RIK proglasila izbornu listu "Treća Srbija - za sve vredne ljude“

RIK je proglasila izbornu listu "Treća Srbija - za sve vredne ljude“, koja će biti 12. na zbirnom izbornom listiću

  • 6

Republička izborna komisija proglasila je izbornu listu "Treća Srbija - za sve vredne ljude“ i ona će biti 12. na zbirnom izbornom listiću.

RIK je prethodno proglasio izborne liste koalicije oko SNS-a, SPS-PUPS-JS, DSS, koalicionu listu oko LDP-a, zatim listu SVM, SRS, URS, koalicionu llistu DS, Dveri, SDA Sandžaka i koalicionu listu oko NDS-a.

Komisija je utvrdila da je izbornu listu Treće Srbije podržalo 12.505 građana svojim potpisima.

U spisak koji je dostavljen komisiji bilo je upisano 13.993 birača koji podržavaju tu listu, a RIK je prebrojavanjem dostavljenih izjava utvrdila da su dostavljene 13.538 izjavem od kojih je za 46 utvrđeno da nisu pravno valjane.

Naknadnom proverom utvrđeno je da 453 lica nisu upisana u jedinstveni birački spisak, da 50 lica nije bilo moguće proveriti, jer su imali neispravano upisan jedinstveni matični broj građana, da su 377 lica podržala drugu izbornu listu, a da je 108 lica podržalo dva ili više puta istu izbornu listu.

Članovi RIK-a nisu prihvatili predlog da se od podnosioca liste “Treća Srbija - za sve vredne ljude“ traži da dostave saglasnost za upotrebu naziva, pošto u Registru političkih partija postoji registrovana još dva udruženja pod tim imenom.

Predsednik RIK-a Dejan Đurđević podsetio je da se ni od DSS-a ili NDS-a nije tražilo da, kada su predavale listu za republičke izbore, takvu saglasnost pribave od DS-a.

Na sednici je takođe konstastovano da je prilikom provera ustanovljeno da veliki broj građana nije upisan u birački spisak i od Ministarstva pravde će RIK na to pitanje zatražiti odgovor.

Prilikom ranijih predaja lista utvrđeno je da, na pimer, 1.163 građana koji su podržali listu SDA Sandžaka nije bilo upisano u birački spisak, 934 građana koji su podržali koalicionu listu okupljenu oko NDS-a, 621 birač koji je podržao listu stranaka oko SNS.

Takođe, 1.177 građana koji su podržali listu SPS-PUPS-JS takođe nije bilo upisano u birački spisak, 550 onih koji su podržali listu DS S, a 113 URS.

Ministarstvo pravde, inače, ima rok da RIK dostavi jedinstveni birački spisak do 28. februara.

RIK je kao neosnovan odbacio prigovor Predraga Petrovića iz Kruševca.

On je smatrao da je rešenje Komisije, kojim je prihvaćen zahtev kandidata za poslanika na listi "Sa Demokratskom strankom za demokratsku Srbiju“ Mirjane Jevremović da povuče kandidaturu, suprotan Zakonu o izboru narodnih poslanika, jer je primenjena analogija sa Zakonom o lokalnim izborima.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • velibor

    27. februar 2014 | 19:30

    Odlicno! Mislio sam da cu ovaj put i stvarno propustiti izbore jer su mi se zgadili svi,znaci i opozicija koja je bila nekada pozicija i ovi sns odnosno radikali preletaci a ove zute ne mogu ocima videti lopovi i izdajnici najgore vrste , cedo,veljo,petrovic itd...to nije ni za komentarisanje i onda BUM ovi mladi novi ljudi pa ne zanima me ni njihov program ma nista pa glasacu za njih jer nemogu biti gori od ovih matoraca koji nas jasu evo 3. deceniju. Napred TRECA SRBIJO!

  • Владислав

    27. februar 2014 | 20:10

    Потребно је много храбрости да се уђе у српску полиитчку арену у овим условима, а још више да се нешто промени. Потез за поштовање, и само напред.

  • Filip

    27. februar 2014 | 19:57

    Njihov slogan "Za sve vredne ljude" kao i sustina njihove politicke borbe - porodica, obrazovanje i rad, mi govore sve!! A mladi ljudi, svesni u sta se upustaju, ali htabro, trezveno, bez zavaravanja, ni sebe ni nas, obicnog naroda, ili kako oni kazu "tihe vecine"... Mislim da sam dovoljno rekao... Imate moju podrsku na izborima mladi ljudi!! Samo napred!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA