SRPSKI KRALJ O CERU: Ponosimo se precima, oni su se dokazali, mi smo na ispitu

- Pre sto godina, na Ceru, narod je imao dostojnu vojsku, vojska je imala dostojnu komandu, komanda je imala dostojnu vladu, vlada je imala dostojnog kralja, kralj je imao dostojan narod! Bila je to zemlja dostojnih - napisao je prestolonaslednik Aleksandar

  • 36

Prestolonaslednik Srbije Aleksandar II Karađorđević u svom autorskom tekstu povodom obeležavanja stogodišnjice boja na Ceru kaže da se Srbija sa zahvalnošću seća i klanja senima junaka kojima se ponosi!

"Danas se na Tekerišu Srbija sa zahvalnošću seća i klanja senima junaka. Danas se ponosimo svojim precima, moleći se i nadajući se da se oni nemaju zašto stideti svojih potomaka. Danas smo jedinstveni u svom ponosu, zaboravljajući šta nas je razdvajalo do juče, i ne bojeći se šta će nas sve razdvajati od sutra. Danas smo Srbija, a kada prođe današnji dan nadajmo se da se nećemo pitati šta nam je to danas bilo!

Pre sto godina, na Ceru, narod je imao dostojnu vojsku, vojska je imala dostojnu komandu, komanda je imala dostojnu vladu, vlada je imala dostojnog kralja, kralj je imao dostojan narod! Bila je to zemlja dostojnih! I njima danas odajemo poštu i zahvalnost. Zbog njih smo dužni da danas razmišljamo i o dostojnosti, i o dostojanstvu! Nas, ne njih. Oni su se dokazali, mi smo još na ispitu.

Danas nas sa postolja gledaju biste Njihovih Veličanstava Kralja Petra i Kralja Aleksandra, vojvode Stepanovića i vojvode Mišića. Sa visina gleda nas njihova vojska, a iz naših duša uzdiže se molitva za pokoj i mir njihovih duša, i za spas i život njihovog naroda. Pre nego što su porazili neprijatelja, oni su porazili zlo u sebi, pobedili surevnjivost, strah, omraze i sebičnost. Zato je njihova pobeda tako svetla, i zato i danas obasjava naše postojanje.

Zato smo danas na Ceru, gde god da smo. Zato se osećamo velikim i kada to nismo, nadajući se da ćemo se kad treba pokazati onakvim kavim se osećamo.

Molimo se da Gospod izlije svoju milost na branioce svoje zemlje, pale i preživale, gde god da počivaju i gde god da su našli dom i mir.

Živela Srbija!"

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bax

    19. avgust 2014 | 11:29

    Lepo je rekao,narocito onaj deo:dostojnog kralja i dostojan narod.Prvo,doticni gospodin nije dostojan prestola koji je uzurpirao bez ikakvog osnova,a drugo - narod je nedostojan samoproklamovanog kralja u pokusaju koji nije u stanju da savlada jezik naroda kojim zeli da vlada.

  • Dag

    19. avgust 2014 | 12:17

    Sad je postao - kralj? ...

  • Dag

    19. avgust 2014 | 12:18

    Polozi ti prvo, ispit iz - srpskog...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA