Više cene za prekomernu potrošnju vode

Već deset dana u Srbiji su tropske vrućine, pa je zbog enormnih visokih temperatura vanredna situacija i zbog toga svi moraju da se ponašaju racionalnije, istakao je Vesić

  • 1

Zbog prekomerne potrošnje vode, vlasti Beograda ozbiljno će razmotriti predlog Beogradskog vodovoda i kanalizacije da se definiše potrošnja vode od 26 kubika po domaćinstvu i da za tu potrošnju cena bude kakva je sada, a da preko te potrošnje cena bude viša, izjavio je danas gradski menadžer Goran Vesić.

Postignut dogovor sa stanovnicima Zuca o vodosnabdevanju!

On je u izjavi Tanjugu naglasio da problem prekomerne potrošnje vode postoji uglavnom u prigradskim naseljima, gde građani troše vodu na zalivanje bašti i na punjenje bazena.

- Oni koji vodu troše za druge potrebe, moraće i da je plate. Mi ćemo naravno razmotriti te mere, kao što ćemo razmotriti i mogućnosti koje imamo po sadašnjim odlukama - da oni koji u vreme crvenog meteo - alarma prekomerno troše vodu, da komunalna policija prema njima postupi u skladu sa našim odlukama i da budu kažnjeni, jer u ovakvo vreme voda ne sme da se troši za zalivanje bašti - rekao je Vesić.

On je apelovao na sve građane Beograda da budu solidarni i da vodu koriste za ono za šta je svima potrebna.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Mi imamo dovoljno vode, Beograd ima i "Makiš 1" i "Makiš 2", imamo veliku proizvodnju vode, velike rezervoare, postoje samo određeni delovi grada gde postoji problem, u prigradskim naseljima, ali i taj problem možemo da prevaziđemo ako budemo solidarni i ako vodu budemo trošili racionalno - istakao je gradski menadžer.

On je podsetio da su već deset dana u Srbiji tropske vrućine i da je na snazi crveni meteo - alarm, što znači da je vanredna situacija zbog enormno visokih temperatura i da u tom smislu svi moraju da se ponašaju racionalnije.

Vesić je naglasio da Beograd troši 150 litara vode u sekundi više nego što proizvodi, a da uspeva da obezbedi dobro snabdevanje vode zahvaljujući dobroj proceni Beogradskog vodovoda i kanalizacije, koji je maksimalno napunio rezervoare.

- Moram da kažem da se rezervoari troše, jer trošimo više vode nego što proizvodimo. Beogradski vodovod i kanalizacija proizvodi 50 odsto više vode nego u normalnim uslovima i to je neki standard koji postoji u svetu - rekao je Vesić.

Foto: flickr/Steve Johnson Foto: flickr/Steve Johnson

On je napomenuo da je u južnom delu grada, u podavalskim selima situacija kritična, jer je potrošnja vode u tim delovima grada pet do sedam puta veća nego što je uobičajeno.

- Ta potrošnja je veća zato što se zalivaju plastenici, bašte, pune bazeni i troši se voda neracionalno. Zato, u ime Skupštine Beograda, apelujem na sve građane da vodu troše racionalno, da budu svesni da se nalazimo u vreme kada su vrućine enormno visoke, kada je na snazi crveni meteo - alarm - rekao je Vesić.

On moli građane da ne troše vodu za ono što nisu osnovne potrebe - piće, održavanje higijene, kuće.

- Svako ko nenamenski troši vodu, naprosto je uzima nekim drugim građanima koji žive u višim delovima grada i na taj način sprečavaju druge ljude da imaju vodu za osnovne potrebe - istakao je gradski menadžer.

Vesić je dodao da je sada vreme da se da pokaže solidarnost, da građani budu svesni situacije i sve dok budu trajale tropske vrućine, da se ponašaju na taj način.

(Telegraf.rs / Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kiza

    21. jul 2015 | 21:11

    Zaposli ste toliko komunalac neka malo rade svoj posao i kaznjavaju koga treba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA