Evo koliko košta poslanički mandat i koliko stranke dobijaju novca

Političke stranke koje su ušle u nov saziv Skupštine dobiće oko 2,6 miliona dinara po poslaničkoj stolici iz budžeta Republike Srbije

  • 11

Može se reći da je političkim strankama koje ulaze u novi sastav Skupštine upala kašika u med, jer će i pored podrške koju su dobili od građana, a koja ih je dovela do mogućnosti da upravljaju sudbinama istih, biti nagrađeni sa oko 2,6 miliona dinara po poslaničkoj stolici iz budžeta države. Najjači, odnosno najvoljeniji, naravno po zakonu, dobijaju najviše. A evo šta zakon kaže.

Političke stranke koje ulaze u novi saziv Narodne skupštine dobiće iz republičkog budžeta novac koji je namenjen za troškove izborne kampanje.  U članu 3. Zakona o finansiranju političkih aktivnosti Republike Srbije navodi se da se "politički subjekti finansiraju iz javnih i privatnih izbora, a da se iz javnih izvora koriste sredstva za finansiranje redovnog rada, kao i za troškove izborne kampanje." Koliko će koja stranka dobiti, naravno, zavisi od podrške koju je dobila od građana, pa će tako od ukupno 686,5 miliona dinara, SNS dobiti skoro 430 miliona.

Ovo su cifre koje se dobijaju na osnovu računice prema Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti. Naime, za finansiranje izborne kampanje učesnici izbora dobijaju 0,1 odsto rashoda republičkog budžeta, koji će u 2014. iznositi 1,112 milijardi dinara. Strankama je za kampanju pripalo oko 802 miliona dinara, što je manje nego 2012, kada su održani redovni parlamentarni izbori.

Novac iz budžeta za izborne kampanje raspoređuje se tako što se, od ukupne sume, 20 odsto (160,5 miliona dinara) podeli na jednake delove svim strankama čije izborne liste odobri RIK, a preostalih 80 odsto (641,9 miliona dinara) raspoređuje se proporcionalno osvojenim mandatima.

Već je poznato da su stranke potrošile oko 13 miliona evra za oglašavanje na TV-u i bilbordima, ali samo onima koji su ostvarili izborni rezultat koji ih je doveo do poslaničkog mandata, mogu da očekuju refundiranje novca iz budžeta države, odnosno iz džepa poreskih obaveznika.

Stranke koje nisu prešle cenzus neće dobiti sredstva iz budžeta koja će delom pokriti troškove izborne kampanje. Tako da se može zaključiti da su DSS, URS i LDP u velikom finansijskom problemu s obzirom da su uložili veliku sumu novca u predizbornu kampanju. Ipak, partije koje napuštaju parlament, dobijaju "utešnu nagradu". Njima će leći na račun do 10. aprila redovan martovski obračun, namenjen redovnom radu parlamentarnih stranaka.

Poznato je da je apsolutni pobednik vanrednih parlamentarnih izbora SNS koji će za 158 poslaničkih mesta dobiti oko 434 miliona dinara. Za 44 mandata SPS-PUPS-JS sleduje oko 117 miliona, koaliciji oko DS-a (19 mandata) - 52 miliona, a koaliciji oko NDS-a (18) - 47 miliona. 

(M. Bojanić)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    25. mart 2014 | 20:12

    Narod gladuje, a vi delite milione. Za sprdnju, za zebanciju, za trange-frange.....e banano od drzave !

  • gde je pravda

    25. mart 2014 | 20:13

    I posle kazu nema para u budzetu da se deca salji na lecenje strasno boze da li te ima??

  • Vladimir

    25. mart 2014 | 20:09

    Kinta na brzaka... Beeee :-/

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA