≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Ko će u Evropu, a ko ispada iz Superlige? Partizan pred dva završna ispita, Voždovcu sada baš gori pod nogama

S. T.

Vreme čitanja: oko 5 min.

Vodiće se velika borba i u plej-ofu i u plej-autu Superlige Srbije u fudbalu

  • 1
Superliga Srbije Foto: MN Press / N. Paraušić, M. Metlaš & Nikola Anđić

Dva poslednja kola preostala su da se odigraju u ovoj sezoni Superlige Srbije, kako u plej-ofu, tako i u plej-autu, posle čega ćemo i definitivno saznati koja ekipa će završiti u evropskim takmičenjima, a ko će se od naredne sezone takmičiti u Prvoj ligi Srbije. Može se reći da gotovo ništa nije rešeno na oba fronta.

U borbi za Evropu i konačan raspored na tabeli i dalje su uključene ekipe Partizana, TSC-a, Radničkog 1923, Čukaričkog i Vojvodine. Zvezda je već osigurala titulu šampiona, dok su Mladost iz Lučana i Napredak iz Kruševca ostali bez šanse da završe na nekoj od prve četiri ili pet pozicija.

Na drugom kraju tabele, samo Spartak iz Subotice i Novi Pazar mogu da dišu slobodno, jer su već opstali na dva kola do kraja, a blizu cilja je i Radnički iz Niša, dok su apsolutno svi ostali ugroženi. Radnik iz Surdulice je već odavno ispao u drugi rang takmičenja, a pod nogama najviše gori Voždovcu, Železničaru, Javoru i IMT-u.

Velika gužva u plej-ofu: Partizan pred dva završna ispita, TSC ima lakši raspored, šta će uraditi Radnički, Čukarički i Vojvodina?

Borba za Evropu u plej-ofu može se podeliti u dva dela - na onu između Partizana i TSC-a za drugo mesto na tabeli, odnosno na onu između Radničkog 1923, Čukaričkog i Vojvodine za dva od tri preostala mesta u Evropi. Treba podvući da Novosađani imaju još jednu šansu da se domognu evropskih takmičenja i to preko Kupa Srbije, gde se u finalu sastaju sa Zvezdom.

Ako bi Voša pobedila Zvezdu u finalu, onda bi se ona našla u kvalifikacijama za Ligu Evrope, čime bi imala zagarantovano mesto barem u grupi Lige konferencija. Tako bi samo još četvrtoplasirana ekipa u Superligi išla u kvalifikacije za isto to takmičenje.

U suprotnom bi trećeplasirani tim dobio privilegije pobednika Kupa i sve bi se pomerilo za po jedno mesto na dole, pa bi i petoplasirani tim mogao da se nada Evropi.

FK Partizan-FK TSC Foto: MN Press/Marko Metlaš

Kada je reč o borbi za pomenuto drugo mesto između Partizana i TSC-a, crno-beli su ti koji vode u trci sa 74 boda, dva više od tima iz Bačke Topole i prednost ako završe na istom broju poena na kraju sezone, jer su pred plej-of fazu bili bolje rangirani.

Do kraja takmičenja, ipak, TSC ima značajno lakši raspored, jer gostuje u Lučanima protiv Mladosti, a zatim dočekuje Napredak. Oba tima su ostala bez šansi za Evropu. Sa druge strane, Partizan prvo ide na noge Čukaričkom koji je u jeku borbe za evropske kvalifikacije, a onda dočekuje Radnički 1923, koji takođe silno želi bodove.

Kada je reč o borbi za preostala mesta u kvalifikacijama, trenutno je Radnički nešto malo bolji sa 59 bodova, dva više od Čukaričkog i Vojvodine koji imaju po 57.

Brđani do kraja prvenstva imaju utakmicu sa Partizanom kod kuće, a zatim i sa Zvezdom na Marakani u poslednjem kolu, tako da se može reći da su u najnepovoljnijoj situaciji.

CRVENA ZVEZDA vs VOJVODINA NOVI SAD Foto: MN Press

Kada je u pitanju Radnički 1923, Kragujevčani će dočekati Vojvodinu na svom "Čika Dači", a zatim će gostovati Partizanu. Faktički, njima bi pobeda u meču sa Novosađanima uz eventualni remi Brđana obezbedio mesto u Evropi posle narednog kola.

Za kraj, tu je i Vojvodina, koja će gostovati Radničkom 1923 i dočekati Mladost iz Lučana u poslednjem kolu na svom "Karađorđu", tako da se može reći da i Voša drži sve u svojim rukama i uz dve pobede ima sigurno mesto u evropskim kvalifikacijama.

RASPORED SUPERLIGE - PLEJ-OF

36. kolo

Radnički 1923 - Vojvodina Novi Sad

Napredak Kruševac - Crvena zvezda

Čukarički - Partizan

Mladost Lučani - TSC Bačka Topola

37. kolo

Crvena zvezda - Čukarički

Partizan - Radnički 1923

TSC Bačka Topola - Napredak Kruševac

Vojvodina Novi Sad - Mladost Lučani

Standings provided by Sofascore

U plej-autu još kompleksnije: Četiri tima mogu da ispadnu, da završe u baražu, ali i da opstanu

Ogromna gužva vlada i u plej-aut fazi takmičenja. Tamo se jedino zna da Spartak i Novi Pazar mogu slobodno da dišu, jer su opstali, a da je Radnik iz Surdulice već napustio društvo najboljih na dve runde do kraja i sada samo igra za čast i prestiž.

I Radnički iz Niša je blizu da pređe ciljnu ravninu i opstane u Superligi. Moguće je da im za to neće biti potreban ni bod više u nekim kalkulacijama, ali sa još dva iz poslednja dva kola su sigurni učesnici Superlige i naredne sezone.

IMT, Javor iz Ivanjice, Voždovac i Železničar iz Pančevo su timovi koji će se grčevito boriti za opstanak do samog kraja prvenstva. Trenutno je ekipa sa Novog Beograda preko crte.

FK Voždovac Foto: MN Press / Ivica Veselinov

Pančevci su trenutno na pretposlednjem mestu koje bi ih na kraju preselilo u Prvu ligu Srbije, ali imaju identičan broj bodova kao i Voždovac koji bi da se Superliga sada završi bio u baražu. U razigravanju bi se našla i ekipa Javora iz Ivanjice sa 36 bodova, dok bi se Traktoristi spasili sa 38.

Ipak, raspored je kompleksan i sve bi to moglo vrlo brzo da se promeni. Železničar do kraja takmičenja igra kod kuće sa Novim Pazarom, a zatim gostuje Javoru u direktnoj borbi za goli život. Sa druge strane, u gradskom derbiju baš na Krovu u Zaplanjskoj ulici u narednom kolu igraju IMT i Voždovac, a Zmajevi u poslednjem kolu dočekuju već otpisani Radnik iz Surdulice.

Ekipa Javora igra sa dva tima koja se i dalje nalaze u borbi za opstanak do kraja, pošto će prvo biti gosti Radničkog u Nišu, a zatim će sačekati Železničar u svojoj Ivanjici. IMT je preostali tim, a oni uz pomenuti meč sa Voždovcem, imaju još gostovanje Spartaku u Subotici.

FK Radnički Niš Foto: MN PRESS/Vladimir Markovic

Kada je u pitanju Radnički iz Niša, oni mogu sve da reše već protiv Javora, a ako ne uspeju da dođu do bodova na tom meču, ostaje im gostovanje u Novom Pazaru. Treba podvući da Nišlije ne mogu da ispadnu direktno, već da se samo nađu u baražu.

RASPORED SUPERLIGE - PLEJ-AUT

36. kolo

IMT Novi Beograd - Voždovac

Radnički Niš - Javor Ivanjica

Železničar Pančevo - Novi Pazar

Radnik Surdulica - Spartak Subotica

37. kolo

Voždovac - Radnik Surdulica

Javor Ivanjica - Železničar Pančevo

Novi Pazar - Radnički Niš

Spartak Subotica - IMT Novi Beograd

Standings provided by Sofascore

(Telegraf.rs)

Video: Spektakl u Ivanjici: Fudbaler Javora dao gol makazicama i oduševio navijače

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lakirana cipelica

    14. maj 2024 | 20:05

    partizan se bori da se jadan vrati u svoju domovinu Hrvatsku ali ga ni rođena mati ne želi .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA