tice Marka Kraljevica u citanci za 4 razred osnovne skole pise da je on izmisljena licnost koja je istorijski bila turski vazal a u pesmama otelotvorenje zelje naroda za oslobodjenjem. Sto se lazi tice one su sigurno manje nego lazi o antifasistickom pokretu u NDH.

  • nenad73

    29. septembar 2013 | 15:47

    Kakve veze ima sto se srpska vojska borila na strani Otomanskog carstva protiv krstasa iz Evrope? Glavni otimaci Vizantijskog blaga i unistitelji Vizantijske kulture bili su bas ti isti evropski krstasi tako da to neprijateljstvo izmedju Vizantije i Papske Evrope postoji mnogo pre pojave osmanlija.Ruski dokumentarci na You Tube-u do u detalje govore o tome.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA