SILEDŽIJE: Amerika trenutno vodi super-tajni rat u 134 zemlje sveta!

Praksa ratovanja van svojih granica, pod izgovorom zaštite interesa svojih građana, započeta je još krajem 18. veka, a sve do pada Berlinskog zida 1989. vodili su mnoge objavljene i neobjavljene ratove i učestvovali u oko 300 sukoba. Od 2001. te operacije koštale su 670 milijardi evra!

  • 19

Uplitanje Amerike u unutrašnje sukobe drugih zemalja se do sada manifestovalo u više oblika, bilo da se radi o ratnim intervencijama, humanitarnoj pomoći ili o mirovnim misijama.

Ovakva praksa ratovanja van svojih granica, pod izgovorom zaštite interesa svojih građana, započeta je još krajem 18. veka, a sve do pada Berlinskog zida 1989. vodili su mnoge objavljene i neobjavljene ratove i učestvovali u oko 300 sukoba.

Prvi put posle Drugog svetskog rata Amerika je dejstvovala u Koreji, gde je poginulo oko 37.000 američkih vojnika, u vreme vlasti Harija Trumana. Pod vođstvom Dž. F. Kenedija na Kubi je pokrenuta tajna operacija, kako bi se srušio režim Fidela Kastra. Posle ubistva Kenedija njegov naslednik Lindon Džonson predvodio je Ameriku u vijetnamskom ratu, gde je živote izgubilo 58.000 Amerikanaca.

Nakon terorističkog napada na SAD 11. septembra 2001. godine, tadašnji predsednik Džordž Buš započeo je kampanju pod nazivom "Rat protiv terorizma", koja je trebalo da uključuje pravne, političke i vojne akcije. Neke od akcija bile su bombardovanje Sudana i Avganistana, odnosno svih meta Al Kaide u ovim državama.

Do par dana pred kraj Bušovog mandata, snage za specijalne operacije bile su raspoređene u oko 60 zemalja širom sveta, a do 2010. taj broj je skočio na 75.

Portparol Komande za specijalne operacije je 2011. izjavio da će se snage proširiti na oko 120 zemalja, da bi se u 2013. američke snage našle u 134 zemlje sveta.

Sprovođene uglavnom u senci, većina ovih misija se odvija daleko od očiju javnosti i medija. Od 2001. američke vojne operacije koštale su oko 670 milijardi evra, a procenjuje se da će ova cifra do 2018. dostići 1,2 biliona.

U aprilu i maju prošle godine specijalne snage su učestvovale u vojnim vežbama u Džibutiju i na Sejšelima, u junu se vojna mornarica se pridružila iračkim, jordanskim, libijskim i drugim srednje-istočnim savezničkim snagama, a narednog meseca jedinice su se našle u Trinidadu i Tobagu.

U avgustu je s mornarima iz Hondurasa organizovana obuka korišćenja eksploziva, a u septembru američke vojne snage za specijalne operacije pridružile su se elitnim trupama članica Asocijacije zemalja jugoistočne Azije.

Američka vlada sprovodi veliki broj tajnih operacija kojima je teško ući u trag i bez jasne slike gde su tajne snage vojske i šta one rade, strahuje se od potencijalnih posledica širenja tajnih ratova, koji bi mogli izazvati povratni udar.

(Telegraf.rs / Izvor: Tomdispatch.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • koloven

    5. februar 2014 | 00:37

    Rat je grana privrede

  • Otac makarije

    5. februar 2014 | 00:52

    Sigorno su tajne, cim pisete o tome.

  • Jelena

    5. februar 2014 | 00:30

    Da ti nije te Amerike ne bi bilo ni ovog vaseg nazovi sajta a ni vasih poslova. Adobe? Internet? PC? Dosta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA