Evropska komisija podržala uzgoj GMO kukuruza!

Uzgoj GMO kukuruza 1507 sada treba da razmotre i ministri 28 zemalja članica EU, a odluka bi mogla da bude doneta već narednog meseca

  • 7

Evropska komisija podržala je danas planove za uzgoj vrste genetski modifikovanog kukuruza, uprkos protivljenju grupacija za zaštitu životne sredine.

Nakon "zelenog svetla" Komisije, planovi za odobrenje uzgajanja kukuruza linije 1507 američke kompanije "Pionir" biće dostavljeni zemljama članicama Evropske unije. Uzgoj kukuruza 1507 sada treba da razmotre i ministri 28 zemalja članica EU, a odluka bi mogla da bude doneta već narednog meseca, prenosi agencija AP.

U slučaju da nadležni ministri Unije ne donesu odluku, komisija ima ovlašćenje da do kraja godine odobri prodaju i uzgoj nove vrste GMO kukuruza. Kukuruz 1507 otporan je na insekte. Višestrukim naučnim ispitivanjima nisu ustanovljene nikakve bezbednosne dileme, ali je kompanijama koje ga budu prodavale naloženo da prate njegov uticaj na insekte.

Članice EU imaju oštro suprotstavljene stavove u vezi sa uzgajanjem genetski modifikovanih organizama (GMO), a Evropska unija ima stroge smernice oko odobravanja i informisanja potrošača u vezi sa hranom koja sadrži GMO. Izvan tržišta Unije sorta kukuruza 1507 prodaje se pod imenom Herkuleks.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA