≫ 

Počela sezona lova na zmije u Bosni: Zarađuje se oko 25 evra po zmiji, a za otrovnice je isplata duplo veća (FOTO)

Uprkos tome što se radi o zmijama koje nisu opasne za ljude, u ranijim vremenima stočari su imali problema jer su napadali njihovo blago

  • 8

Dolaskom prolećnih meseci i početkom radova na poljoprivrednim zemljištima, pojavljuju se i zmije. Tako je ove godine zabeleženo više ulova, uglavnom neotrovnih zmija od kojih je jedna od najvećih, ako ne i najveća ovogodišnja, ona koju je ulovio Mate Tolić iz Gruda dok je pomagao u čišćenju groblja na Cerama, mestašcu iznad Gruda. Zmija je bila dugačka 175 centimetara, piše Večernji list.

Uprkos tome što se radi o zmijama koje nisu opasne za ljude, u ranijim vremenima stočari su imali problema jer su napadali njihovo blago. S obzirom na to da se ponovo govori o najezdi zmija, sagovornici iz zapadne Hercegovine ističu da takva priča ne drži vodu nego je činjenica da su ljudi ponovo prionuli na zemljoradnju pa su zato ove godine nešto češći susreti sa zmijama nego inače.

Šok kod Rijeke: U bakarskoj luci snimljene zmije duže od dva metra

Na ovim prostorima, ujedno i u Evropi, najopasnija zmija je poskok, zatim crnostrig, koji na ovim prostorima ima dve podvrste, planinski žutokrug čiji je ujed jednak ubodu pčele i ne ostavlja trajne posledice. A upravo se za poskokom otimaju oni koji se bave zmijama i tvrde da ih u zavučenim područjima, na kamenitom tlu i zapuštenim poljanama itekako ima.

Naime, iz sezone u sezonu rade se priče o količini protivotrova kojima domovi zdravlja raspolažu ako dođe do ugriza otrovnice, a protivotrova nema bez zmijskog otrova, tako da neko treba i da ih uhvati.

Najopasnija zmija na ovim prostorima je poskok Foto: Wkipedia/Elena Terkel

Svojevremeno prvi čovek veterinarske stanice Mostar Stjepan Prgomet govorio je da se za hvatanje poskoka može dobiti i do 50 evra.

Sagovornici Večernjeg, koji su želeli da ostanu anonimni, tvrde da mogu bez problema da zarade 25 evra po zmiji.

- Pre su postojali ugovori s farmaceutskim kompanijama koje su otkupljivale otrov. Danas su takvi ugovori retkost, a onda oni koji hvataju zmije rade s onim ko ima ugovor. Posao je opasan, ali se dobro zaradi - kaže poznavalac prilika u ovoj oblasti.

Ističe da zmijski otrov nije samo važan za protivotrov nego i kao lek. Na primer, tradicionalna medicina otrove koristi za lečenje raznih bolesti, od kostiju do kože.

Svakog leta građani strahuju od najezde zmija Foto: Wikipedia/FelixReimann

A u današnjem vremenu otrovi i poskoka i riđovke, kao i ostalih otrovnica izvan Evrope intenzivno se istražuju i prate se njihovi učinci u lečenju kod srčanog i moždanog udara. Koliko god je hvatanje otrovnica opasan i rizičan posao, toliko je i profitabilan, ali i važan za pomoć ljudima u nevolji.

Podsetimo, jedan od najpoznatijih lovaca na zmije otrovnice iz BiH je Drago Lečić iz Žrvnja koji je u svojoj karijeri uhvatio više od 500 poskoka.

- Prve otrovnice za otkup ulovio sam s 14 godina. Tada sam i brata obučio da ih lovi dugim drvenim štipaljkama. Zmije smo stavljali u boce. Drvenim štipaljkama drže se iza glave, a u grlić boce prvo se spusti rep. Zmije u ondašnjoj ljubinjskoj Zemljoradničkoj zadruzi otkupljivale su se za zagrebačku "Plivu", a cena je bila dobra, dve "crvene" po stotinu dinara za komad - seća se on.

Poznati zmijolovac istakao je da se poskoci love od marta do septembra i da poskok nikada ne napada ljude, samo se od njih brani.

Video: UŽIČKA ANAKONDA: Ogromna zmija u malinama

(Telegraf.rs/Vecernji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA