Ako nemate ovaj papir, nećete moći da ostavite dete u beogradskom vrtiću: Rok je nedelju dana, a situacija je alarmantna

Oni roditelji čiji mališani iz opravdanih razloga nisu primili vakcinu protiv boginja, neće biti vraćeni iz obdaništa

  • 33

Da bi deca mogla da borave u jaslicama i vrtićima potrebno je da roditelji dostave potvrdu izabranog pedijatra da su mališani zdravi i uredno vakcinisani. Ovakav dopis su iz Ministarstva zdravlja uputili svim ustanovama dečje zaštite, sa ciljem da se spreči širenje epidemije malih boginja.

Novi slučaj morbila u Beogradu: Još jedno dete obolelo, hitno prevezeno na Infektivnu kliniku! Podneta krivična prijava protiv protivnika vakcinacije, postaje ozbiljno

Rokovi za donošenje ovakvog dokumenta u obdanište različiti su za svaku opštinu, ali period dostavljanja je isti i iznosi nedelju dana.

Ukoliko dete nije bilo u mogućnosti da primi vakcinu roditelji moraju da imaju potvrdu od stručnog tima.

- Izabrani pedijatar upućuje zahtev stručnom timu vezano za utvrđivanje privremene ili trajne kontraindikacije za imunizaciju deteta. Po dobijanju potvrde stručnog tima roditelj predaje potvrdu medicinskoj sestri na preventivnoj zdravstvenoj zaštiti - stoji u saopštenju za roditelje.

Foto: Profimedia/Alamy

Oni roditelji čiji mališani iz opravdanih razloga nisu primili vakcinu, neće biti vraćeni iz obdaništa, već samo treba da dostave pisano mišljenje pedijatra zašto dete nije imunizovano.

Prikupljenu dokumentaciju roditelji treba da daju na uvid sestri kako bi se evidentirale postojeće vakcine u vakcinalnom kartonu deteta.

Foto: Telegraf/Profimedia

Dopis koji je Ministrstvo zdravlja poslalo ustanovama dečije zaštite u skladu je sa Zakonom o zaraznim bolestima i Pravilnikom o imunizaciji.

Prema podacima iz Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu je do 30. januara bilo 573 obolelih od morbila, a od toga 331 osoba nije primila MMR vakcinu.

DECA I MLADI DO 19 GODINA

Broj obolele dece od godinu do četiri iznosi 179, a 71 beba od godinu dana zaražene su malim boginjama. U uzrastu od pet do devet godina njih 50 je obolelo, a od 10 do 14 godina njih 22.

Male boginje su registrovane kod 18 tinejdžera od 15 do 19 godina.

Ukoliko vaše dete ima crvenilo i mrlje u grlu i na sluzokoži sa temperaturom koja ide iznad 38 stepeni, obavezno ga odvedite kod pedijatra jer ovi simptomi jasno pokazuju da ima morbile.

U video-snimku ispod pogledajte kako možete da se besplatno pregledate kod privatnog lekara:

Daljinac

(Ivana Vlajković - i.vlajkovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vaki

    6. februar 2018 | 21:23

    Hmm...cim se diže ovolika larma tu nešto smrdi. Isto kao i za pticji,svinjski i druge gripove. Neke pare su u igri. Pojedince ne zanima zdravlje naroda. Beli mantili odavno rade na poklone i novce.

  • Zoran

    6. februar 2018 | 20:15

    Odlicno. Mene baba i deda cuvali do polaska u skolu. Verujte, nema lepse. I naravno, tad vakcine protiv boginja nisu postojale, a ja ziv i svoi moji zivi.:) A posto me baba i dea cuvali, ja sam toliko napredan bio da sam otisao u Ameriku.:)

  • maki

    6. februar 2018 | 21:16

    Zasto komentarisu ljudi koji nemaju dan medicinskog fakulteta? Zato nam je tako, jer bi i taksisti i knigovodje i pevacice da lece

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA