Ovako izgleda PRVO RECIKLAŽNO OSTRVO na Vračaru! (FOTO)

- U toku naredne nedelje biće postavljeno 30 reciklažnih ostrva, takođe, postavićemo 90 reciklažnih kontejnera na teritoriji Vračara, Starog grada i Savskog venca - rekao je gradski menadžer Goran Vesić

  • 2

Gradski menadžer Goran Vesić, gradski sekretar za zaštitu životne sredine Goran Trivan i direktor JKP "Gradska čistoća" Miroslav Bogdanović obišli su danas prvo reciklažno ostrvo na teritoriji opštine Vračar.

Vesić: Taš ovog proleća otvara kapije sugrađanima i turistima!

Vesić je istakao da se reciklažno ostrvo sastoji od tri kontejnera zapremine 3,2 metra kubna i da se u svaki od njih baca određena vrsta smeća, pa je tako jedan predviđen za karton, tetrapak i novine, drugi za pet i net ambalažu, a treći za staklo.

- U toku naredne nedelje biće postavljeno 30 reciklažnih ostrva, takođe, postavićemo 90 reciklažnih kontejnera na teritoriji Vračara, Starog grada i Savskog venca. Na ovaj način "Gradska čistoća" počinje da radi važan posao za grad, koji se odnosi na aktivnu reciklažu smeća. U prethodnom periodu smo, sarađujući sa kompanijom "Sekopak", postavili kontejnere za prikupljanje staklenog otpada, što je dalo efikasne rezultate.

- Upravo je to dokaz da građani Beograda žele da recikliraju smeće ako im se to omogući. Tokom narednih mesec dana postavićemo 1.690 novih kontejnera na Vračaru, Starom gradu, Savskom vencu, Paliluli i Zvezdari. To su moderni metalni kontejneri sa plastičnim poklopcem i 700 takvih zapremine 1,1 kubni metar biće postavljeno na ovim opštinama, kao i 700 većih kontejnera od 3,2 metra kubna - rekao je Vesić.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

Gradski menadžer je najavio da će u narednom periodu početi zamena 200 podzemnih kontejnera koji su potpuno propali, a koji su nasleđeni od prethodne vlasti i dodao da je postavljanje novih kontejnera veoma važna stvar za grad, ne samo u pogledu uklanjanja otpada na adekvatan način već i u estetskom smislu.

Sekretar za zaštitu životne sredine Goran Trivan naglasio je da su iskustva sa korišćenjem reciklažnih ostrva dala dobre rezultate.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

- Građanima treba samo dati mogućnost da recikliraju i oni će to učiniti. Već dve godine privodimo kraju izbor partnera sa kojim će grad sklopiti ugovor. Nadamo se da ćemo izbor privatnog partnera za uklanjanje otpada u Beogradu imati do kraja juna i verujemo da ćemo do kraja godine potpisati ugovor - rekao je Trivan i naglasio da je to epohalna stvar za Beograd i Srbiju.

On je dodao da će upravo ta saradnja biti jedan od najvažnijih primera javno-privatnog partnerstva i da se očekuju strane investicije u vrednosti od najmanje 250 miliona evra, kao i da se narednih godina očekuje barem još toliki iznos investiranja, što je bitno za razvoj privrede, ali i otvaranje novih radnih mesta.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

Direktor JKP "Gradska čistoće" Miroslav Bogdanović istakao je da je nakon dužeg vremena nabavljen veći broj kontejnera i dodao da kontejneri od 3,2 metra kubna nisu menjani deset godina, te da se nalaze u veoma lošem stanju.

- Kontejneri su savremeni i vozila koja služe za pražnjenje ovih kontejnera su potpuno digitalizovana i automatizovana, što je jedan sasvim nov i savremen pristup koji Beograd zaslužuje. Na teritoriji Beograda imamo već 55 reciklažnih ostrva, a ovo je samo nastavak onoga što smo otpočeli pre dve godine - rekao je Bogdanović, koji je dodao da je od velike važnosti kako sama reciklaža tako i edukacija na tu temu.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

On je dodao da je zamena kontejnera od 1,1 metra kubnog počela još prošle godine, kao i da će biti zamenjeno 22.500 kontejnera onakvim kakve Beograd zaslužuje.

Ovom obilasku prisustvovao je i član Gradskog veća Marko Zeljug.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milic

    16. mart 2016 | 08:57

    Sve lepo izgleda ali ovi kravatirani su najlepsi kao da se nalaze na nekoj svadbi, ako su postavljeni kontejneri valjda je to normalno i obaveza grada sta jos fali mozda trubaci da im sviraju dok se lepotani kravatirani slikaju.

  • Uroš d'dorf

    15. mart 2016 | 22:24

    Hvala ti bože da ste to uveli a ne sve u jedan kontejner,samo još da se poštovana gospoda prevaspita i nauči gde se šta baca,ah da i nepali.normalno od ovoga sada netreba praviti svetsko čudo to već dugo dugo godina postoji verujte.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA