PORAŽAVAJUĆE: Deca sama i pored roditelja?

Tragedija u Mladenovcu, u kojoj je stradalo troje mališana, otvara pitanje nadzora starijih nad maloletnima. Stiče se utisak da roditelji i kad su sa decom, nisu sa njima, odnosno da su iscrpljeni rešavanjem egzistencijalnih problema i radnim vremenom koje je nedefinisano

  • 8

Samo deca predškolskog uzrasta u Srbiji ne bi smela da budu bez nadzora odraslih. O ostalima zakonodavac izgleda nije mislio, pa se može zaključiti da su kod nas najmlađi kada krenu u školu već toliko samostalni da u kući i na ulici mogu biti potpuno sami.

Inicijativa Kancelarije zaštitnika prava građana od pre nekoliko godina da zakonom o dečjim pravima regulišu ovu oblast i da uvedu odredbu kojom mlađi od 10 godina ne bi smeli nikada da budu bez nadzora starijih, naišla je tada na otpor kako stručne javnosti, tako i roditelja. A, realnost nam govori nešto sasvim drugo.

Pre samo nekoliko dana troje mališana od dve, tri i četiri godine, Dimitrije, Nenad i Maja izgorelo je u kući u Velikoj Krsni, jer u tom trenutku majka Mirela Mikučić nije brinula o njima. Ili, na primer, nedavno je majka ostavila dete „na minut“ u kolima, a - lopov je ukrao i dete i auto. Pa još jedan primer - mlađi par je ostavio naslednika u autu i otišao da gleda utakmicu... Slučajeva je mnogo, ali nisu sve situacije iste, niti se svaki roditelj pod istim okolnostima može okriviti za nepoštovanje zakona.

Dečji SOS telefon godišnje pozove više od 100.000 najmlađih. Stiče se utisak da roditelji i kad su sa njima, nisu sa njima, odnosno da su suviše iscrpljeni rešavanjem egzistencijalnih problema, radnim vremenom koje je nedefinisano i nekada traje i više od 10 sati.

Nemajući drugi način, roditelji često ostave starije dete da brine o mlađem. To, smatraju stručnjaci, nije dobro, jer je i ono dete i ne može da bude odgovorno za mlađeg brata ili sestru. Dovoljno je velika stvar da se brine o sebi i previše je da se od njega traži da bude odgovoran i za malo dete.

Samo u Beogradu, deca čine trećinu evidentiranih korisnika Centra za socijalni rad. Među više od 26.000 njih, nad dve hiljade se sprovodi vanredni nadzor zbog opasnosti od roditeljskog zanemarivanja.

(Telegraf.rs / Večernje Novosti / Foto-ilustracija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Desa

    21. decembar 2013 | 23:29

    Nije baš mesto za to, ali sad se setih mog brata od tetke, a i njega i tetku danas izbegavam u širokom luku i ne interesuju me uopšte. U stvari, ne podnosim ih a napisaću i zašto. Mali je mlađi od mene osam godina, razmažen i raspušten. Ceo život su mi ga uvaljivali, više je bio kod mene kući nego što su ga pazili sopstveni roditelji, upropastio mi je sve rođendane i raspuste. Šta god da mali kreten uradi (a radio je svašta i ništa mu se nije moglo), ja sam bila kriva, a ostajala sam po ceo dan sama sa njim kad sam imala svega 11-12 godina. Sad ima 20 i toliko je lud i problematičan da mu nema pomoći jer se niko njime nije bavio na vreme ili nije to radio na pravi način i onda kad se bavio njime. Debil bio kao dete, debil osto. Eto šta radi nebriga roditelja. Ne može niko da zameni roditelje u nekim stvarima. Da dete bude prepušteno samo sebi, da jednom detetu uvaljujete drugo dete ili nekom tamo sa strane, van najuže porodice, to nije normalno i nije humano. Sam si pravio dete, sam si za njega odgovoran. Ako ne možeš da vodiš računa o detetu, na vreme kupi kondom ili rodi dete pa daj starateljstvo nekome ko može da se brine o njemu kako treba. Surovo, ali istinito

  • marko

    22. decembar 2013 | 03:25

    Pa vratite normalno radno vreme a ne ovo evropsko gde od jutra do mraka nisi kod kuce a to je cilj izgleda da roditelji nemaju uticaja na decu nego mediji i okolina

  • Gastarbajter

    21. decembar 2013 | 23:42

    Jednom rečju uzas....pa sta je preče od svog deteta??? Pa što prave tj rađaju ako nemaju vremena?? Razumem da mora da se radi,zarađuje za života li je ovo previše jbg i kada se nešto desi loše nema tu izvini ili nisam hteo....da mogu da vratim vreme.....ni sam nisam pametan šta je činiti u ovakvim slučajevima....Treba raditi i hraniti porodicu znam...ali onda dete trpi,ispašta...e pa budi pametan u ovakvim situacijama....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA