ŽENE, PAŽNJA: Promena prezimena 10.000 dinara, zatvor za korišćenje lažnog imena!

Novopečenim gospođama koje se nakon promene prezimena i dalje služe dokumentima s devojačkim prezimenom sleduje kazna od 50.000 dinara i zatvor do 30 dana

  • 25

Sve veći broj žena koje nakon udaje odluče da zadrže devojačko prezime ne znači da je među nama sve više feministkinja, već da sama promena ili dodavanje muževljevog prezimena - jednostavno mnogo košta!

Za avanturu zvanu "promena prezimena" prema računici Telegrafa i svedočanstvu nekolicine naših čitateljki, neophodno je izdvojiti i do 10.000 dinara!

Toliko prema podacima objavljenim na sajtu MUP-a, košta vađenje nove lične karte (2.254) i pasoša (3.600), sve sa republičkim taksama za izvode iz matičnih knjiga rođenih i uverenja o državljanstvu, promena prebivališta (280), vađenje vozačke dozvole (1.546), taksa za izdavanje venčanog lista (400). Dodajte tome i protraćeno vreme na šalterima, promenu bankovne kartice...

Ono što najčešće novopečene gospođe koje ne žele da izvade dokumenta sa novim prezimenom zbog "finansijskog momenta" smetnu s uma je da zbog krivičnog dela "korišćenja lažnog imena" mogu da završe u zatvoru!

- Prema članu 29 Zakona o ličnoj karti, pojedincu koji je pri izdavanju lične karte dao netačne podatke ili se služi ličnom kartom sa netačnim podacima sleduje novčana kazna od 50.000 dinara i zatvor do 30 dana - objašnjavaju za Telegraf nadležni za vođenje matičnih knjiga iz Sekretarijata za upravu gradske uprave grada Beograda.

Oni dodaju i da je bez obzira na to što je služenje lažnim imenom zakonom zabranjeno, sve više žena koje se odlučuju na taj korak, kao i da se neke od njih služe ličnim kartama sa devojačkim prezimenom i po 15 godina!

- Dodatni problemi nastaju kada na primer nakon 15 godina braka one žene koje nisu promenile lične karte na vreme hoće da se razvedu - upozoravaju iz Sekretarijata za upravu dodajući da zbog pravnog sleda događaja u tim slučajevima moraju prvo da prođu čitavu proceduru promene ličnih dokumenata sa prezimenom bivšeg supruga, pa tek onda ponovo da vade dokumenta sa devojačkim prezimenom.

Ovim se troškovi dupliraju, te svakako predlažemo budućim gospođama da pre zvaničnog stupanja u brak dobro razmisle kako je najisplativije za njih da se prezivaju.

(Katarina Vuković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Belogradjan

    22. decembar 2013 | 15:17

    Ako tako mora to je jedina grana industrije u Srbiji kazne, takse...

  • vaš novinar

    22. decembar 2013 | 15:11

    A zašto bi žena MORALA da uzme muževo prezime??? To bi trebalo da bude slobodna volja....! Nigde u svetu nije obavezno promeniti prezime nakon udaje!!!

  • andrea

    22. decembar 2013 | 16:24

    Ja sam svoje zadržala,jer me mrzi da visim po šalterima,a morala bih sve i svašta da menjam osim samih dokumenata i račune u banci,kartice,pa papire od stana koji je moj,pa gomilu stvari.Moj muž je moderan i savremen muškarac,koji ne misli da ga manje volim ako ne nosim njegovo prezime i nije sujetan ni iskompleksiran,pa da mu to utiče na ponos u društvu,jer muškarcima na Balkanu je veći problem šta će okolina reći na to što mu žena nije uzela prezime,nego što im to zaista smeta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA