MANJE MUČENJA ZA ŽENE: Stigao test koji otkriva rak dojke!

Dobra vest za sve žene koje su primetile sumnjivu kvržicu na dojci. Sada je tu potpuno neinvazivna laboratorijska analiza koja pokazuje da li je u pitanju rak ili nešto benigno

  • 0

Naučnici sa Oksford univerziteta u Velikoj Britaniji razvili su jednostavnu analizu krvi kojim je moguće utvrditi da li postoji rizik od pojave karcinoma dojke. Reč je o testu kojim se u krvi proverava postojanje određenih čestica metala koje stvaraju ugruške krvi u dojci.

Naučnici tvrde da je ovo epohalno otkriće, jer je moguće da se blagovremeno otkrije rizik i spreči razvijanje karcinoma i preporučuju da se ovaj jednostavni test koristi uporedo sa mamografijom i ultrazvučnim pregledom dojke.

Ova vrsta testa bi trebalo da krene da se koristi u narednih pet godina, a stručnjaci tvrde da bi se na taj način moglo spasiti mnogo života, posebno u kategiriji žena koje u porodici imaju nekog ko je već oboleo i koje su naznačene kao rizična kategorija.

Detaljni rezultati istraživanja objavljeni u časopisu "Metallomics".

(Telegraf.rs / MojeZdravlje)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA