≫ 

Rasplet izbora u Republici Srpskoj i BiH: Dodik proglasio pobedu "čistu ko suza", prvi sastanak najavio sa Vučićem (FOTO) (VIDEO)

Za praćenje izbora CIK je bilo akreditovao 6.424 posmatrača, od kojih je oko 1.500 stranaca. U Banjaluci 100 biračkih mesta nije otvoreno na vreme

  • 82

U BiH i Republici Srpskoj zatvorena su biračka mesta u 19 sati, a nakon što su iz izbornih štabova vodećih stranaka u Republici Srpskoj saopštavani različiti rezultati, te su iz SNSD proglašavali za pobednika Milorada Dodika, a iz PDP i SDS tvrdili da je pobednik Mladen Ivanić, čini se da je dilema razrešena nešto posle 23 časa. Tada se naime, javnosti obratio Milorad Dodik i objavio da je on novi član Predsedništva BiH.

Građani BiH su danas izabrali 518 funkcionera koji bi na funkcijama trebalo da budu u naredne četiri godine.

Kad Dodik dohvati mikrofon i zapeva, sve grmi: Celu noć se slavila pobeda u Banjaluci (VIDEO)

DODIK PROGLASIO IZBORNU POBEDU U RS

- Od 85 odsto ja sam dobio 56 odsto glasova, razlika je 70.500 glasova u odnosu na Ivanića, tako da je ova pobeda čista ko suza. Proglašavam pobedu - upravo izjavio Dodik.

- Ivanić je kažnjen za kalkulantsku politiku - rekao je Dodik i dodao da "mene ne zanima ko su izabrani predstavnici ostala dva naroda. Prioritet broj jedan biće položaj mog naroda i Republike Srpske.

- Očekujem da je i pobeda Željke Cvijanović izvesna - naveo je on.

- I nisu im pomogi ti silni njihovi Englezi da pobede - rekao je Dodik, koji je zahvalio Vučiću na čestitkama i istakao da će prvi njegov susret kao člana Predsedništva BiH biti sa predsednikom Vučićem.

CIK je izneo podatke da je Dodik osvojio 55 odsto glasova, dok je Mladen Ivanić dobio 42 odsto glasova.

Ostali potpuni rezultati i za Predsedništvo BiH i za ostale nivoe će biti dostupni ujutro između 8 i 9 sati na stranici CIK-a.

DŽAFEROVIĆ PROGLASIO POBEDU, ČOVIĆ PRIZNAO PORAZ

U Federaciji BiH, kandidat SDA za člana Predsedništva BiH, Šafik Džaferović proglasio je pobedu, a aktuelni član tog tela i lider HDZ BiH, Dragan Čović, poraz.

Izetbegović je čestitao Ramizu Salkiću, koji je pobedio za potpredsednika u RS-u.

- SDA je definitivno najjača stranka u BiH, kako to i treba da bude - rekao je Izetbegović. Džaferović je zahvaliio svima koji su glasali za njega.

- BiH je danas potvrdila svoj demokratski kapacitet - rekao je Džaferović, koji je poručio da je pobedio u trci za bošnjačkog člana Predsedništva BiH.

S druge strane predsednik HDZ-a Dragan Čović održao je konferenciju za medije nakon prvih izbornih rezultata, na kojoj je vidno razočaran konstatovao da su ponovo Bošnjaci odlučili kada je u pitanju izbor hrvatskog člana Predsedništva BiH.

Čović je rekao da je zadovoljan zato što je među hrvatskim glasačima dobio 80 odsto glasova, ali da je Komšić u vođstvu zahvaljujući bošnjačkim glasovima.

- Podrška je daleko bolja nego što smo očekivali. Nadam se ukupnoj cifri od 155.000 glasova. Ako znamo koliko je naše biračko telo želim da se zahvalim svima i preuzeću obavezu. Zajedništvo je rezultiralo dobrim rezultatom - kazao je Čović.

Dragan Čović je priznao poraz na izborima Foto: Tanjug/Zoran Žestić

BAKIR IZETBEGOVIĆ PROGLASIO POBEDU SDA

Predsednik SDA Bakir Izetbegović je u večerašnjem obraćanju medijima kazao da je Stranka demokratske akcije večeras "iznela briljantnu pobedu".

- SDA je iznela jednu briljantnu pobedu. Mislim da je gospodin Džaferović odneo pobedu u svim kantonima, osim u TK. Takođe, gospodin Salkić je slavio u RS. SDA je definitivno najjača stranka u BiH, i to tako treba biti. Neki koji su izgovarali teške reči su završili tamo gde im je mesto, na nekim petim, šestim mjestima - kazao je Izebegović.

- Više puta su govorili da smo se raspali kao stranka, i vidite šta se desilo. SDA je jaka kao sledeće dve-tri stranke skupa i naravno da ćemo praviti koaliciju - dodao je.

Pobedu je proglasio i Željko Komšić iz DF, koji je bio kandidat za hrvatskog člana Predsedništva BiH.

Bakir Izetbegović je proglasio pobedu svoje partije Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

KOMŠIĆ VODI U ODNOSU NA BOŠNJAČKE KANDIDATE

Prema informacijama portala Dnevnik.ba, lider Demokratske fronte i kandidat za hrvatskog člana Predsedništva BiH, Željko Komšić, ima više glasova nego bošnjački kandidati - Šefik Džaferović, Denis Bećirović i Fahrudin Radončić.

Prema ovim informacijama, Komšić uverljivo vodi ispred protivkandidata i lidera HDZ BiH, Dragana Čovića, zahvaljujući glasovima Bošnjaka.

Istočni Mostar, naseljen uglavnom Bošnjacima, dominantno je glasao za Komšića u trci za hrvatskog člana Predsedništva, što bi, ako to bude i konačni rezultat, moglo da dovede do krize vlasti u federaciji BiH, smatraju analitičari.

Procenjuje se, naime, da Hrvati u BiH neće dozvoliti da im Bošnjaci ponovo biraju člana Predsedništva BiH.

Dnevnik.ba piše da Komšić ima više glasova čak I od bošnjačkih kandidata za Predsedništvo BiH, Šefiak Džaferovića, Denisa Bećirovića i Fahrudina Radončića.

PREBROJANO 81 ODSTO GLASOVA

Prebrojano 81 odsto biračkih mesta, saopštio je SNSD. Prema tim podacima Dodik je osvojio 303.904 glasova, a Ivanić 241.051.

Iz izbornog štaba Saveza za pobedu rekli su da se očekuje "foto-finiš", a da nakon 451.986 prebrojanih glasova iz cele RS vodi Dodik sa 213.826 glasova, naspram Ivanićevih 211.933 glasa.

SNSD OBJAVIO DA JE DODIK U VOĐSTVU 

SNSD saopštio da je na osnovu 72,60 odsto obrađenih biračkih mesta Dodik u vođstvu sa 56 odsto osvojenih glasova.

Obrađeno je i 17 odsto biračkih mesta na izborima za predsednika RS, na kojima Željka Cvijanović vodi sa 55 odsto osvojenih glasova.

KO VODI ZA BOŠNJAČKOG ČLANA PREDSEDNIŠTVA?

Na izborima za bošnjačkog člana Predsedništva vodi Šefik Džaferović (42 odsto), a sledi ga Denis Bećirović (33 odsto), podaci su SDA, prenosi Kliks.

Prema tim podacima, treći je Fahrudin Radončić (11 odsto). U HDZ-u su za Nezavisne novine rekli da Dragan Čović ubedljivo vodi na izborima za hrvatskog člana Predsedništva BiH.

I DODIK I IVANIĆ

Izborni štabovi SNSD i Saveza za pobjedu tvrde da su upravo njihovi kandidati, Milorad Dodik i Mladen Ivanić, pobednici ovih izbora, prema do sada obrađenim glasačkim listićima.

Ivanićev štab tvrdi da on vodi na izborima, a ne Dodik Foto: Tanjug/Tanja Valič

Nakon što je lider PDP, Branislav Borenović, saopštio novinarima da je Ivanić u vođstvu u odnosu na Dodika, portparol je SNSD Radovan Kovačević novinarima rekao da neko pokušava da manipuliše javnošću, te ponovio da je Dodik praktično već izabrani član Predsedništva BiH.

Prema njegovim rečima, SNSD je izbrojala glasačke listiće sa 39 biračkih mesta i Dodik vodi sa 57 odsto glasova, dok Ivanić ima 43 odsto glasova.

- Dodik ima preko 120.000 glasova, a Ivanić 90.000 - rekao je Kovačević.

On je dodao i da je za predsednika RS do sada SNSD prebrojao pet odsto glasova i da je u vođstvu Željka Cvijanović, koja je kandidat te stranke za tu funkciju.

CIK: IZLAZNOST NA IZBORIMA U BIH 53,26 ODSTO

Izlaznost na danas održanim opštim izborima u Bosni i Hercegovini bila je 53,26 odsto, izjavio je predsednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Branko Petrić.

On je na prvoj konferenciji za štampu održanoj po zatvaranju birališta, rekao da su preliminarni podaci koji se kasnije mogu promeniti kada stignu podaci o glasanju putem pošte.

U Bosni i Hercegovini su danas birani predstavnici na svim nivoima vlasti. Na izborima su se za glasove birača nadmetali 72 političke stranke i 39 nezavisnih kandidata.

Pravo glasa u BiH ima 3.278.908 građana. Broj registrovanih glasača u Federaciji BiH je 2.092.336, a u Republici Srpskoj 1.260.597. Izlaznost u Banjaluci oko 60 odsto.

OGLASIO SE PORTPAROL DODIKOVE PARTIJE

Atmosfera u Izbornom štabu SNSD je pobednička, a portparol te stranke Radovan Kovačević kaže da je lider te stranke Milorad Dodik praktično već novi član Predsedništva BiH iz Republike Srpske.

Prema prvim rezultatima, kaže Kovačević, na osnovu do sada prebrojanih 20 odsto glasačkih listića, Dodik vodi sa 58 odsto glasova građana RS.

Prema rečima Kovačevića, protivkandidat Mladen Ivanić ima oko 40 odsto glasova.

Kovačević je zahvalio I čestitao svim građanima koji su izašli na izbore I glasali za kandidate SNSD, s obzirom na to da je ovo, kako je rekao, bila jedna od najprljavjih kampanja.

Dodik je na današnje glasanje došao u pratnji supruge Foto: AP/Tanjug

MUP: GLASANJE U RS PROTEKLO BEZ UGROŽAVANJA BEZBEDNOSTI

Proces glasanja na 2.098 biračkih mesta u Republici Srpskoj protekao je bez ugrožavanja bezbednosne situacije i većih narušavanja javnog reda i mira, saopšteno je večeras iz MUP Republike Srpske.

Policijski službenici MUP Republike Srpske su od 15 časova pa do zatvaranja biračkih mesta u Republici Srpskoj u 19 časova postupili, kako se navodi, po dve prijave o narušavanju javnog reda I mira na biračkim mestima.

MUP podseća da se zabrana o prevozu eksplozivnih materija na području Republike Srpske primenjuje do sutra u 6:00 časova.

DODIK: "DA NIJE NEPRISTOJNO, VEĆ BIH PROGLASIO POBEDU"

Aktuelni predsednik Republike Srpske i kandidat za srpskog člana Predsedništva BiH, Mlorad Dodik, očekuje da koalicija okupljena oko njegove SNSD osvoji oko 70 odsto glasova, a samo ta stranka oko 40 odsto.

Dodik je za portal Sputnjik rekao da veruje u veliku pobedi I njegovu I aktuelne premijerke Željke Cvijanović, koja je kandidat za predsednika RS.

- Da nije nepristojno, već sada bih proglasio pobedu, ali sačekaćemo do večeras da to uradimo i formalno - rekao je Dodik.

Dodik je to rekao za Sputnjik neposredno posle glasanja na glasačkom mestu Laktašima, kraj Banjaluke.

Kaže da je protekla izborna kampanja bila naporna jer je želeo da obiđe svako mesto i da ostvari direktan kontakt sa ljudima.

Dodik se obratio novinarima posle glasanja Foto: AP/Tanjug

EVO KAKO SE GLASALO U BEOGRADU

Na biračkom mestu u Ambasadi BiH u Beogradu, jedinom u Srbiji za glasanje na opštim izborima u BiH, glasalo je 36 od ukupno 60 registrovanih birača, rekla je predsednica izborne komisije na ovom biračkom mestu Mirjana Ostojić.

Ostojić je u izjavi za Srnu navela da je današnje glasanje proteklo mirno i bez incidenata, a biračko mesto zatvoreno je u 19:00 sati.

Koverte sa biračkim materijalom biće poslate diplomatskom poštom u BiH, gde će glasovi biti prebrojani u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) u Sarajevu.

INCIDENTI NA KONFERENCIJI CIK-A

Na konferenciji za novinare CIK BiH, dogodio se večeras incident, kada je Fadil Ćerimagić, čija majka je umrla pre 11 godina, pitao komisiju zašto je njeno ime i dalje u biračkom spisku.

Portal Klix je preneo da su Ćerimagića izbacili iz zgrade Parlamenta BiH jer, kako je rečeno, nije novinar.

- Došao sam na konferenciju jer već duže vreme pokušavam. Slali su me opšinskim komisijama da ja izbrišem majku. Nisam ja pravio listu, nisam ja njihov član. Majka je umrla pre 11 godina, ja sam to prijavio, a od mene traže da hodam. Ja imam umrlicu, a svake izbore je na listi. Ovo je uvreda za mene - rekao je Ćerimagić.

Obezbeđeje je Čermagića ispratilo iz zgrade uprkos tome što su se novinari bunili, a članovi CIK-a su mu kazali da ostavi dokumenta kako bi rešili njegov slučaj.

ZATVORENA BIRAČKA MESTA 

Glasanje na opštim izborima širom BiH je završeno i biračka mesta su zatvorana u 19 časova.

POZNATE LIČNOSTI POZIVALE BIRAČE DA IZAĐU I GLASAJU

U poslednjem satu izbornog dana poziv građaniima da izađu i glasaju uputili su i poznati glumci i estradni umetnici iz BiH.

Tako je Goran Bregović pozvao svoje sugrađane Sarajlije i sve građane BiH da izađu i glasaju, ali da, kako je rekao, prethodno dobro razmisle kome će dati svoj glas.

- Ljudi, izlazite i glasajte, ako mislite da imate nekoga ko će vas predstavljati. I dobro razmislite kome dajete svoj glas - porucio je Bregović, čije boravište je nakon više godina ponovo u rodnom Sarajevu.

Bregović je pozvao građane BiH da izađu i glasaju Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Glumac i voditelj Dragan Marinković Maca je svim građanima BiH uputio sledeću poruku.

- Treba izaći na glasanje. Izađite! Uvek postoji neko za koga se može glasati i ko može nešto napraviti za boljitak naše dece i budućnost. Treba, ako ništa, pokušati nešto promeniti u našoj državi - naveo je Marinković, preneo je portal Avaz.ba.

Glumac i voditelj, koji živi i radi u Hrvatskoj, Tarik Filipović poručio je da njegova Zenica i domovina BiH imaju još sat da glasaju i uzmu sudbinu u svoje ruke.

- Neka vam ne bude teško da izađete iz svojih domova, jer ako to ne uradite nemate pravo nikoga da krivite - poručio je Filipović.

Jedan od najpoznatih pevača BiH i regiona Halid Bešlić, koji boravi u Nemačkoj, poručio je svojim sugrađanima da izađu i glasaju zato što je, kako je rekao, to važno. Ovi izbori su važni za celu BiH, rekao je Bešlić u telefonskom razgovoru za Avaz.

- Ljudi, važno je, izlazite iz kuća i glasajte. Ovo je veoma važno za budućnost svih nas - poručio je Bešlić.

Istu poruku je uputio i Halid Bešlić Foto: Telegraf

"OMOGUĆITI GLASANJE I ONIMA KOJI DOĐU U 19 ČASOVA"

Branko Petrić, predsednik Centralne izborne komisije u BiH, poručio je da nijedan glasač koji na biračko mesto dođe do 19 sati ne sme biti vraćen.

On je novinarima rekao da gužve na biračkimm mestima nastaju zbog sporosti u glasanju građana.

- Nedopustivo je da se vraćaju glasači sa biračkih mesta - naveo je Petrić.

On je pozvao građane da dođu i glasaju do 19 sati.

- Ako dođu i tačno u 19 sati na biračko mesto biće im omogućeno da glasaju. U slučaju da se pokaže da su glasači vraćani, biće preduzete određene mere - rekao je Petrić.

Zvaničnici su pozivali građane da iskoriste svoje pravo glasa Foto: AP Photo/Amel Emric

AMBASADORKA SAD POZVALA GRAĐANE DA GLASAJU

Ambasadorka SAD u Sarajevu Morin Kormak ponovo je pozvala građane BiH da izađu na izbore i glasaju.

- Izađite i glasajte i dajte podršku onim koji su fokusirani na rešavanje problema kako bi zemlju gurali napred. Mi smo zasita pomogli u tome da bi izbori bili fer. Ambasada SAD je poslala puno posmatračkih timova na biračka mesta širom zemlj - rekla je Kormak na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Ona je dodala da Ambasada SAD duboko posvećena izbornom procesu u BiH.

- Građani BiH jasno su pokazali da su za EU intergracije. I EU i SAD su radile na tome u periodu pre izbora da se stranke sastanu da bi se došlo do rešenja, zato je jako važno da se rezultait što brže i ekspeditivno u skladu sa sudskim presudama - navela je Kormakova.

Ambasadorka SAD u BiH je pozvala građane da glasaju Foto: AP Photo/Amel Emric

OVA OPŠTINA JE REKOREDER PO IZLAZNOSTI, PRESEK U 15 H

Na području opštine Kalinovik do 15.00 časova glasala su 1.144 birača, odnosno 65,63 odsto od 1.815 upisanih u birački spisak. Na području opštine Istočni Stari Grad pravo glasa do 15.00 časova ostvarila su 663 birača ili 59,09 odsto od ukupno 1.118 birača sa pravom glasa.

Pravo glasa u opštini Istočna Ilidža iskoristilo je 7.365 ili 55,26 odsto birača od 13.525 upisanih. Na području opštine Trnovo do 15.00 časova glasalo je 697 birača ili 50 odsto od ukupno 1.212 birača sa pravom glasa. U opštini Pale do 15.00 časova svoje pravo glasa iskoristilo je 9.807 birača ili 49,74 odsto od 19.856 upisanih u centralni birački spisak. U opštini Istočno Novo Sarajevo na birališta je do 15.00 časova izašlo 5.079 birača ili 49,79 odsto od 10.282 birača sa pravom glasa.

POD LUPOM: DO 14 H 240 KRITIČNIH SITUACIJA, REŠENO 88

Koalicija za slobodne i poštene izbore "Pod lupom" na svom službenom Facebook profilu objavila je infografike o stanju na biračkim mestima do 14:00 sati u Bosni i Hercegovini.

Kako navode, do 14:00 sati zabeležili su 240 kritičnih situacija, od kojih je rešeno 88.

U toku dana je bilo kritičnih situacija Foto: AP Photo/Amel Emric

IZLAZNOST DO 11 SATI 11,41 ODSTO

Na području Banjaluke do 11 sati glasalo je 33.716 registrovanih birača ili 17,98 odsto, rekla je Srni predsednik Gradske izborne komisije Nada Batinar.

Izlaznost na nivou BiH do 11 sati iznosila 11,41 odsto, preneo je predsednik CIK-a Branko Petrić na prvoj pres-konferenciji u Sarajevu.

- To je za oko tri posto manje nego pre četiri godine, ali i to je vrlo relativno zato što se u sadašnjoj statistici ne nalaze Doboj, Brčko i Bijeljina, jer nam nisu poslali na vreme (informacije). Tako da se može očekivati da je izlaznost slična kao i pre četiri godine - rekao je Petrić.

Zabeležena samo dva incidenta, kažu iz MUP-a Srpske Foto: Tanjug

Petrić je odbacio navode pojedinih medija kako su se u BiH dešavaju velike prevare glasača. On je takođe odbacio kao lažnu informaciju o aktiviranom suzavcu u Doboju.

Podsetimo, Dario Jovanović, direktor Koalicije pod lupom, kazao je danas na pres-konferenciji da je na jednom biračkom mestu u Doboju bačen suzavac i da je zbog tog događaja izborni proces na ovom mestu prekinut. No, lokalna policija je ovo ubrzo negirala.

Takođe, iz Koalicije su tvrdili da je do devet sati ukupno zabeleženo 99 kritičnih situacija, kao i da je glasanje prekinuto na biračkom mestu u Doboju zbog već popunjenih glasačkih listića, preneo je Klix.ba.

JEDNA OSOBA UHAPŠENA ZBOG SKIDANJA PANTALONA NA JAVNOM MESTU

Zabeleženi incidenti Foto: Tanjug/AP

Bezbednost na glasačkim mestima, kao i na području cele Republike Srpske je stabilna i bez većih narušavanja javnog reda i mira, a do sada su zabeležena dva incidenta, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske.

Iz MUP-a Federacije preneli su da je jedan muškarac uhapšen u Mostaru, nakon što je vređao članove biračkog odbora u Desetoj osnovnoj školi i pred svima skinuo pantalone. Nakon intervencije policije, koja ga je izvela sa pantalonama na kolenima, glasanje je na ovom biračkom mestu nastavljeno.

GLAVNI KANDIDATI GLASALI RANO JUTROS

Predsednik Republike Srpske i kandidat za član Predsedništva BiH Milorad Dodik glasao je danas u Domu kulture u Laktašima, a šta je tom prilikom poručio građanima možete pročitati OVDE.

Kandidat Saveza za pobedu RS za predsednika Republike Srpske Vukota Govedarica glasao je jutros oko 9.30 u Gacku.

Kandidat SNSD za predsednika Srpke, Željka Cvijanović glasala je oko 10.40 u Banjaluci.

U Banjaluci je među prvima na glasanje izašao i Dragan Čavić, predsednik NDP-a. U Brčkom je svoju građansku dužnost obavio i gradonačelnik Siniša Milić. Mladen Ivanić, srpski član Predsedništva BiH, takođe je glasao u Banjaluci.

Ivanić je glasao u Banjaluci Foto: Tanjug

IZETBEGOVIĆI GLASALI U SARAJEVU

Predsednik SDA Bakir Izetbegović izjavio da se ta stranka nada dobrom rezultatu i da će moći da formira koalicije koje će povući zemlju napred.

- Vidimo da ima pretnji, secesionističkih, separatističkih, promenili su se razni okviri. Važno je da prevagnu one stranke koje su za ove zemlju koje su zrele, referentne i koje mogu da povuku zemlju napred, jedna takva koalicija treba BiH da bi potisnula loše snage na Balkanu - rekao je on.

Izetbegović je u Srajevu glasao sa suprugom Sebijom, koja je kandidat za Parlament FBiH i koja je rekla da se nada dobrom rezultatu.

DRAGAN ČOVIĆ GLASAO U MOSTARU

Aktuelni član Predsedništva BiH i kandidat za istu poziciju iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović glasao je u Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

- Mislim da ćemo već nakon ponoći imati jednu jasnu novu poruku svih žitelja BiH da žele brzi napredak Europskoj uniji, da žele BiH koja će se vrlo brzo transformisati u jedno moderno uređeno društvo, u kojem će apsolutno tri konstitutivna naroda biti do kraja ustavna i jednakopravna - kazao je Čović za Radio Sarajevo.

Na pitanje novinara o obećanjima koja su data pre četiri godine, takođe o bržem europskom putu, a koja nisu realizovana, Čović je objasnio razloge tog propusta i pokušao sve da uveri da će nakon ovih izbora ta obećanja biti konačno ostvarena.

BIRAČKA MESTA KASNILA SA OTVARANJEM

Kako javljaju mediji, pojedina biračka mesta u BiH nisu otvorena tačno u sedam sati. Navedeni razlozi bili su brojni: od na vreme neizvršenih priprema za otvaranje biračkog mesta, bolesti člana biračkog odbora, do toga da članovi nisu imali ključ, nije bilo struje ili su sami kasnili.

Negde su se ponovo prebrojavali glasački listići na zahtev posmatrača, a bilo je posmatrača iz istih subjekata u isto vreme. U Tešnju je policija pregledala biračko mesto, naveo je CIK BiH, prenosi Fena.

Kašnjenje od 15 do 30 minuta zabeleženo je u Velikoj Kladuši na četiri biračka mesta, Cazinu sedam, Bihaću 15, Gradiški osam i Brčkom sedam.

U saopštenju CIK-a se navodi da je u Banjaluci kašnjenje bilo na oko 100 biračkih mesta 10-15 minuta iz tehničkih razloga i u međuvremenu je sve rešeno.  Kašnjenja su zabeležena i u Prnjavoru, Brodu, Odžaku, Vukosavlju, Centar Sarajevo na jednom biračkom mestu.

Glasači su morali da čekaju ispred vrata Foto: Tanjug

Na nekoliko mesta glasanja su nakratko prekinuta, te će za isti taj vremenski period biti produžena nakon 19 sati. Na biračkom mestu u naselju Šargovac, jedan od stanovnika M.M. pojavio se u vidno alkoholisanom stanju i narušavao javni red i mir. Policijski službenici su ga lišili slobode.

ZA 4 GODINE 30 POLITIČKIH SUBJEKATA VIŠE

Na glasačkim listićima nalazi se 128 političkih subjekata, od toga 58 političkih stranaka, 36 koalicija i 34 nezavisna kandidata.

U odnosu na zadnje opšte izbore, održane 2014. godine, ove godine je 30 političkih subjekata više. Za izbore su overene ukupno 804 liste sa 7.497 kandidata i 73 kandidatske liste za dodelu kompenzacijskih mandata, a na kojima se nalaze 842 kandidata.

Građani biraju vlast za naredne četiri godine Foto: Wikipedia/PANONIAN

Predizborna tišna počela je juče (subota od sedam časova ujutro) i trajaće do nedelje, 7. oktobra, u 19 časova, a u tom periodu zabranje su sve političke aktivnosti. Centralna izborna komisija (CIK) BiH prve izborne rezultate objaviće na dan izbora oko ponoći.

U nedelju na opštim izborima biraju se tri člana Predsedništva BiH, predsednik i dva potpredsednika Republike Srpske, zatim 42 poslanika parlamenta BiH, od čega 28 iz Federacije BiH i 14 iz Republike Srpske, 83 poslanika Narodne skupštine Republike Srpske i 98 iz Parlamenta Federacije BiH. Takođe, građani će birati i 289 poslanika u 10 kantonalnih skupština.

Po prvi put će građani imati providne glasačke kutije Foto: AP Foto/Amel Emric

- Svi birači su dužni da na glasačkom mestu imaju jedan identifikacioni dokument izdat u BiH - ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu - rekao je Branko Petrić, predsednik CIK BiH.

On je rekao da će izbori biti sprovedeni na 5.794 biračka mesta, od kojih je 5.380 redovnih, kao i da će biti angažovano 314 mobilnih timova, koji će obići 10.000 građana koji će glasati u ustanovama ili svojim domovima.

Što se tiče glasanja u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u inostranstvu, u CIK-u kažu da će oko 1.000 birača moći da glasa u ambasadama BiH u Kamberi, Beču, Berlinu, Oslu i Beogradu, kao i u generalnim konzulatima u Čikagu, Minhenu, Štutgartu, Frankfurtu i Gracu.

Izborna tišina traje do zatvaranja biračkih mesta Foto: AP Foto/Amel Emric

- CIK je uradio sve što se od njega očekivalo i što je propisano zakonom i predviđeno planom za organizaciju izbora. Ne postoje nikakva kašnjenja niti nezakonitosti. Očekujemo fer i korektne izbore i poštovanje pravila izborne tišine i pravila ponašanja na dan izbora - rekao je Petrić.

Za praćenje izbora CIK je akreditovao 6.424 posmatrača, od kojih je oko 1.500 stranaca, dok su opštinske izborne komisije registrovale oko 60.000 stranačkih posmatrača. Ove izbore, koji će koštati oko 4,3 miliona evra, prvi put građani će svoje glasačke listiće ubacivati u providne glasačke kutije.

Izbore će pratiti i strani posmatrači Foto: AP Foto/Amel Emric

BIRA SE

- 3 člana Predsedništva BiH

- 42 poslanika Predstavničkog dom parlamenta BiH

- predsednika i dva potpredsednika RS

- 83 poslanika Narodne skupštine RS

- 98 poslanika Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

- 289 poslanika u 10 kantonalnih skupština u FBiH

Ove godine ima rekordan broj lista Foto: AP Foto/Amel Emric

GLASANJE

- 3.352.933 birača na centralnom biračkom spisku

- 5.794 biračka mesta

- 314 mobilnih timova

- 6.424 posmatrača akreditovao CIK

Na terenima će biti i mobilni timovi Foto: AP Foto/Amel Emric

REPUBLIKA SRPSKA

Centralna izborna komisija BiH overila je čak 37 kandidatura za predsednika i potpredsednike Republike Srpske, a pored poznatih imena i kandidata koji imaju šansu da pobede na predstojećim izborima tu su i potpuni anonimusi koji su u trku ušli kao nezavisni kandiati.

Najveća "bitka" vodiće se između Željke Cvijanović, kandidata SNSD-a i Vukote Govedarice, kandidata Saveza za pobedu.

Kandidaturu za funkciju predsednika ili potpredsednika Republike Srpske na oktobarskim opštim izborima podneo je čak 21 nezavisni kandidat.

Na spisku overenih nezavisnih kandidata za predsednika ili potpredsednika Srpske, među onim "poznatim", nalazi se bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković, zatim lider Udruženja građana "Istočna alternativa" iz Bratunca Vojin Pavlović, kao i poznati biznismen i bankar srpsko-američkog porekla Slobodan Pavlović.

Kandidovali su se i nezavisni kandidati Foto: Tanjug/AP

(Telegraf.rs/Nezavisne.com/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realista

    7. oktobar 2018 | 12:58

    Dodik se bori za Republiku Srpsku a za 10 godina neće nas biti ni pola. Odlaze svi glavom bez obzira u inostranstvo natalitet u negativnom rastu tako da je njegova priča o Srpskoj samo za njegove botove i za one patriote koji žive van Srpske. Ne kažem ja da je opozicija cvijeće ali brate mili dosta je više kriminala i korupcije. Republika Srpska je neuništiva dok je nas Srba ali kad nas ne bude više u Srpskoj onda ni ona nema smisla. Ja i moja porodica ne živimo od "Srbovanja".

  • Rs

    7. oktobar 2018 | 14:21

    Poruka glasacima -Kakvi budemo danas takvi ostajemo doveka!!!Zivio Dodik jer da njega nije bilo davno bi oni ukinuli Rs a to biti nece...

  • ...

    7. oktobar 2018 | 21:28

    Ne znam zasto se ceo dan pise o ovim vestima, jer je za nas Srbe iz Srbije ovo ne bitna vest, imamo mi nase probleme o kojima treba da se pise

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA