≫ 

I dalje traju protesti protiv novog imena Makedonije: Skoplje i Solun na nogama, ima i uhapšenih (FOTO)

Kod privedenih su, precizira se, pronađena "pirotehnička sredstva, bokser, skalpel, fantomke, zaštitne maske sa filterom i drugi predmeti" i protiv njih će biti podnete odgovarajuće prijave

  • 2

Manja grupa građana je i u nedelju uveče ispred makedonskog parlamenta mirno protestvovala protiv potpisivanja sporazuma sa Grčkom o rešavanju problema imena, prenosi MIA.

Navodi se da je nekoliko demonstranata blokiralo saobraćajnicu ispred parlamenta, dok su ostali učesnici protesta bili ispred improvizovanog kampa sa šatorima u parku "Žene borca".

Makedonska agencija prenosi da je jedno policijsko vozilo postavljeno u Bulevaru 11. oktobra“, a saobraćaj je preusmeravan u okolne ulice.

Protesti u Makedoniji ne prestaju: Građani ponovo na ulicama zbog novog imena države, opleli po članovima vlade

HAPŠENJA U MAKEDONIJI

Makedonska policija saopštila je da je, za vreme protesta protiv Dogovora sa Grčkom, privela devet osoba kod kojih su pronađena pirotehnička sredstva, fantomke i hladno oružje.

Kako se navodi, to devetoro je privedeno sinoć prilikom kontrola na više lokacija u centru Skoplja zbog protestnog mitinga koji je održan ispred Sobranja Makedonije.

Kod privedenih su, precizira se, pronađena "pirotehnička sredstva, bokser, skalpel, fantomke, zaštitne maske sa filterom i drugi predmeti" i protiv njih će biti podnete odgovarajuće prijave.

Policija je saopštila i da je tokom protesta ispred paramenta, oko 21.40, više osoba sa fantomkama počela da baca kamenje na kordon policije, ali se odmah zatim povukla.

Na protestima protiv dogovora sa Grčkom i preimenovanja Makedonije u Severnu Makedoniju, prema slobodnoj proceni medija, okupilo se oko 1.500 građana, među kojima su bili i članovi navijačke grupe skopskog Vardara koji sebe nazivaju "komiti".

PROTESTI U SOLUNU

Hiljade Grka, prema procenama policije, protestovale su u Solunu protiv bilateralnog sporazuma kojim njihov severni sused menja naziv u "Republika Severna Makedonija".

"Političari izdajnici", pisalo je na transparentima među oko 4.000 demonstranata, javio je novinar AFP-a.

Protesti u Grčkoj Foto: AP/Tanjug

Neki demonstranti - uglavnom s krajnje desnice, napali su lokalne kancelarije stranaka vladajuće koalicije - Sirize i AN-EL (Nezavisni Grci).

Policija ih je rasterala ispaljivanjem patrona sa suzavcem.

Protesti u Grčkoj Foto: AP/Tanjug

VIDEO: Grci ne žele da prihvate dogovoreno ime za Makedoniju

(Telegraf.rs/Tanjug/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Satanista 1.

    25. jun 2018 | 10:42

    Kolko problema samo oko imena, i još obe strane nezadovoljne a dali će protesti doneti neko povoljno rešenje.

  • Тодорић

    25. jun 2018 | 11:13

    Па што не носи ранији назив: Вардарска бановина.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA