OTKRIVAMO: Zašto Veljko Kadijević ne može da bude uhapšen, a nalazi se na Interpolovoj poternici! (VIDEO)

Penzionisani general JNA iako se nalazi na crvenoj poternici Interpola, po potraživanju Hrvatske zbog navodnih ratnih zločina neće biti izručen Zagrebu, a naš portal vam otkriva i zbog čega

  • 66

Crvena poternica Interpola ponovo je postala aktuelna, jer se od juče na njoj našlo novo ime iz Srbije - Marko Milićev, osumnjičen da je automobilom ubio Luku Jovanovića na Brankovom Mostu. Pored njega na toj poternici nalazi se preko 100 osoba, a među njima i penzionisani jugoslovenski general Veljko Kadijević (89), a Telegraf.rs otkriva zbog čega on još nije izručen Hrvatskoj!

General Veljko Kadijević kojeg traži Hrvatska, a zbog sumnje da je počinio ratne zločine i dalje se nalazi na crvenoj poternici Interpola. On međutim nije, a i neće biti izručen a sve zbog toga što jedržavljanin Ruske Federacije od 13. avgusta 2008. godine.

Ruska federalna migraciona služba prihvatila je njegov zahtev za dobijanje državljanstva, a tadašnji predsednik Rusije Dmitrij Medvedev potpisao je ukaz u kojem se među 14 osoba nalazi i Veljko Kadijević.

Tu vest je potvrdio i Kadijević moskovskom nedeljniku "Boljšoj gorod“ (veliki grad) koji je sa ostarelim generalom objavio razgovor u najnovijem broju u kojem ističe da mu je Rusija omogućila da normalno živi u njoj.

Ruski ustav ne dopušta da se građani te zemlje izručuju drugoj zemlji, pa hrvatska poternica za Veljkom Kadijevićem od momenta kad je dobio državljanstvo nema apsolutno nikakvog značaja i zbog toga dokle god se general Kadijević nalazi na teritoriji Rusije neće biti izručen Zagrebu!

Status izbeglice u Rusiji Veljko Kadijević je dobio 2005. godine. Po ruskom zakonu trebalo je da prođe tri godine pa da zatraži i državljanstvo i dobije ruski pasoš, što je u njegovom slučaju i ispunjeno 2008. godine!

Podsetimo general Kadijević je bio poslednji ministar odbrane socijalističke Jugoslavije u periodu 1988. do 1992. Bio je na čelu armije 1991. kad su vođene vojne operacije u Vukovaru i Dubrovniku zbog čega ga je protiv njega u Hrvatskoj bila podignuta optužnica.

- Iz Beograda sam otišao ne zbog hrvatske optužnice nego zato što ni po koju cenu nisam hteo da idem u Hag - objasnio je svojevremeno general Kadijević. On je dodao da mu u posetu iz Beograda povremeno dolazi najbliža rodbina - ćerka, unuka i zet.

Pogledajte šta je general Kadijević rekao o njegovom "bekstvu" iz Beograda i kako se oseća u Moskvi, rečeno u intervjuu za RTS.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jagodinac

    20. avgust 2014 | 18:04

    Jedan nesposoban parazit koji je ziveo na grbachi naroda. I pored svih shkola i chinova nije bio sposoban da izvrshi jedan obichan skolski vojni udar, zavede vanredno stanje, pohapsi bagru po Zagrebu , Ljubljani , Sarajevu, Beogradu i sprechi gradjanski rat. Sada mirno uzhiva penzionerske dane na sigurnom dok hiljade njegkvih vojnika nisu stigle da se ozhene, naprave decu .... Da ima pravde on bi vec odavno bio na robiji ili bio streljan. A da ima imalo vojnichke casti presudio bi sam sebi. Vojnichki casno zbog izgubljene vojske, drzhave, stradalih vojnika, izdaje.

  • Limuntus

    20. avgust 2014 | 17:54

    Trebali smo mi da mu sudimo,kakav crni Hag.Ceo zivot proveo na grbaci naroda,a kad je prigustilo,pustio decu da ginu...i to za dzabe.

  • Vozd

    20. avgust 2014 | 17:31

    Taj se zove niko i nista ! Sa ruskim drzavljanstvom je potvrdio da je ruski spijun ! Da je bio casni komunisticki general pohapsio bi i Milosevica i Tudjmana i Izetbegovica i nebi bilo bratoubilackog rata vec bi bio upisan zlatnim slovima u istoriji Jugoslavije ! Ovako je ostao fukara i prebjegusa !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA