Ivica Todorić ima još jednu šansu da izbegne izručenje Hrvatskoj: Ako ne uspe, biće sproveden u Remetinec

Sudija Vesminsterskog suda Ema Arbutnot odobrila je 23. aprila izručenje Ivice Todorića Hrvatskoj, ne prihvativši nijedan argument Todorićeve obrane da je on žrtva političkog progona

  • 0

Osnivač Agrokora, Ivica Todorić, pokušaće sutra da uveri isoki sud u Londonu, koji mu je krajem jula odbio žalbu na odluku o izručenju Hrvatskoj, da promeni mišljenje, što mu je poslednja prilika da izbegne izručenje.

AKO NE USPE, SLEDI MU IZRUČENJE

Visoki sud je 24. jula odbio Todorićevu žalbu na prvostepenu presudu od 23. aprila prema kojoj on treba da bude izručen Hrvatskoj. Nakon što mu je odbijena žalba, Todorić je zatražio od suda još jednu priliku da ga se sasluša, što mu je odobreno, i ročište je zakazano za 6. septembar. Ako Todorić ne uspe da uveri sud u svoje argumente, odluka o izručenju postaje pravosnažna.

Ivica Todorić se ponovo oglasio o aferi Agrokor: Za sve optužuje hrvatskog premijera i naziva ga šefom mafijaške hobotnice

Sudija Vesminsterskog suda Ema Arbutnot odobrila je 23. aprila izručenje Ivice Todorića Hrvatskoj, ne prihvativši nijedan argument Todorićeve obrane da je on žrtva političkog progona.

Todorićeva obrana je kroz svedočenja dva svedoka nastojala da dokaže postojanje političkih motiva za njegov progon, zatim da u Agrokoru nije bilo finansijskih nepravilnosti pa da DORH još nema dovoljno čvrstih dokaza za potvrđivanje optužnice.

"PROGON SE NIJE DEŠAVAO POD POLITIČKIM PRITISKOM"

- Nisam našla dokaze o političkoj motivaciji progona. Prihvatam da afera Agrokor ima političku dimenziju, budući da on predstavlja 15 odsto hrvatskog BDP-a, ali progon, koji se temelji na otkrivenim dokazima, nije rađen pod političkim pritiskom - stoji u obrazloženju presude sudije Arbuthnot.

Ako Visoki sud i nakon saslušanja odbije njegove argumente, odluka o izručenju postaje pravosnažna i njegovo izručenje se prepušta policijama Velike Britanije i Hrvatske koje trebaju da dogovore pojedinosti oko predaje.

MOŽE DA SE POZOVE NA SVOJE ZDRAVLJE

Rok za izručenje je 10 dana od dana pravosnažnosti, a taj rok može da se produži i na dodatnih 10 dana ako iskrsnu neki problemi. Postoji još jedna mogućnost za odlaganje izručenja, a to je da se pozove na zdravstvene probleme, čime bi samo kupio vreme, ali izručenje ne bi mogao da izbegne.

Todorić je uhapšen prošle godine u Londonu, gde se sklonio nakon izbijanja afere Agrokor, na osnovu evropskog naloga za hapšenje, koji je raspisala Hrvatska, a istog dana je pušten na slobodu uz kauciju od 110.800 evra i mere opreza.

STROŽE MERE OPREZA

Prvostepenom presudom o izručenju od 23. aprila Todoriću su određene nešto strože mere nadzora, pa od tada mora da se javlja policiji svaki dan, umesto dvaput nedeljno kao pre presude, pa ne sme da napušta svoj stan između 21 i 7 sati. Ranije je ta obveza važila od 23 do 4 sata.

Todorić je odmah nakon presude rekao da će se boriti protiv izručenja Hrvatskoj, ali i najavio skori dolazak u Hrvatsku "koji će sve iznenaditi". Slično je ponovio i prošle nedelje u intervjuu Novoj TV, kazavši da će se vratiti dobrovoljno kada obavi sve predradnje potrebne za povratak, ali je odbio da precizira kada će to da bude.

AKO DOĐE DO IZRUČENJA, TODORIĆ IDE U ZATVOR

Dođe li do izručenja, Todorić će odmah biti sproveden u Okružni zatvor u Remetincu, na osnovu prošlogodišnje odluke zagrebačkog Županijskog suda zbog mogućeg uticaja na svedoke.

Todorićeva obrana se žalila na odluku o pritvoru od 30 dana za vreme istrage, ali ta žalba nije ni razmatrana jer je Todorić bio u bekstvu.

Tek kada dođe u Remetinac, sud će odlučivati da li će ostati u pritvoru ili će se moći da se brani sa slobode uz kauciju. Sud bi mogao da odluči da više ne postoji mogućnost uticaja na svedoke, ali bi mogao da ga zadrži u pritvoru zbog mogućnosti bekstva.

DORH je 2017. godine izdao poternicu za Ivicom Todorićem, kao glavnim osumnjičenim u aferi Agrokor.

Zagrebačko Županijsko državno tužilaštvo je zbog nezakonitog pribavljanja novca pokrenulo istragu protiv Ivice Todorića, njegovih sinova Ivana i Ante Todorića, i 12-oro Agrokorovih menadžera, kao i revizora.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA