DIKOVIĆ OTVORIO IZLOŽBU SRBIJA 1914: Zavide nam na tradiciji, a mi je zaboravljamo! (FOTO)

- Ako ima razloga da se ponosi i neguje tradicija, onda su to Republika Srbija i njena vojska. Naša je tradicija takva da nam drugi na njoj zavide i mnogo je onih koji bi poželeli da je imaju, a mi je, ponekad, poneti trenutnom situacijom i zaboravljamo - rekao je načelnik Generalštava Vojske Srbije povodom otvaranja današnje izložbe u Istorijskom muzeju Srbije

  • 3

Povodom obeležavanja stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata, danas je otvorena izložba "Srbija 1914" u Istorijskom muzeju Srbije. Izložbenu postavku realizovanu u saradnji Istorijskog i Vojnog muzeja, a uz podršku Ministarstva odbrane i Ministarstva kulture i informisanja, otvorio je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Tom prilikom general Diković je rekao da je izložba rezultat zajedničkog napora dva muzeja da predstave nasleđe koje nas uči i podseća na spremnost i odvažnost srpskog naroda i njegove vojske na beskompromisnu žrtvu za slobodu otadžbine, ujedno nas podsečajući i na značaj očuvanja nasleđa i tradicija.

- Ako ima razloga da se ponosi i neguje tradicija, onda su to Republika Srbija i njena vojska. Naša je tradicija takva da nam drugi na njoj zavide i mnogo je onih koji bi poželeli da je imaju, a mi je, ponekad, poneti trenutnom situacijom i zaboravljamo. Imamo na šta da budemo ponosni i ne smemo dozvoliti da sećanja na slavne dane naše istorije izblede. Sve dok traje naše pamćenje i sećanje pokolenja, ne dozvolimo da zaborav prekrije te, po Srbiju, veoma teške godine - rekao je načelnik Generalštaba.

O izložbi su govorili i državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Dejan Ristić, v.d. direktora istorijskog muzeja Srbije Dušica Bojić i načelnik Vojnog muzeja potpukovnik Ivan Mijatović.

"Srbija 1914" predstavlja savremeni muzejski projekat koji nastoji da posetiocima, na zanimljiv način, približi politički, kulturni, naučni i privredni uspon Srbije početkom 20. veka i podseti na događaje koji su prethodili Velikom ratu ili su se odvijali 1914. godine. O izložbi su govorili i državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja  Dejan Ristić, v.d. direktora istorijskog muzeja Srbije Dušica Bojić i načelnik Vojnog muzeja potpukovnik Ivan Mijatović.

Povodom otvaranja izložbene postavke, organizatori su napravili specijalnu aplikaciju "Srbija 1914", mobilnu platformu kreiranu za operativne sisteme IOS i Andoid, pomoću koje će posetioci moći na zanimljiv način da uče o istoriji. Aplikacija je napravljena kako bi, u skladu s upotrebom novih medija, na savremeni način promovisala kulturno-istorijsku baštinu Srbije.

Na izložbi je prikazano više od 100 eksponata koji prikazuju čojstvo i junaštvo naše vojske. Centralni deo postavke čini rekonstrukcija ratnih  događanja u Srbiji 1914, od savezničke pobede u Prvom svetskom ratu na Ceru, do bitaka na Drini i Kolubari. Osim predmeta koji su pripadali značajnim ličnostima i kompletnog naoružanja koje je naša vojska koristila te godine, izložena je i propratna oprema - opasači, čarape koje su vojnici tada nosili.

Autori koncepcije izložbe su muzejski savetnik Nebojša Damnjanović i viša kustostkinja Snežana Solunac iz Istorijskog muzeja Srbije i kustos muzeja Vuk Obradović. Tokom trajanja izložbe u okviru pratećeg programa predviđeni su sadržaji poput projekcija igranih i dokumentarnih filmova, tribina, predavanja i kreativnih radionica za decu i mlade. Izložba će biti otvorena do 15. januara 2015. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • gaga vuk

    16. septembar 2014 | 16:58

    Idite generale u poplavljena podrucja na djerdapu, pa nece valjda opet morati Premijer da vas salje, mozete nesto i sami, a izvanredni ste bili u proslim poplavama.

  • PrinciP

    16. septembar 2014 | 07:02

    Bilo je to davno da da!!!

  • Lkikgf

    15. septembar 2014 | 21:25

    Tuzno ali istinito...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA