NBS: Što se nas tiče može Pejpal!

Otklonjene su sve zakonske prepreke za obavljanje platnog prometa sa inostranstvom preko servisa Pejpal, poručeno je iz NBS

  • 2

Narodna banka Srbije još jednom ističe da su poslednjim izmenama i dopunama Zakona o deviznom poslovanju iz decembra 2012. godine otklonjene sve zakonske prepreke za obavljanje platnog prometa sa inostranstvom preko servisa Pejpal.

Izmenama je omogućeno da rezidenti preko tog servisa vrše naplatu iz inostranstva i plaćanje prema inostranstvu u devizama po osnovu prodaje, odnosno kupovine robe i usluga sa nerezidentima.

Kako se dodaje, takođe je utvrđeno da se sredstva rezidenata kod Pejpala ne smatraju depozitom, već se vode na podračunu koji se kod ove institucije otvara za namene elektronske kupoprodaje robe i usluga.

- Saglasno navedenom, NBS naglašava da je Pejpal servis oslobođen odgovornosti da proverava učesnike u kupoprodajnim transakcijama koje se obavljaju u Srbiji, imajući u vidu da je na rezidentu - trgovcu odgovornost za eventualnu naplatu u evrima koju bi izvršio od drugog rezidenta - poručuju iz NBS.

Naime, sami rezidenti su u obavezi da, pri obavljanju ovih transakcija, poštuju propise koji se primenjuju na teritoriji Srbije i da plaćanja i naplate preko Pejpal servisa realizuju isključivo sa nerezidentima, objašnjava NBS.

Centralna banka istovremeno napominje da je Poreska uprava Ministarstva finansija nadležna za kontrolu deviznog poslovanja rezidenata u skladu sa propisima koji uređuju ovo poslovanje.

Pejpal je kompanija za plaćanje preko interneta, a u Srbiji je počela da posluje u aprilu ove 2013. godine. Samo u prvih mesec dana zvaničnog rada Pejpala u Srbiji, desetine hiljada građana registrovalo se za ovaj servis.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • T

    7. mart 2014 | 23:53

    Još samo da se sklone lopovi carinici i biće sve u redu.

  • Ivan

    8. mart 2014 | 14:35

    Danas nije moguće otvoriti nalog koji je povezan sa računom u Srbiji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA