TATA, NE TUCI ME, MOLIM TE! Zaledićete se kada vidite povrede maltretirane dece (UZNEMIRUJUĆI FOTO)

- Oko 75% fizički zlostavljane dece je mlađe od tri godine. Procentualno su nešto više zastupljena prevremeno rođena i prvorođena deca, kao i dečaci u odnosu na devojčice. Povređivanju su naročito izložena usvojena deca, hronično bolesna deca ili deca sa smetnjama u razvoju, objašnjavaju stručnjaci

  • 64

Deci povredu mogu da nanesu oni koji su u njihovoj blizini, osobe od poverenja, najčešće roditelj ili staratelj. Nasilje unutar kuće čini oko 75% od ukupnog broja slučajeva.

 

Sedamdesetih godina XX veka postojao je stereotip samohrane majke koja živi u lošim socioekonomskim uslovima.

 

Vremenom se ispostavilo da je fenomen zlostavljanja prisutan u svim sredinama, bez obzira na nivo obrazovanja, socioekonomski status ili nacionalnu pripadnost.

 

MAJKE STAVLJAJU DECI GLAVU U RERNU: Evo kako sve roditelji maltretiraju mališane u Srbiji!

 

Mada volimo da verujemo da je Srbija spasena nasilja u porodici nad supružnicima, kao i nasilja nad decom, i da je to nešto što se dešava isključivo u američkim filmovima - istina je drugačija. U Srbiji je zlostavljanje i te kako prisutno, što fizičko i emotivno, tako i seksualno.

 

Foto: Printskrin/imh.org.rs

Foto: Printskrin/imh.org.rs

 

Oko 75% fizički zlostavljane dece je mlađe od tri godine. Procentualno su nešto više zastupljena prevremeno rođena i prvorođena deca, kao i dečaci u odnosu na devojčice.

 

Povređivanju su naročito izložena usvojena deca, zatim hronično bolesna deca ili deca sa smetnjama u razvoju (npr. deca sa cerebralnom paralizom, Daunovim sindromom, autizmom, mišićnim distrofijama, slabovida ili slepa deca i deca oštećenog sluha).

 

U porodicama u kojima je majka fizički zlostavljana, zlostavljanju je takođe izloženo između 20 i 100% dece.

 

Stručnjaci objašnjavaju da čak trideset procenata dece doživi ponovno povređivanje, a mogućnost smrtnog povređivanja iznosi 5%, jer je intenzitet pri ponovnom zlostavljanju izraženiji.

 

Što je dete mlađe, intenzitet povrede je veći, a prema tome i smrtnost dece. Kod dece mlađe od 3 godine, a pogotovu u toku prve godine, česte su povrede glave i unutrašnjih parenhimatoznih organa (kod ovih povreda prognoza je po pravilu lošija, a smrtnost veća).

 

Foto: Printskrin/imh.org.rs

Foto: Printskrin/imh.org.rs

 

- Najvidljiviji znaci NAI povreda jesu povrede kože i vidljivih sluzokoža, pa ih zato treba detaljno potražiti. Dete se mora potpuno skinuti i pregled se mora obaviti prema pravilima. Problem nastaje kada treba da procenimo je li povreda kože nastala slučajno ili nije - priča za naš portal član medicinskog osoblja jedne beogradske bolnice i objašnjava

 

- Petehijalna krvavljenja (sitna tačkasta crvenkasta krvavljenja u koži) mogu ukazivati na pokušaj gušenja i protresanja kod sindroma protresenog deteta (Shaken Baby Syndrome – SBS).

 

NAI povreda je ili glavni ili drugi po redu uzročnik smrtnosti dece, a sigurno je glavni uzrok smrtnosti kod dece mlađe od 5 godina.

 

- Modrice, koje su česte kod dece, pogotovu kod malog deteta koje tek prohodava, javljaju se na potkolenicama, natkolenicama i podlakticama. Modrice koje oblikom podsećaju na šaku, kaiš, otiske prstiju, kao i simetrične i višestruke modrice ukazuju na NAI povrede. Za NAI povrede su veoma specifične modrice nastale na netipičnim mestima.

 

Foto: imh.org.rs

Foto: imh.org.rs

 

Takve su modrice na licu, modrice oko oka i uva, modrice na vratu i na vrhu ramena, na unutrašnjoj strani nadlaktice i natkolenice opekotine ocrtavaju oblik predmeta kojim je naneta povreda, a najčešće su to cigareta ili usijani metal.

 

Kada se dete slučajno povredi vrelom tečnošću, ono refleksno pokušava da se pomeri od uzročnika. Povrede ostavljaju po koži razlivene oparotine nejasnog ruba.

 

Ukoliko se oparotina namerno nanese, dejstvo toplote je dugotrajnije. Kod takve vrste oparotina jasna je granica povređenog i zdravog dela kože. Mehanizam nastanka je potapanje delova tela u vrelu vodu, a tipična mesta su šake, stopala i glutealna regija (guza deteta).

 

- Ujedne rane mogu da se jave u dva oblika. Prvi tip predstavljaju izolovani tragovi zuba po koži koji ukazuju samo na ujed. Drugi tip su tragovi zuba sa pridruženom modricom nastalom sisanjem kože. Ovaj mehanizam ukazuje na komponentu seksualnog zlostavljanja. Povreda frenuluma gornje usne može nastati slučajno, ali i kao posledica gušenja deteta šakom.

 

Foto: Printskrin/imh.org.rs

Foto: Printskrin/imh.org.rs

 

Treba misliti i na slučajno nastale povrede, kao i na bolesti sa izmenjenim koagulacionim statusom (trombocitopenije, hemofilije).

 

Povrede glave su glavni uzrok smrti dece: 40–50% svih zlostavljanih pacijenata ima povrede glave, a oko 80% smrtnih ishoda usled NAI povreda nastaje zbog povrede glave.

 

- Okidač za nastanak povrede predstavlja plač deteta. Oko 6% roditelja dece mlađe od 6 meseci potvrdilo je da je gušilo, udaralo ili protreslo svoje dete zbog plača. Povreda može da bude naneta udarcem nekim predmetom o glavu deteta ili udarcem glave deteta o neki predmet.

 

Kod malog deteta su veličina i težina glave u odnosu na telo znatno veći nego kod starije dece i odraslih, pa prilikom protresanja glava čini zamajac koji dovodi do ozbiljnih povreda.

 

- Klinički znaci mogu biti od umerenih do teških i ponekad ih nije lako prepoznati, pogotovo što su spoljašnje povrede minimalne. Treba tražiti otiske prstiju po grudnom košu, koji bi mogli ukazati na stisak pri protresanju deteta.

 

Foto: Printskrin/imh.org.rs

Foto: Printskrin/imh.org.rs

 

Kako piše Priručnik za primenu Posebnog protokola sistema zdravstvene zaštite za zaštitu dece od zlostavljanja i zanemarivanja, povrede koštano-zglobnog sistema su čest nalaz NAI povreda, bilo kao jedini znak bilo udružene sa drugim povredama. Učestalost NAI povreda je velika, a jedino je pad češći uzročnik preloma u dečjem uzrastu. Što je dete mlađe, veća je verovatnoća da je prelom nastao kao posledica NAI povrede.

 

- Svaki prelom kod malog deteta koje ne puzi ili ne hoda budi sumnju na zlostavljanje. U svakom slučaju treba misliti i na bolesti i stanja kod kojih su prelomi čest znak. Među malignim bolestima, do netipičnih preloma mogu dovesti leukemije i metastaze tumora, često neuroblastoma.

 

Objšanjeno nam je da je mehanizam nastanka povreda trbuha najčešće udarac pesnicom u trbuh. Zbog relativne slabosti mišića trbušnog zida, sila dejstva se prenosi na unutrašnje organe i dovodi do njihovog povređivanja. Vrlo su česte povrede grudnog koša, prelomi rebara i ključne kosti, kao i kontuzije pluća. Modrice po koži mogu, ali ne moraju da budu prateći znak povreda trbuha.

 

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

 

DA LI TE JE TATA DODIRIVAO TAMO DOLE? Evo kako srpski stručnjaci otkrivaju da li je dete seksualno zlostavljano!

 

- Najčešće se dešavaju povrede jetre i slezine, u preko 50% slučajeva, a u manjem procentu pankreasa, bubrega ili nadbubrežne žlezde. Statistički je veoma značajan veći procenat operisanih pacijenata koji su imali povredu trbuha (45%) od onih bez povrede trbuha (6%). Stopa smrtnosti kod ovih povreda se kreće čak i do 50% hospitalizovane dece - zaključuju lekari.

 

Imajući  u  vidu  da  se  većina  povreda  nanosi  s  namerom  i da  je  unapred  smišljena,  treba  očekivati  neistine,  poluistine  i izmenjen stav roditelja prema ozbiljnosti povreda deteta, složila su se stručna lica.

 

Kada god ste u prisustvu nasilja ili verujete da negde postoji nasilje u porodici, odreagujte prijavom nadležnim službama.

 

(E.C.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zokaaa-@

    14. april 2015 | 19:26

    Samo bolesan moze tako nesto uradit svom detetu!!

  • Seka

    14. april 2015 | 19:29

    Amerika je najbolja zemlja po ovom pitanju. Odmah ti trajno oduzmu decu pa posle vrusti i dokazuj da nisi monstrum.

  • Vladimir

    14. april 2015 | 19:38

    Kakvim sve kretenima Bog da decu. A toliko normalnih ljudi se muci da ih dobije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA