22

Za kupovinu u proseku trošimo tri evra

- Za najsiromašnije građane treba uvesti socijalnu kartu, recimo za hleb, ali i za druge proizvode, kao što to čine pojedine zemlje, kako bi mogli upola jeftinije da nabavljaju osnovne namirnice - kaže Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta potrošača

Kupovna moć građana Srbije nezadrživo opada, pa vrednost prosečnog pazara iznosi tek 365 dinara i za 27 odsto je manja nego pre pet godina, kada se u proseku kupovalo za 500 dinara. Prometi u velikim trgovinama su praktično desetkovani, a samo u poslednjih godinu dana prodaja je smanjena za oko 10 odsto.

Za ovu sumu u marketima sada, na primer, mogu da se kupe dva litra mleka, dva hleba od po 600 grama i jedva pola kilograma pasulja (ako se uzima kupus to je nešto povoljnija varijanta). Ili: hleb, mleko, jogurt, krompir, jeftinija salama ili "na grame" neko jeftinije meso sa kostima.

- Ne samo da je smanjen obim kupovine, čak i onih najosnovnijih namirnica, već se pazar svodi na sve manje kvalitetne proizvode - kaže ekonomista Vladana Hamović i dodaje da praktično ne zaustavlja trend koji je započeo s krizom krajem 2008. godine.

Foto:Flickr-Polycart.jpg

Foto:Flickr-Polycart.jpg

U pojedinim trgovinskim lancima tvrde nam da je vrednost prosečne kupovine ostala na nivou prošlogodišnje. Ali, demantuju ih istraživanja koja pokazuju da je "ukinuta" svaka peta kupovina u marketu.

- Hrana je danas u Srbiji jeftina samo za bogate, a sve više nedostupna za milionsku armiju siromašnih. Zato za najsiromašnije građane treba uvesti socijalnu kartu, recimo za hleb, ali i za druge proizvode, kao što to čine pojedine zemlje, kako bi mogli upola jeftinije da nabavljaju osnovne namirnice - kaže Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta potrošača.

Prema poslednjim podacima Ministarstva trgovine, prosečna potrošačka korpa iznosila je oko 64.000 dinara, ili 1,43 prosečne plate. Prosečna plata u Srbiji iznosi oko 43.000 dinara, a prema proračunima, samo na hranu se troši gotovo polovina mesečne zarade, oko 43 odsto primanja.

(Telegraf.rs /Izvor: Novosti.rs)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: kupovna-moc ministarstvo-trgovine namirnice
Najnoviji komentari
 • M
  max

  Luda Srbija još ludji srbi. OVDE VIŠE NEMA BUDUĆNOSTI. P.S. Ko ostane zadnji nek ugasi svetlo!

 • L
  lol

  Zorice lepo je sto putujes za novogodisnje praznike mesec dana pre, slepice jedna ! Verujem da nemas sta da jedes a ovde nam svima solis pamet!

 • Z
  Zorica

  @Boki, pa u 70 posto nisi u pravu ili definitivno imaš porodicu koja gleda samo loše stvari. To što pišeš za snaju i nije tako, jel zakon je jasan da nesme niko da je odbije ili da je postavio takvo pitanje vezano za osnivanje porodice. Kažeš da penzioner ima 10.000 - 15.000 dinara pa pogledaj koliko penzionera prima ta primanja i još pomažu svojima, još odvajaju za unučad i izvuku tokom celog meseca. Ne možeš reći da jedna porodica živi samo sa jednim primanjima. Ako u porodici ima sloge lako se savladaju određenih problema. Ovde si nabrajao nekoliko tema a tema je o potrošnji i kupovini hrane :D Pa i ti koji pišeš, nisi gladan i u toku dana još kako pojedeš, pošto neko od član porodice skuva i spremi hranu :D Nadam se samo da niko u tvojoj porodici nije pušaš i da za to ne baca pare. Ako neko ima pare za cigarete taj onda definitivno nema problem kada je hrana u pitanju. Takva osoba je onda egoista koji ne misli na druge članove porodice. Razmisli ti samo malo, koliko ljudi bacaju pare i na šta bacaju pare a onda kukaju i krive državu. @Peti penal, ako neko nema para neće imati ni za gluposti i za praznoverje a tada srbin potroši ludo eto čisto da se pokaže pred drugima a od vere u tog nepostojećeg ni zrno nema :D Ali da srbin krka, vala krka i ždere to za neverovati, toliko para pobaca na razne gluposti a kada nema para besan na svakoga ali samo ne sa sebe. Ko je srbinu kriv što ne zna ekonomisati i što je naučio samo inat terati? Pogledaj srbina brale, kuka a samo hoće da bude po poslednjoj modi, kupuje dobra kola, mobilne, hoće izlaske a to sve neko finasira. Takav koji je pun obest sigurno će biti među prvima koji će govoriti kako se u Srbiji gladuje ali ne gladuje on :D Taj se nije uhvatio još motike :D Ko ne zna da ekonomoše i treba da propadne.

Rukovodstvo "Nisana" se odreklo dela plate zbog skandala

Nastavlja se izgradnja ratne pruge Valjevo - Loznica: Mihajlović najavila i početak radova na Fruškogorskom koridoru (FOTO)

Srbija je pretrpela štetu veću od 5 milijardi evra: Uzrok su klimatske promene!

Addiko Banka prva na tržištu Srbije predstavlja jedinstveni proizvod - "GO digital" račun

Tabaković: Premija rizika zemlje na istorijski niskom nivou

Dobitak Komercijalne banke u prvih 10 meseci oko 56 miliona evra

Šta će biti s Komercijalnom bankom: Ovo su najnovije informacije

Dodatna šansa za potencijalne koncesionare: Produžen rok za ponude za Aerodrom "Nikola Tesla"

Komercijana banka lider, paušalne informacije štete svima

3 ponuđača: Komercijalnu banku žele Turci, Mađari i Kostić

Predlog budžeta je trebalo da bude u Skupštini do 1. novembra: Evo zašto kasni

VAŽNO: Još samo 3 dana za plaćanje četvrte rate poreza na imovinu za 2017. godinu!

Postoje podaci koje banka ni slučajno ne sme da vam traži! Ove dve stvari su strogo zabranjene

Dobra vest: Javni dug Srbije u septembru je manji za 720 miliona evra

U SRBIJU ULOŽENO 8 MILIJARDI EVRA U PRETHODNIH 5 GODINA! Brnabić: Uspeli smo da smanjimo javni dug i preokrenemo situaciju

SJAJNA VEST: Srpski budžet u plusu na kraju godine

Srpski ministar finansija se oglasio o rajskim papirima: "Pratimo šta se dešava"

Sjajan dogovor MMF i Vlade: Povećanje plata i penzija u 2018.

Novčanice od 20 evra u Crnoj Gori dobro proverite: Masovna pojava falsifikata, ima i drugih evra koji su lažni! Evo koji su

Vučić danas sa predstavnicima MMF-a: Nastavlja se jak ekonomski napredak (FOTO)

Penzioneri dobili po 5.000 dinara pomoći, a čeka ih još novca. Evo kada stiže nova uplata!

Direktorka "Pošta Srbije": Blokira nas grupa neodgovornih ljudi, dok preduzeće ima dobit od 1,7 milijardi dinara

Vojvođanska banka predstavila prvi izveštaj o održivom poslovanju

Poskupljenje goriva može da se odrazi čak i na plate: Evo za koliko skaču cene!

Neaktivan račun trajno pravi minus i može da vas košta čitavo bogatstvo!

Ova lekovita biljka donosi zaradu od 3.000 evra, a sve što vam treba je pola hektara zemlje, i malo strpljenja!

Dobar dan za sve penzionere: Stigla pomoć od 5.000 dinara, isplata počela jutros

Ako ste na ovom spisku, sutra dobijate 5.000 dinara od države!

Evropljanke od danas do kraja godine rade besplatno, a za to postoji jedno jako objašnjenje!

Kako da zatvorite račun u banci koji vam više ne treba? I koliko to košta