≫ 

Crna Gora dobila Zakon o Predsedniku: Nakon prestanka funkcije pravo na počasni naziv, naknadu zarade i službeni automobil

Navodi se da je jedan od osnovih ciljeva zakona stvaranje okvira koji će obezbediti omogućavanje primerenih prava predsedniku za vreme vršenja funkcije i prava po njenom prestanku, kao i dignitet funkcije Predsednika

  • 4

Skupština Crne Gore usvojila je Zakon o Predsedniku države, kojim je predviđeno da, posle prestanka funkcije, ima pravo na počasni naziv, naknadu zarade i da koristi službeni automobil sa vozačem.

Za Zakon je glasao 41 poslanik vladajuće većine.

>>> Crna Gora uskoro dobija najviši most na prostorima bivše Jugoslavije. Pogledajte kako izgleda iz vazduha (FOTO) (VIDEO)

Skupština je utvrdila da postoji javni interes za povratno dejstvo predviđeno zakonom.

Zakonom je predviđeno i da će predsednik države, po prestanku funkcije, moći da koristi kancelariju i da zaposli po jednog savetnika i administrativnog radnika najduže pet godina.

Milo Đukanović, sadašnji predsednik Crne Gore - Foto: Tanjug/AP

Navodi se da je jedan od osnovih ciljeva zakona stvaranje okvira koji će obezbediti omogućavanje primerenih prava predsedniku za vreme vršenja funkcije i prava po njenom prestanku, kao i dignitet funkcije Predsednika.

Zakonom je predviđeno da po prestanku funkcije predsednik stiče pravo na počasni naziv, "bivši predsednik Crne Gore" i da pripada predsednicima koji su tu dužost obavljali od obnove nezavisnosti Crne Gore, od 3. juna 2006.

Predsedniku po prestanku funkcije do ispunjenja zakonskih uslova za sticanje prava na penziju, pripada pravo na naknadu zarade u visini od 70 odsto zarade koju je primio u poslednjem mesecu pre prestanka te fukcije, uz odgovarajuće usklađivanje.

Filip Vujanović, bivši predsednik Crne Gore - Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Ukoliko zasnuje radni odnos za vreme ostvarivanja ovog prava za to vreme se obustavlja isplata naknade. Predviđeno je da ukoliko ostvari pravo na penziju, a ona je manja od 70 odsto zarade, ima pravo na posebno mesečno primanje u iznosu razlike između 70 odsto zarade i penzije koju prima - kaže se u obrazloženju.

VIDEO: Milo Đukanović - političar koji nikada nije izgubio izbore

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zis

    27. jun 2018 | 14:20

    To usvojise taman kad je Milo postao predsednik .

  • Ateista senior

    27. jun 2018 | 15:21

    Zaključak može biti da predsednici na funkcijama puštaju korenje i da se više ne mogu presaditi.

  • Тодорић

    28. jun 2018 | 08:47

    Ма добро,њихова ствар... Мени је највећа срећа што су прекинули никада започети рат са јапаном,ратове са Србијом и самим собом...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA