Nekrunisani kralj sintetičkih droga, srpski Hajzenberg, osuđen u Makedoniji: Zarubica priznao krivicu, evo koliko je zatvora dobio (FOTO)

Zarubica je kao organizator kriminalne grupe uhapšen u decembru 2017. godine u Tetovu, a sa njim je „palo“ još šestoro ljudi

  • 5

Osnovni sud „Skoplje - jedan“ na 11 godina zatvora je osudio nekrunisanog kralja sintetičkih droga dr. Milana Zarubicu (49). On je na suđenju priznao delo, a osuđen je zbog proizvodnje i prodaje narkotika, kao i zbog posedovanja opreme za proizvodnju droge.

Zarubica je kao organizator kriminalne grupe uhapšen u decembru 2017. godine u Tetovu, a sa njim je „palo“ još šestoro ljudi.

Podignuta optužnica protiv srpskog kralja sintetičkih droga: Milanu Zarubici sudiće se u Skoplju

Od sedmorice optuženih, pored Zarubice krivicu su priznala još četvorica, među kojima i srpski državljanin Stevan Kljajić (54), koji je osuđen na devet godina zatvora.

Za isto krivično delo „neovlašćene proizvodnje i puštanja u promet narkotičknih droga, psihotropnih supstanci i prekusora“ osuđena su i trojica makedonskih državljana – I.Š. (52) i Z.D. (55) iz Tetova na po sedam godina, a A.M. (30) iz Skoplja na četiri godine zatvora.

Do pravosnažnosti presude oni će ostati u pritvoru.

Zarubicu smatraju nekrunisanim kraljem sintetičkih droga Foto: Mup

Za drugu dvojicu optuženih - S.Š. (40) i N.A. (53) iz Skoplja, koji nisu priznali krivicu, sud je razdvojio postupak i za njih se suđenje nastavlja, saopštili su iz Osnovnog javnog tužilaštva.

Zarubica i članovi njegove kriminalne bande su uhapšeni početkom decembra prošle godine u zajedničkoj akciji makedonske i srpske policije koja je u Tetovu i u selu Batinci kod Skoplja otkrila najveću laboratoriju za proizvodnju sintetičkih droga u Jugoistočnoj Evropi.

Pored srpske i makedonske policije, na njihovom otkrivanju su bili angažovani i operativci američke bezbedonosne agencije za suzbijanje krijumčarenja droge (DEA).

Pala je njegova kriminalna grupa 2017. godine Foto: Mup

- Prilikom pretresa obe lokacije policijski službenici su pronašli i oduzeli različite mašine i opremu, kao i 67 najlon kesa sa 204.696 tableta koje sadrže aktivnu komponentu amfetamin, ukupne težine od 35,044 kilograma; 910.415,5 tableta u raznim pakovanjima sa logom kaptagon, koje sadrže aktivnu komponentu amfetamin, ukupne težine 155,864 kilograma; psihotropnu supstancu amfetamin ukupne težine 52,263 i veću količinu supstanci koje su međuprodukti i produkti sporednih reakcija procesa dobijanja amfetamina i prekuzora - saopštilo je tada Tužilaštvo za gonjenje organizovanog kriminala i korupcije u Skoplju.

Zaplenjene sintetičke droge na crnom narko tržištu vredele bi preko 2,5 miliona evra.

U toj policijskoj akciji otkrivena su i zaplenjena vozila, mobilni telefoni, sim kartice, oružje, municija i drugi predmeti.

Mozak cele operacije je bio Milan Zarubica, doktor medicinskih nauka i magistar hemije, koji je plan za otvaranje laboratorije za proizvodnju sintetičke droge amfetamina i kaptagona skovao još 2014. godine dok je boravio u zatvoru.

Dobio je 11 godina zatvora Foto: Mup

Tada je svom bratancu Bojanu Zarubici naložio da osnuje firmu za izvoz mašina u Makedoniju sa sedištem u Zemunu. Preko te firme nesmetano su mogli da izvoze delove od kojih su postepeno sklapali najsavremeniju laboratoriju za proizvodnju i tabletiranje amfitamina u Tetovu.

- Deo nabavljenih materijala, supstanci i prekusora smestili su u objekat u selu Batinci, a deo u objekat u Tetovu, gde su instalirali funkcionalnu tehničko-tehnološku celinu. U Tetovu su započeli proces prerade različitih materija, supstanci i prekuzora i proizvodnju psihotropne supstance amfetamin - naveli su tada iz skopskog Tužilaštva.

Policijski snimci svedoče o obimu njegovog posla Foto: Mup

Nekrunisani kralj sintetičkih droga, doktor Milan Zarubica prvi put je bio uhapšen 4. februara 2003. zbog sumnje da je napravio najveću fabriku za proizvodnju sintetičkih droga u Evropi.

Tada je bilo zaplenjeno oko dva miliona tableta ekstazija i raznih supstanci u vrednosti od desetak miliona dolara. Drugi put lisice na ruke su mu stavljene 2011. godine, a treći put u decembru prošle godine u Makedoniji.

Pogledajte video:

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Лицемер

    12. oktobar 2018 | 18:36

    Зарубици се образовање обило о главу.

  • hemicar

    12. oktobar 2018 | 17:37

    Hajzenberg je bio fizicar...Atomski kvantni fizicar...

  • Goca

    14. oktobar 2018 | 00:55

    Pa 2003,2011,2017 ,to znaci da je zakon blag prema takvima malo zatvora pa opet biznis,zakon zakon ne valja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA