POKLONIMO SE HEROJIMA SRBIJE: 100 godina od slavne srpske pobede na Ceru!

U okviru spomen kompleksa ''Cerska bitka'' u Tekerišu kod Loznice danas će biti obeležena 100. godišnjica bitke na Ceru, a državnu delegaciju na centralnoj ceremniji predvodiće predsednik Vlade Srbije

  • 36

U okviru spomen kompleksa ''Cerska bitka'' u Tekerišu kod Loznice danas će biti obeležena 100. godišnjica bitke na Ceru, a državnu delegaciju na centralnoj ceremniji predvodiće predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Srpska vojska je avgusta 1914. godine pod komandom generala Stepe Stepanovića porazila daleko nadmoćniju austrougarsku vojsku, izavavši šok i nevericu u Beču i Berlinu, oduševljenje među saveznicima, jer je okončana kao prva velika saveznička pobeda u Prvom svetskom ratu.

Početak ceremonije oglasiće trubač Reprezentativnog orkestra Garde Vojske Srbije, a verski obred služiće patrijarh srpski Irinej.

Premijer Vučić će, kako je najavljeno iz Vlade, položiti lovorov venac na Spomenik palim vojnicima, a nakon toga će se upisati u spomen knjigu.

Vence će položiti i izaslanici predsednika Republike Ivan Mrkić i Jasmina Mitrović Marić, izaslanik predsednice Narodne skupštine, načelnik Generalštaba Vojske Srbije i ministar odbrane, praunuka vojvode Stepe Stepanović, predstavnici diplomatskog kora...

U organizaciji Ministarstva odbrane i Vojske Srbije biće prikazan dokumentarni film sa otvaranja Spomenika cerskim junacima, a priređena je i muzejska postavka. Organizator svečanosti je Vlada Republike Srbije - Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    19. avgust 2014 | 08:43

    Setimo ih se,samo zbog - proslava... ( Tuzno... )

  • praunuk borca Cerske bitke

    19. avgust 2014 | 09:17

    Deda,neka je večna slava i hvala za sve što si uradio za svoju državu Srbiju i svoj narod... Počivaj u miru....i da znaš da bi bio danas ponosan na svu našu omladinu, mladost i nadam se mene! Da ti nismo ukaljali obraz i čast! Neka ti je večna slava!!!!

  • praunuk borca Cerske bitke

    19. avgust 2014 | 09:27

    E moj SAMOZVANI CARE!!!!! Pa šta ti je naša omladina kriva?,.... Imaš li drugu da zameni ovu?,.. To su naša deca i deca ovih poginulih Srpskih ratnika, moj Care!!!.... Pa šta si ti doprineo tako važno i junački da se sada stidiš naše, moje omladine ..... Nemoj decu da mi diraš , omalovažavaš, skrnaviš... To je Srpka omladina sa krvlju istih tih boraca u sebi, kojima i ti danas daješ počast!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA