Krasnići, bivši finansijer OVK i zvezda američkog dokumentarca gradi hidroelektrane u Crnoj Gori: Lokalno stanovništvo na nogama

Fljorin Krasnići, kosovski političar i glavni lik "Bruklinske veze" - filma o naoružavanju OVK, gradi dve male hidroelektrane u opštini Plav, pišu podgoričke Vijesti. U toko potpisivanje peticije protiv gradnje ovih elektrana, jer im navodno ugrožavaju dotok pitke vode.

  • 9

Nekadašnji poslanik pokreta "Samoopredeljenje" Fljorin Krasnići, poznat po tome što je u nekoliko navrata pozivao Hašima Tačija na fizički obračun, gradi dve male hidroelektrane na Đuričkoj reci u opštini Plav, uz prilično ozbiljan otpor lokalnog stanovništva, koje smatra da se na taj način ugrožava dotok pitke vode.

Krasnići je, kako pišu Vijesti, vlasnik hotela Dvori Balšića u Ulcinju, gde se i nalazi sedište njegove kompanije "Plava hidro pauer" (Plava Hydro Power).

Bačena bomba na diskoteku u Podgorici: Pričinjena je velika materijalna šteta, a istraga je u toku

Gradnja ovih hidroelektrana praćena je otporom stanovništva opštine Plav, pa je 651 osoba potpisala peticiju kojom su tražili da se inicijativa zaustavi, ali su se opštinski organi oglušili na ovaj zahtev. Posle neuspeha prve inicjative, odbornik Albanske alternative Iber Hoti pokrenuo je novu akciju i zatražio od opštine Plav da odluku promeni.

Foto: Profimedia/AFP

Zvezda Bruklinske veze

Krasnići je postao poznat 2005. godine kada je američki Pi-Bi-Es snimio dokumentarac "Bruklinska veza" koji govori o načinu sakupljanja novca za finansiranje OVK. Prema sopstvenim tvrdnjama, Krasnići je u seriji akcija u SAD uspeo da sakupi čak 30 miliona dolara za naoružavanje OVK tokom devedesetih.

Za taj novac, legalno je kupovao oružje u prodavnicama širom Amerike i zatim ga prebacivao na Kosovo.

U filmu "Bruklinska veza" se pojavljuju i Vesli Klark i Ričard Holbruk, koji su jednom prilikom prisustvovali donatorskoj večeri, namenjenoj prikupljanju novca za finansiranje OVK. Krasnići je u procesu lobiranja moćnih političara u Americi, zajedno sa drugim članovima albanskih udruženja, sakupljao novac i za neuspešnu predsedničku kampanju Veslija Klarka.

Kosovske vlasti ga terete da je sa nekolicinom poslanika Samoopredeljenja fizični napao poslanika Demokratske partije Kosova Bekima Hadžijua.

Bio je poslanik pokreta Samoopredeljenje, ali je 2014. godine napustio politiku i vratio se građevinskom poslu, koji je pokrenuo u Bruklinu, a zatim proširio na Kosovo i Crni Goru.

Daljinac

(Telegraf.rs/Vijesti.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pero.pg.

    15. mart 2018 | 14:09

    Ja sm proda veliki dio sto sam ima ovamo u pg. bas zbog ove i ovakve politike a bio coce dobrovoljac pa i na kosovo a sad treba da ove ovakve KRASNE i njegovu bracu srijecem po mojem i moih roditelja rodnom gradu e pa milo ja to ne mogu da podnesem, ojdoh u maticu svih srba BEOGRAD pa bar da ne dijelim restorane i vazduh sa KRASNICIMA i slicnim !!

  • Laki

    15. mart 2018 | 15:28

    I lik i delo su mu za kaki papir.

  • Mirko

    15. mart 2018 | 14:11

    E ovoga smo jedva cekali Mr. more iz izmucene i polugladne c.gore

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA