Grocka je kapija beogradskog zadrugarstva: U ovoj opštini ima čak 15 zadruga (FOTO)

Ministar Milan Krkobabić je obišao i "Gročanku", ugašenu fabriku za preradu voća u opštini Grocka

  • 0

Promovišući zadrugarstvo kao perspektivu srpskog sela, u okviru nastavka realizacije Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Srbije, ministar Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju javnih preduzeća, danas je posetio opštinu Grocka, jednu od 17 opština Grada Beograda sa čak 83.000 stanovnika i 15 mesnih zajednica, koja je svoju prvu zadrugu dobila čak davne 1932. godine.

Krkobabić: Dinar uložen u srpsko selo je najbolje uložen dinar (FOTO)

- Na našem putu po čitavoj Srbiji konačno stižemo i u Beograd. Ova sela imaju više stanovnika od nekih opština u Srbiji, a naš koncept je da svako selo ima zadrugu kao stožer svog razvitka - rekao je ministar u poseti novoosnovanoj zemljoradničkoj zadruzi "Vrčin 2017" u Vrčinu.

Zadruga "Vrčin 2017." objediniće proizvođače i širenjem svoje mreže na ostale mesne zajednice opštine Grocka omogućiće snabdevanje iz jednog centra što većeg broja njih sadnim materijalom, repromaterijalom i veštačkim đubrivom, ali i grlima krupne i sitne stoke.

Ministar je obišao i "Gročanku", ugašenu fabriku za preradu voća u opštini Grocka, koja je nekada služila kao otkupni centar voća iz čitavog regiona i vršila preradu voća u pekmez i sokove.

- Ovo je ozbiljan izazov za državu, grad i lokalnu samoupravu. Ovaj voćarski kraj može ponovo da stane na noge formiranjem centra za otkup i preradu voća i tako bismo, osim sirovine, imali gotove proizvode za domaću upotrebu pa i izvoz - rekao je ministar i naglasio kako je nekada Gročanka zapošljavala čak

3000 ljudi.

Foto: Telegraf.rs

Predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović zahvalio je ministru na poseti i izrazio spremnost da opština Grocka učestvuje u formiranju zadruga u svim selima ove opštine jer je oživljavanje zadruga na ovim prostorima od ključne važnosti za opstanak jednog od najbogatijih voćarskih krajeva Srbije.

- Sam plac na kome se nalaze objekti fabrike za preradu voća i povrća ima 10 hektara a okružen je sa čak 7000 hektara zasada voća u gravitacionoj tački između takođe voćarskih centara Sopota, Mladenovca i Smedereva, a uz sada rešene imovinske odnose, ova fabrika predstavlja ogroman potencijal za moderan centar koji bi ponovo uposlio više hiljada ljudi i podigao na noge privredu ovog kraja - rekao je Simonović

Sastanku sa ministrom u Opštini Grocka prisustvovali su predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović, zamenica predsednika opštine Živadinka Avramović, pomoćnik predsednika opštine Duško Živančević, članovi zadruga i poljoprivrednici mesnih zajednica opštine Grocka.

Opština Grocka poznata je po uzgoju raznih vrsta voća: jabuke, kruške, breskve, kajsije, trešnje, ali i dunje, šljive, jagode i borovnice kao nove sorte na ovom terenu.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA