Prvi ženski časopisi kod nas izgledali su sasvim drugačije od ovih danas: Evo šta su domaćice u Srbiji naučile iz štampe

Ženski časopisi u Srbiji prvi put su se pojavili krajem 19. veka, a u njima su se mahom nalazili saveti za domaćice

  • 0

Na drugoj međunarodnoj konferenciji žena socijalista, koji se održao 8. marta 1910. godine u Kopenhagenu ustanovljen je Dan žena, kao simbol pobede ženskih prava, ali ženski časopisi postoje mnogo duže.

"Aman, neću karanfil, 'oću slobodan dan": Da li žene za 8. mart ne bi trebalo da rade i da li to zaista i dalje žele?

Ženski časopisi u Srbiji prvi put su se pojavili krajem 19. veka, a u njima su se mahom nalazili saveti za domaćice. Sredinom dvadesetih godina 20. veka počinje da izlazi ženski časopis Žena i svet, daleko savremeniji i moderniji za žensko društvo.

Foto: digitalna.nb.rs

Na naslovnim stranama nalezile su se uticajne žene tog vremena, među kojima je bila i kraljica Marija Karađorđević.

Na naslovnici se našla i kraljica Natalija, ali su se mogle videti i obične devojke, uslikane u dok obavljaju pojedine poslove. U sadržaju časopisa nalazili su se pozivi za očuvanje kulturne baštin, ali i uputstva za šminkanje i primeri za sobnu gimastiku.

Foto: digitalna.nb.rs

Tokom kasnih četrdesetih godina prošlog veka, naslovnice su krasile rukom nacrtane žene, a časopisi su obilovali savetima tipa: kako urediti kuhinju (jer u njoj provodite najviše vremena), kako ispraviti dlake na metli, sačuvati dete od bolesti, šta dobra žena treba da radi kako bi sačuvala brak...

Foto: digitalna.nb.rs

Tih davnih godina doticali su se i teme dijete, ali u slučaju da muž treba da je drži. Tad su "očajnim domaćicama", kao što se vidi u sledećem isečku, ženi deljeni saveti kako da pripremi hranu koja je njemu neophodna.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA