Američke firme pomažu špijunažu u Nemačkoj?

- One (privatne američke kompanije) pomažu u koordinisanju operacija agenata, u analiziranju presretnutih razgovora i obuci vojnika u špijunskim tehnikama - piše nemački "Štern"

  • 0

Privatne američke kompanije igraju značajnu ulogu u američkom špijuniranju u Nemačkoj, a najmanje 90 takvih firmi pomaže u snabdevanju Vašingtona poverljivim informacijama, navodi danas nemački nedeljnik "Štern".

Te kompanije rade "ruku pod ruku" sa američkim obaveštajnim službama, pružajući im usluge i bezbednost i održavajući informacione tehnološke mreže, piše "Štern".

Kako se navodi u tekstu, grupa od tridesetak firmi izvodi špijunske operacije za Centralnu obaveštajnu agenciju (CIA) i Nacionalnu službu bezbednosti (NSA), kao i za američku vojnoobaveštajnu službu.

- One (privatne američke kompanije) pomažu u koordinisanju operacija agenata, u analiziranju presretnutih razgovora i obuci vojnika u špijunskim tehnikama, a veruje se i da su umešane u planiranje pogubnih operacija bespilotnim letelicama u Africi iz Štutgarta - piše nemački dnevnik.

Najveća među tim firmama je, prema pisanju "Šterna", kompanija "Baz Alen Hamilton", za koju je radio i sada odbegli saradnik NSA Edvard Snouden, koji je objavio veliki broj poverljivih informacija o aktivnostima te službe.

Nemački nedeljnik navodi da je tekst bazirao na tajnim oglasima za posao, javnim profilima članova osoblja američkih firmi i ugovorima između službi američke vlade i kompanija do kojih je uspeo da dođe.

(Telegraf.rs / Tanjug)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA