DAJTE MU BAR ULICU! Da li ste znali da je ovaj Rus projektovao najlepše zgrade u Beogradu?

Nikolaj Krasnov je projektovao neke od najlepših građevina Beogarada - zgradu Vlade Srbije, Ministarstva spoljnih poslova, Državnog arhiva u Karnegijevoj ulici, Patrijaršije, stubove Brankovog mosta...

  • 27

Srpska narodna partija pokrenula je zvaničnu inicijativu da Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica grada Beograda dodeli ulicu Nikolaju Petroviču Krasnovu, ruskom arhitekti koji je u Beogradu živeo i radio od 1922. do 1939. godine.

Krasnov (1864-1939.) je projektovao neke od najlepših građevina Beogarada - zgradu Vlade Republike Srbije, Ministarstva spoljnih poslova, Državnog arhiva u Karnegijevoj ulici, Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve, stubove nekadašnjeg mosta Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, a danas Brankovog mosta.

Zaslužan je i za uređenje Belog dvora na Dedinju, enterijera Doma Narodne skupštine Republike Srbije, kao i izgradnju mauzoleja dinastije Karađorđević na Oplencu, Njegoševe kapele na Lovćenu, spomen-kosturnice na Zejtinliku...

Foto: Wikimedia/Public domain Foto: Wikimedia/Public domain

SNP smatra da Nikolaj Krasnov, ruski imperatorski arhitekta i jedan od najuglednijih projektanata svog vremena, koji je za 17 godina života u srpskoj prestonici projektovao više od 50 najupečatljivijih građevina, zaslužuje da jedna od beogradskih ulica ponese njegovo slavno ime.

Krasnov, koji je svojim delima dao poseban pečat Beogradu, zaslužuje da mu se Beograd na ovaj simboličan način oduži.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gavrilo

    27. mart 2015 | 15:51

    Ko je sve dobio ulicu kod nas, bilo bi glupo da neko ovakav ne dobije.

  • Markoni

    27. mart 2015 | 15:59

    Ma mi ne znamo ništa da cenimo. Pre bi dali nekom političaru ulicu.

  • Marko

    27. mart 2015 | 16:14

    I ulicu i spomen ploču na kojoj bi mogli da napišu sve što je uradio i sve što je projektovao. Projektovao praktično simbole Beograda! I onda neko kaže kako Rusi nikad ništa nisu uradili za nas Srbe.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA