Tajvanski studenti upali u zgradu Vlade zbog sporazuma sa Kinom (FOTO)

Današnja akcija usledila je pet dana nakon što je nekoliko stotina demonstranata, uglavnom studenata, upalo u zgradu tajvanskog parlamenta i zabarakadiralo se, protiveći se ratifikaciji sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom

  • 1

Više stotina demonstranata, protivnka dalekosežnog trgovinskog sporazuma sa Kinom, upali su danas u prostorije tajvanske vlade, što svedoči o nagloj eskalaciji protesta kog predvode studenti zbog ubrzanog razvoja veza tog ostrva sa Pekingom.

Fotograf AP-a ispred vlade ocenio je da u gomili ima oko 800 demonstranata, a tajvanske TV stanice prikazale su scene demonstranata kako se guraju sa policijom.

Današnja akcija usledila je pet dana nakon što je nekoliko stotina demonstranata, uglavnom studenata, upalo u zgradu tajvanskog parlamenta i zabarakadiralo se, protiveći se ratifikaciji sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom i privrednom zbližavanju sa Pekingom.

Približno 200 studenata probilo je u utorak uveče barikadu i ušlo u zgradu, što je bio prvi takav slučaj u tajvanskoj istoriji.

Protest je izbio nakon što je vladajuća stranka objavila da je doneta pozitivna odluka o sporazumu, za koji aktivisti smatraju da će predstavljati pretnju po tajvansku privredu.

- Trgovinski sporazum ne može biti usvojen bez detaljnog razmatranja i debate - rekao je tada jedan od aktivista Frans presu.

Sporazum je potpisan juna 2013, ali ga skupština Tajvana još nije ratifikovala. Ni tajvanska opozicija ne slaže se sa nekim njegovim odredbama, smatrajući da bi one mogle dovesti do jačanja ekonomske zavisnosti od Kine.

Dokumentom su predviđene uzajamne investicije u oblasti trgovine uslugama. Kina će otvoriti svojih 80 sektora za tajvanske kompanije, dok će Tajvan omogućiti investicije iz Kine u 64 sektora usluga.

Tajvanski predsednik Ma Jing-đeu izrazio je nadu da će sporazum biti ratifikovan do kraja maja. Taj tajvanski političar, koji je na vlasti od 2008, inicirao je program jačanja trgovinsko-ekonomskih odnosa sa matičnom zemljom uz zadržavanje političkog status kvoa u Tajvanskom moreuzu.

Tajvan je posle građanskog rata proglasio nezavisnost 1949. i ima status delimično priznate države, a Kina ga i dalje smatra delom svoje teritorije, jednom od kineskih provincija, i teži ujedinjavanju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • стрептомицин

    23. mart 2014 | 22:15

    Тајван је Кина, и желим им што брже припајање матици и ослобађање од "каубоја" који их трују обманама против Кине.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA