ZABRINJAVAJUĆE: Za 15 godina svaka druga žena u Srbiji oboleće od raka dojke!

- Od karcinoma dojke danas u Srbiji oboleva svaka deveta žena. Ako se ovi trendovi nastave, za 15 godina obolevaće svaka druga žena! Samopregled dojke nije dovoljan!

  • 9

Tema Okruglog stola "Pro Femina 2013: Žensko zdravlje u fokusu", koji je održan juče u organizaciji magazina "Lepota i zdravlje", bila je zdravlje žene u Srbiji.

Šta možemo učiniti za prevenciju, koji su to faktori koji najviše ugrožavaju zdravlje žene, koliko je ona danas sama odgovorna prema sebi, a koliko je prema njoj odgovorna zajednica, njena porodica, firma u kojoj radi i šira socijalna sredina?

Na pitanja kakva su prava žene kada oboli i ko zastupa njena prava, koji nam zakoni ne idu na ruku i kakve su mogućnosti da se oni promene odgovarali su brojni stručnjaci iz oblasti zdravstva.

- U Srbiji svakog dana umre 151 osoba od srcaa među njima su žene u većini, iako je zabluda da su srčane bolesti tipično "muške" - istakla je dr Mila Živojinovć, kardiolog u svojoj prezentaciji "Kako kuca žensko srce".

U Srbiji je početkom 20. veka na 1.000 muškaraca dolazi 752 žene dok u svim ostalim evropskim zemljama ima više žena nego muškaraca. Prosečni životni vek srpske žene 1903. bio je 39 godina, a muškarca 49. Razvedene žene u proseku su živele 35 godina! Na 76 preminulih momaka od 15 do 26 godina dolazilo je 113 preminulih devojaka! Čak 49 odsto dece na srpskom selu umiralo je do svoje 6 godine! - iznosi šokantne podatke istoričarka dr Dubravka Stojanović (autorka knjige "Iza zavese"), i dodaje da su glavni uzroci smrtnosti kod žena bili mnogostrukost trudnoća i velika smrtnost na porođaju.

- Od 100.000 zena koje su dobile poziv za skrining karcinoma dojke samo njih 10.000 se odazvalo! -otkrila je dr Danica Salaški, Republički zavod za zdravstveno osiguranje

"Od karcinoma dojke danas u Srbiji oboleva svaka 9. žena. Ako se ovi trendovi nastave, za 15 godina obolevaće svaka 2. žena! Samopregled dojke nije dovoljan! Koliko vas se same farbate?! Posvetite zdravlju bar koliko i kosi!", rekla je radiolog dr Dragana Bogdanović Stojanović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Knez

    4. oktobar 2013 | 20:00

    Van svake pameti. Šta je ovo. Nečiji doktorat! Da, to je sigurno.

  • Ana na na na na

    4. oktobar 2013 | 22:15

    Ovako nesto niko ne moze da prognozira.

  • Tito _Tito

    5. oktobar 2013 | 01:36

    Zene trebaju radzati decu,decu dojiti i tako to ide,sto neobole zene koje puno radzaju... A ove moderne danas i ako rode po koje,doenje ne dolazi u obzir.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA