DRAMATIČNO: Komarci će nas pojesti ovog leta! (FOTO)

Velika vlaga, visoka temperatura vazduha, blaga zima i česte padavine stvorili su idealnu atmosferu za razmnožavanje komaraca. Stručnjaci očekuju košmarni deo godine zbog velikog broja komaraca, a u Institutu “Batut” sa zebnjom čekaju početak leta

  • 14

Košmarni početak leta je naizbežan zbog svih vremenskih uslova koji su stvorili idealnu atmosferu za razmnožavanje komaraca.  Velike vlage, visokih temperatura vazduha, blage zime i čestih padavine su obezbedile da nas s početkom leta sačeka najezda komaraca!

Očekujemo veliki broj komaraca, a samim tim i povećan broj obolevanja od groznice zapadnog Nila. Multisektorsko telo koje je formirano u stalnom je zasedanju. Prati se situacija da u slučaju većeg broja infekcija blagovremeno reagujemo - tvrde u Batutu.

Mr Bojana Grgić iz Odeljenja za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti kaže da klimatske promene utiču na rasprostranjenost zaraznih bolesti koje prenose komarci: groznicu zapadnog Nila, malariju, žutu groznicu, dengu...

- Procenjuje se da svako povećanje temperature za 0,1 stepen Celzijusa širi stanište komaraca i do 150 kilometara u pravcu severne geografske širine - kaže Grgićeva.

Institut za biocide već uveliko postavlja klopke za komarce na osnovu kojih se utvrđuje njihova brojnost.

- Klopke su cilindričnog oblika od platna i plastike, unutra je manji cilindar sa mrežom i ventilatorom i ugljen-monoksidom i hemijska supstanca koja imitira čovekov znoj i privlači komarce. Ostavimo klopku preko noći, a ujutru prebrojimo komarce - priča Ivan Aleksić iz Instituta.

Do pre samo tri godine tehnika određivanja broja komaraca bila je sasvim drugačija.

- Tada se neko od zaposlenih skidao do pojasa na punktovima gde ima najviše komaraca, pa smo brojali sletanja. Međutim, pre tri godine, kada se pojavio virus zapadnog Nila, tu tehniku više ne praktikujemo i nabavili smo cilindre pomoću kojih određujemo brojnost - kaže Aleksić.

Grgićeva savetuje da se izbegavaju područja sa velikim brojem insekata. Preporučuje upotrebu preparata za zaštitu i nošenje komotne odeće koja pokriva noge i ruke, jer komarci bodu i kroz pripijenu odeću.

Dr Milutin Đorđević, profesor Fakulteta veterinarske medicine, kaže da su od početka marta krenuli sa monitoringom kućnih formi komaraca, kao i komaraca na otvorenim površina.

- Imali smo 100 tretmana uništavanja mikrozajednica. Apelujemo na građane da prijave neispravne instalacije, podrume pune vode, jer su to staništa gde komarci prezime. Problem su i septičke jame gde se skupljaju komarci - kaže Đorđević

(Telegraf.rs / 24sata.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    23. april 2014 | 16:42

    Genijalna tehnika je bila - do dolaska komaraca s' Nila...Kol'ko covek izdrzati moze,s' komarcima - pokrivene koze?...

  • Љути Четник

    23. april 2014 | 17:13

    Imam rajd fenjer i ostale rajd stvari, j*b*cu im i oca i majku

  • Maki

    23. april 2014 | 21:02

    Za komarce neće ostati ništa, pojela nas pojela nas država.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA