Gardijan redizajnirao internet i štampano izdanje

Glavna i odgovorna urednica objasnila je da su se opredelili za jednostavan, siguran i efikasan tip slova i žive i energične boje kako bi bili što bliži novom ukusu čitalaca

  • 0

Gardijan, jedan od najvažnijih štampanih medija u Evropi, saopštio je u ponedeljak da je taj dnevni list počeo da izlazi u novom, tabloidnom obliku. U isto vreme redizajnirano je onlajn izdanje.

Nova godina portala Telegraf.rs: Novi menadžment, nova zgrada, novi studio, novi projekti... (FOTO)

Glavna i odgovorna urednica Gardijana Ketzrin Viner objasnila je da su se opredelili za jednostavan, siguran i efikasan tip slova i žive i energične boje kako bi bili što bliži novom ukusu čitalaca.

Ona je obećala da će Gardijan ostati ono što je oduvek bio: promišljena, progresivna i žestoko nezavisna i izazovna novina, a svoj će sadržaj predstavljati na duhovit, elegantan i zabavan način.

Printskrin: Theguardian.com/uk

Redakcija Gardijana bila je prisiljena da povuče taj potez jer im je poslednjih godina tiraž upola manji. Pao je s 376.000 prodatih primeraka 2005. godine na 146.000 krajem 2016. godine, prenosi klix.ba. Uz to što je prošle godine ugašeno 300 radnih mesta, a Gardijan je najavio da će se redakcija preseliti iz centra Londona u King’s krosu na neku jeftiniju lokaciju, a možda čak i u puno jeftiniji Mančester.

SMANJILI GUBITKE

Tako je Gardijan već uspeo da smanji operativne gubitke s 57 na 38 miliona funti u 2017. Prelaskom na manji format, znatno će se smanjiti troškovi papira i štampe, što je u skladu s trogodišnjim planom restrukturiranja i sanacije.

MANJE ANALITIKE

To je takođe odgovor na sve veći pad prihoda od oglasa. Sve veći broj oglašivača i čitalaca napušta štampana izdanja i prelazi na digitalne alternative, premda se i oni susreću s problemima budući da su Gugl i Fejsbuk takođe zanimljivi oglašivačima. Tekstovi i komentari biće sada puno kraći, što znači i manje analitički, iako je Gardijan godinama bio ogledalo ozbiljnog svetskog istraživačkog novinarstva.

Ali, za razliku od štampanog izdanja, Gardijanovim portalima čitanost neumitno raste. Uz onlajn britansko izdanje, postoje još dve međunarodne internet stranice Gardijan Australija i Gardijan Amerika.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA