9

ZAŠTO BEOGRAD IMA DUŠU? Odgovor pruža tek otkriveno stvarno značenje keltskog imena našeg grada. Singidun znači...

Keltski sufiks -dun znači "naselje, gradina, utvrda", ali oko značenja reči "singi" etimolozi ne mogu da se slože i pronađu adekvatno i nesumnjivo objašnjenje koje bi bilo prihvaćeno konsenzusom od strane čitave naučne zajednice. Postoje dve popularne hipoteze, ali postoji i treća koja je možda nastala u šali, no, najboje opisuje Beograd

Beograd ima dušu! To će vam reći svaki Beograđanin, čak i onaj koji se tom frazom sprda i prevrće očima kada je čuje, samo ako ode na duži period van svog rodnog grada: kada je u Tokiju kazaće da je odlična ta futuristička prestonica Japana ali da "Beograd ima dušu" i da mu nedostaje; kada je u bogatom Londonu, u prelepom Parizu, ili u nekoj južnoameričkoj zabiti, ponovo će žudeti za dušom Beograda.

Ali, šta čini dušu Beograda? Šta je to duša Beograda? To nije ništa opipljivo, ništa na šta možemo da upremo prst i da kažemo: "Ovo je!"; to je tek neuhvatljivi osećaj, emocija koja ne može da se opiše, nešto u vazduhu što zrači iz nevidljivog izvora.

Nešto. Šta, niko ne zna da objasni, ali svi znaju da je tu i da ih čeka gde god se nalazili. Da će se zgrade rušiti i nove dizati, da će se ljudi menjati, ali da će duh Beograda ostati onakav kakav je. I kada neka porodica sa strane dođe i ne živi Beograd, već će u narednoj generaciji početi da ga živi. Jer, u Beogradu se ne živi, Beograd se živi.

Kao i obično što biva, odgovor na večno pitanje, svako večno pitanje, krije se možda u dubinama prošlosti, u zaboravljenim vremenima koja su davno prošla. Pa tako, i pitanje duše Beograda.

Visoko iznad ušća Save u Dunav, Skordisci (pleme keltskog, tračkog ili ilirskog porekla, ili mešavina svih, mada najverovatnije keltska politička tvorevina nastala mešanjem sa Tračanima i Ilirima nakon Galskog pohoda na Balkan pod vođstvom Brena početkom III veka pre nove ere) podigoše primitivno naselje koje se prvi put kao Singidun pominje 279. godine p.n.e.

Rimljani su keltsko ime Singidun polatinili pa je za vreme njihove vlasti postao Singidunum, odnosno, dodat je tipični sufiks -um koji su oni često stavljali.

Međutim, keltski sufiks -dun imao je na protokeltskom značenje "naselja, gradine, utvrde", što pokazuje da je i pre dolaska Rimske imperije, pre utemeljenja logora koji će postati krajem I stoleća dom Legije IV Flavije Feliks ("Četvrte flavijevske srećne legije") i oko koga će se razviti poveći grad, Beograd bio vojno utvrđenje. Uostalom i njegova strateška pozicija to možda čini nužnim.

Šta tačno znači prvi deo keltskog naziva, šta znači "singi", pitanje je koje je i dalje otvoreno. Etimolozi se ne slažu, niti mogu da pronađu adekvatno i nesumnjivo objašnjenje koje bi bilo prihvaćeno konsenzusom od strane čitave naučne zajednice.

Ipak, najpopularnija hipoteza kaže da je ta reč značila "krug", što bi sugerisalo da je skordiski Beograd bio kružno utvrđenje. Postoji još jedna, ona koja ime Singiduna vezuje za nekakvo tračko pleme Singa.

Jedna od novijih hipoteza, koja je verovatno nastala iz šale a ne iz zbilje, povezuje ime Singiduna sa nečim posve drugačijim. Naime, Singi- se ne tumači kao jedna reč već kao spoj dve: "sin" i gi", "sin-gi". To se onda tumači savremenim irskim jezikom, kao i sa škotskim gelikom, naslednicima protokeltskog, konkretno, tumači se frazom "sean guí" što znači "biti momak".

Bila to šala ili zbilja, ništa bolje ne opisuje savremeni Singidun, naš Beograd, od "bivanja momkom". Beograd jeste "momkovanje", Beograd je metafora, Beograd je glagol a ne imenica, i to već skoro 2.500 godina bez prestanka.

DECA SMO SVI OVOGA GRADA!

(Telegraf.rs)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: beograd istorija singidunum kelti skordisci
Najnoviji komentari
 • D
  Delije Čikago

  Volim svoj Beograd iako može to mnogo bolje, sanjam ga negde tamo daleko...

 • A
  Ana

  Svakome njegova zemlja/ grad ima dušu, smešno je sada govoriti kako neki gradovi nemaju dušu. Svaki grad ima svoj duh i način života.

 • K
  Keti

  Beograd volim kad svice . . . .

Siniša Mali: Ispunili smo sve što smo obećali, Beograd je danas i više od onoga što je obećano da će biti (FOTO)

Kompanija Bambi dobitnik Jubilarne nagrade Privredne komore Srbije

Tinejdžerke čije su oči pune patnje, svoj bol prenele su na platno. Morate da vidite šta su uradile, a postoji mnogo jak razlog za to

Na Adi Ciganliji otvoren prvi KFC drive thru restoran (FOTO)

Dirljiva ljubavna priča u domu za stare: Anđa i Milovan su se upoznali u srednjoj školi, a sudbina ih spojila posle 62 godine

Strahota u Bulevaru kralja Aleksandra: Automobil udario dete (10) i bacio ga na haubu, krvave glave prevezeno u bolnicu

Šta najviše košta četvoročlanu porodicu kad izađe u grad: Bioskop, restoran, pozorište, utakmica ili koncert?

Božićno seoce kod Hrama: Mladenović i Vesić najavili veliku novogodišnju manifestaciju (FOTO)

Međunarodni karate turnir na Voždovcu (FOTO)

Dobro pogledajte ubedljivo najskuplju kuću u Beogradu od 15 miliona evra! Raskošna vila, koža, bazen i nezamisliv luksuz u 850 kvadrata (FOTO)

Spremite se za gužve u narednih 10 godina, GRADIMO BEOGRAD PO MERI ČOVEKA: Folić za Telegraf otkrio plan razvoja prestonice (VIDEO) (FOTO)

Kombijem se zakucao u muzičku fontanu i oštetio je: Saobraćajna nesreća na Slaviji (VIDEO) (FOTO)

Leštane, Grocka i Vinča bez struje od petka popodne

Vesić: Raspisan tender za kanalizaciju u Batajnici

Beograđani, spremite zalihe, jedna opština danas neće imati vodu 8 sati

Najveći u Evropi: Otvoren Future Park u Beogradu (FOTO)

NAJSTARIJE BEOGRADSKO KLIZALIŠTE PONOVO OTVORENO: Kultno mesto za klizanje svih generacija (FOTO)

Završen mozaik na kupoli Hrama Svetog Save: 70 umetnika stvorilo veličanstveno delo (VIDEO)

Pijačni karavan zimnice na pijaci "Zemun"

NAJVAŽNIJA SRPSKA ZGRADA: U njoj svakog dana za život se bori 250 ljudi, lekari spasu još 750 njih: Urgentni centar slavi 30. rođendan

Svečano otvoren 11. Festival nauke (FOTO)

Najvažniji gosti na slavi kod predsednika Opštine Voždovac (FOTO) (VIDEO)

Vojvođanska banka donirala računare Gerontološkom centru Beograd

Paketi zamrznute hrane za 50 najugroženijih porodica na Opštini Palilula

Ispovest devojke koju su usred bela dana klinci pokušali da opljačkaju u Bulevaru: Imaju oproban sistem oko 17 časova, neverovatno je da niko od prolaznika nije reagovao

Šta su obukle Beograđanke na zimskom suncu u Knez MIhailovoj: Dame od stila prošetale ulepšale ovo proleće u decembru (FOTO)

20 godina niko nije znao šta ovaj beogradski grafit znači: Otkrivamo njegovu krvavu istoriju i kom klanu je posvećen

Da li će prevoz za penzionere i starije od 65 godina i dalje biti besplatan?

Ulošci, pokvarena hrana, trulo voće: Na Petlovom brdu bahati i dalje bacaju kese iz kuće na ulicu! Radnici čistoće rukama skupljaju đubre (FOTO)

Haos u Savamaloj: Crnogorci se pijani vraćali iz provoda, prešli automobilom preko ostrva, pa se zakucali u ogradu (FOTO)