Kip cara Dušana smeta Albancima u Skoplju! (FOTO)

Podizanje spomenika srpskom caru u glavnom gradu Makedonije naljutio je predstavnike albanske zajednice u ovoj zemlji, koji ne žele da gledaju "srskog okupatora"

  • 17

Nevladina organizacija “Probudi se” koja okuplja građane albanske nacionalnosti reagovala je nakon što su vlasti postavile spomenik srednjevekovnog srpskog vladara u centru Skoplja.

Prema istorijskim zapisima, Dušan je krunisan za srpskog cara 1346. godine u Skoplju. I dok Srbi slave cara Dušana kao nacionalnog heroja, ova nevladina organizacija naziva ga “okupatorom zapadnog Balkana” koji nema šta da traži u prestonici Makedonije.

- Podizanje spomenika srpskom okupatoru govori o krizi identiteta ili o srbofiliji onih koji su ga tu stavili-  kaže se u saopštenju ove organizacije.

Spomenik je postavljen ove nedelje na novom “Mostu civilizacija” u centru Skoplja, u sklopu Vladinog projekta renoviranje glavnog grada nazvanog “Skopje 2014”. Spada među 30-tak statua koje predstavljaju istorijske ličnosti iz regiona, od antičkih vremena do Srednjeg veka.

Car Dušan je bio jedan od najuspešnijih srpskih vladara i pod njegovom vlašću Srbija je postala vodeća država u regionu. U Skoplju je 1349. godine doneo ustav Srpskog carstva poznat kao Dušanov zakonik, najznačajnijeg pravnog akta srednjevekovne Srbije. Dušan je i uzdigao Srpsku pravoslavnu crkvu sa ranga arhiepiskopije na rang patrijaršije.

Albanci na Balkanu, međutim, ne prisećaju se srpskih vladara sa nostalgijom ili simpatijom, najviše zato što je kraljevina Srbija posle pada Otomanskog carstva u Evropi 1912. godine završila sa značajnim delovima teritorije na kojima su Albanci bili većinsko stanovništvo. “Probudi se” navodi da spomenik Dušanu, čiju je izgradnju platila Vlada premijera Nikole Gruevskog, a naručili ga bivši lideri skopske opštine Centar, potvrđuje antialbanski karakter projekta “Skoplje 2014”.

U oktobru je novi predsednik opštine Centar Andrej Zernovski pristao na podizanje spomenika slavnim Albancima na teritoriji opštine kako bi smanjio napetosti između Makedonaca i albanske manjine. Gradonačelnik koji je došao na vlast pre šest meseci izjavio je kako neće sprečavati postavljanje tri spomenika Albancima uprkos činjenici da se uopšteno protivi nastavku rada na projektu “Skoplje 2014”.

Međutim, kipovi albanskog pisca Pjetra Bogdanija, katoličkog sveštena Josifa Bagerija i Nedžata Agolija, ministra u prvoj makedonskoj vladi 1945. godine, još nisu postavljeni na svoja postolja, iako su ona već podignuta.

(Telegraf.rs / Izvor: birn.eu.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • AIK-Beograd

    5. decembar 2013 | 17:39

    A Skender-beg? A jauci hodze u centru Skoplja? A zene bez ikakvih prava u srcu juga Evrope? A prava Makedonaca? A Albanke kao stjuardese koje ne govore makedonski na avio-liniji Skopje-Stockholm?

  • jery

    5. decembar 2013 | 17:10

    jadna vam majka s kim zivite!

  • idemo na skijanje

    5. decembar 2013 | 19:24

    Zao mi je makedonaca, i oni su iste sudbine kao i srbi i crnogorci i grci , dje god ima albanaca tu su problemi, a non stop oni ugrozeni i stalno im nesto fali

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA