Australijanka posle saobraćajke priča francuskim akcentom (VIDEO)

Lekari objašnjavaju da Lin Rouv, koja nema nikakve veze sa Francuskom, pati od Sindroma stranog akcenta, retkog poremećaja koji nastaje nakon povrede mozga

  • 1

Lin Rouv, žena koja je rođena i odrasla u Australiji, nakon saobraćajne nesreće svoj maternji jezik počela je da govori sa izuzetno izraženim francuskim akcentom. Iako se nesreća dogodila pre osam godina, ona i dalje priča "čudnim akcentom" za ženu iz Tasmanije, a lekari tvrde da ona ima takozvani Sindrom stranog akcenta (SSA), redak poremećaj od kojeg boluje oko 70 ljudi na svetu.

- Nakon nesreće govorila sam usporeno jer sam imala povredu vilice. Bila sam pod jakim sedativima i mislila sam da je zbog toga. Ipak, akcenat je ostao i to mi mnogo smeta i čini me besnom. Ja sam Australijanka, a ne Francuskinja - kaže Rouva.

Doktorka Karen Krut iz Sidneja, koja je istraživala SSA, kaže da se taj poremećaj javlja posle nervnih trauma, nakon neznatnih oštećenja dela mozga koji je zadužen za govor, a koji utiče na kontrolu usana, jezika i govornog aparata u celini.

- Najbitnije je da osoba koja ima taj poremećaj i dalje kontroliše svoj govor - kaže doktorka.

Jedna od najpoznatijih osoba na svetu koja je bolovala od ovog poremećaja jeste britanski pop pevač Džordž Majkl, koji je prošle godine, nakon komplikacija usled upale pluća, privremeno govorio engleski jezik tipičan za zapadni deo te zemlje.

-  Nije nikakav problem govoriti tim akcentom, ali čudno je kada pričate njim, a rođeni ste u severnom Londonu. Cela moja porodica koja je bila kraj mene u bolnici mi se smejala - rekao je pop pevač.

Inače, ovaj redak poremećaj temeljno su istraživali brojni medicinski stručnjaci - neurolozi, defektolozi, psihijatri, psiholozi i lingvisti. Neurolozi objašnjavaju da zapravo nije reč o akcentu, već se radi o poremećenom govoru, koji okolina tumači kao određeni akcenat. Sindrom je otkriven 1941. u Norveškoj, kada se devojka, koja je povređena u bombardovanju, probudila sa jakim nemačkim akcentom.

Pogledajte video-snimak:

(Telegraf.rs)

 

 

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Ševarice

    29. jun 2013 | 13:20

    " Idi bre Žiko bestraga, pa ona uopšte ne zna francuski!"

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA