Mnogi su zaboravili da od 2018. godine važe nova pravila za odlazak u penziju

- Budžet za ovu godinu je 615 milijardi, 25 milijardi je više u odnosu na prošlu godinu - navodi Dragana Kalinović, direktorka PIO fonda

  • 13

Povećanje od pet odsto ove godine imaće i penzioneri, ali ni ovaj januar neće proteći bez novih uslova za odlazak u penziju. Tako će žene u starosnu penziju sa 62 godine, za oba pola pomera se donja starosna granica za prevremenu penziju i nastavlja pooštravanje kriterijuma za beneficiran staž.

Lepe vesti za penzionere: Nakon januarskog, slede još dva povećanja penzija

Da li će prevoz za penzionere i starije od 65 godina i dalje biti besplatan?

Budžet penzijskog fonda u ovoj godini je najveći do sada.

- Budžet za ovu godinu je 615 milijardi, 25 milijardi je više u odnosu na prošlu godinu, a odnosi se na povećanje od pet posto - navodi Dragana Kalinović, direktorka PIO fonda.

Dotacija penzija iz budžeta je 30 umesto doskorašnjih 50 odsto. Doprinosi u 2017. omogićili su da se u budžet slije 30 milijardi dinara više nego prethodne godine. Sada je prosečna penzija povećana za 1.200 dinara i iznosi 25.000 dinara. Najniža penzija je porasla za 680, a najviša za 6.200 dinara.

- Mi smo uveli pravilo koje nije važilo do 2012 godine. Mi se ne zadužujemo da bismo bilo koga zadovoljili. Mi želimo da ono što radimo i zaradimo i raspodelimo. Svi rezultati koje smo radili prošle godine pokazuju da će ova godina biti još bolja i te rezultate svakako će osetiti i penzioneri -  navodi Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja.

Od ovog januara važe i novi kriterijumi za odlazak u pneziju, pa će žene u penziju posle 62. rođendana.

Za šest šest meseci, starosna granica za žene pomeraće se još dva puta, a onda po dva meseca godišnje, sve do 2032. godine, kada će žene kao i muškarci u penziju bez kaznenih poena, ići sa 65 godina. Samo onaj ko ima 45 godina staža svakako ispunjava uslov za punju penziju, izveštava RTS.

Od ovog januara i za prevremenu penziju ženama je neophodno 38 godina staža i najmanje 56 godina i četiri meseca života. Muškarcima i dalje treba 40 godina staža ali u penziju ne mogu pre 57 rođendana. U starosnu penziju bez kaznenih poena, muškarci i dalje idu posle 65. uz minimalnih 15 godina staža.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ....

    2. januar 2018 | 10:11

    Vi da želite pravo stanje, ne bi zatvarali oči pred çinjenicom da pojedine firme radnike prijavljuju na minimalnu platu, što i ista ova država omogućava, na to se plaća doprinos, i danak .... , a ostalo daje na ruke u cashu, pa čak i u € , da li NEKO hoće da kaže da ovo napisano nije istina??? Neka me kontaktira, imam i pisani trag!

  • Citalac

    2. januar 2018 | 15:49

    Najpre:ravnopravnost su izdejstvovale DAME koje se nikad nisu namucile ni poslovnono ni privatno ne nas nemojte stavljati u isti kos!Licno imam 53 god zivota i 33 staza napornog smenskog rada ovo je kazna za sve koje su pocele da rade rano.Nagradjene su one koje su pocele mnogo starije da rade.Volim svoj posao ali verujte posle ovoliko staza i dalje raditi svaku cetvrtu noc je ravno samoubistvu.Neradnici svaka cast

  • BOKI

    2. januar 2018 | 12:14

    Kakva ravnopravnost,o cemu pricate,resenje je svi ISTE penzije ma gde si radio.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA