Hrvatski voditelj ponovo napravio šou: Čitao ponude borbenih aviona iz 1945. godine, jer Hrvati ionako žive u tom vremenu (VIDEO)

Hrvatski novinar je još jednom na sarkastičan način prokomentarisao nabavku borbenih aviona

  • 9

Zoran Šprajc, hrvatski novinar, odlučio je na sebi svojstven način da prokomentariše otvaranje ponuda za nove borbene avione u Hrvatskoj.

Šou hrvatskog voditelja: Pozvao političara NIKOG i razgovarao sam sa praznom stolicom u studiju (VIDEO)

- Ponude su poslale 4 zemlje. Tako Sovjetski Savez nudi eskadrilu svojih najboljih ratnih lovaca Jak-9. Jakovljevi su se dokazali na svim bojištima, lete brzinom od 600 km/na sat, a u naoružanju imaju top od 20 milimetara. Cena je povoljna, ali MORH će se verovatno odlučiti za nekog proizvođača zapadnih saveznika - započeo je.

Potom se prebacio na Meseršmit BF 109, izuzetno moderan lovački avion, prvi s monokl kabinom kojem se točkovi mogu uvlačiti.

- Naoružan je s dva mitraljeza i jednim topom od 20 mm. Dokazali su se u španskom građanskom ratu, a nemački letački as Erih Hartman u njemu je osvojio 352 avionska dvoboja. 'Das avion', što bi rekli - dodao je.

Sledeći kojeg je spomenuo bio je bombarder "Spitfire Super Marine".

Foto: Wikipedia/Lipnopower

- Reč je o jednom od najbržih aviona na svetu koji leti brzinom od 750 km/h, izgrađen je od lakih legura, a krila su mu prekrivena čvrstim platnom. Naoružan je sa četiri fiksna mitraljeza i dva fiksna topa od 20 mm, a može da nosi čak dve bombe ispod krila - nastavio je.

Jednako interesantna je i američka ponuda, ne samo zbog ponude, nego najviše zbog Amerike, rekao je Šprajc i dodao da Amerikanci Hrvatima nude P-51 Mustang, lovački avion brži čak i od Spitfajera.

- Mustang ide do 755 km/h i sa najvećim naporom od čak 2.700 kilometara. Naoružan je sa čak 6 Broving mitraljeza, nekoliko projektila, a može nositi oko 450 kilograma bombi. To je i najskuplji avion u ponudi, ali Amerikanci uz njega nude i obilazak Bele kuće, što će se sigurno svideti državnom vrhu - dodao je.

A onda je poentirao.

- Iz režije me sad upozoravaju da su to ponude koje su pristigle na takmičenje iz 1945., ali nema veze, ionako živimo negde u tom vremenu, kojekakvi Fantomi i Gripeni od 500 miliona evra su za neke moderne države, a ne za zemlju gde još uvek raspravljamo ko su bili ustaše i Švabe, za zemlju gde župan mlati ženu, dožupan novinare i nikom ništa, osim narodu koji kao i 45. beži prema Blajburgu i dalje prema zapadnim saveznicima - zaključio je Šprajc.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor: Index)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hulio inglesijas

    4. oktobar 2017 | 13:02

    Hahaha bravo..

  • Čika Sima

    4. oktobar 2017 | 12:56

    Smešni su šahovničari

  • Kažu

    4. oktobar 2017 | 13:39

    Hrvatska dobiva NATO centar za "usavršavanje vojnika" učiće vojnike iz celoga sveta o taktikama akcije Bljesak i Oluja pa hoće li Srbija na to da reaguje?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA