ČOVEK VELIKOG SRCA, AMBASADOR INDONEZIJE: U Srbiji mi se najviše sviđaju ljudi! (FOTO)

- Sviđa mi se Beograd, okruženje, klima. Dopada mi se i domaća zdrava hrana. Najviše volim meso, kajmak, rakiju, vino, ćevapčiće, riblju čorbu... - kaže gospodin Samjuel Samson, koji u intervjuu za naš portal priča o ekonomskoj saradnji Srbije i Indonezije, ali i o kvalitetu srpskog tableta "Tesla"

  • 2

U gostoprimljivost i ljubaznost indonežanskog naroda uverili smo se na proslavi 60 godina diplomatskih odnosa između Džakarte i Beograda. Tom prilikom ugostio nas je ambasador ove azijske zemlje, gospodin Samjuel Samson, zajedno sa svojom porodicom i celim timom ambasade koji Indoneziju u Srbiji predstavlja u najboljem mogućem svetlu.

Tokom celog prijema osećali smo se veoma prijatno, a gostorimljivost nas je potpuno oduševila.

Nakon što se prijem završio, ambasador je ipak izdvojio nekoliko minuta kako bi popričao s nama i odgovori nam na nekoliko pitanja.

Objasnio nam je na kojim sve poljima naše dve zemlje sarađuju, zbog čega toliko voli Srbiju, a popričali smo i o malo stručnijim pitanjima - šta misli o Tesla tabletu, ali i nivou razvijenosti informacionih tehnologiju u Indoneziji i Srbiji.

Na kojim sve poljima naše dve zemlje sarađuju?

- Srbija i Indonezija sarađuju na mnogim poljima: ekonomija, biznis, odbrana, kultura, obrazovanje, turizam, sport, investicije. Saradnja datira ne samo otkako je Srbija postala nezavisna zemlja, već i iz doba Jugoslavije. U našim odnosima tokom proteklih 60 godina nije postojao nijedan problem, oduvek smo lepo sarađivali i međusobno se podržavali.

Zbog toga smo veoma optimistični u vezi sa saradnjom Indonezije i Srbije i u narednih 60 godina. Međutim, da bi naši odnosi postali još bolji moramo da krenemo od samih ljudi i njihovo međusobno zbližavanje, koje će pratiti još veća saradnja kada je reč o biznisu, i na samom kraju kao kruna, još bolja saradnja između naših vlada.

Naravno, moramo se povezati i na intelektualnom nivou zahvaljujući zajedničkoj edukaciji, što će nam omogućiti razmena studenata, kao i na nivou religije putem duhovnih vođa, što je takođe veoma bitno.

Politički, nemamo nikakvih problema, sve više sarađujemo u kulturi, a sad pokušavamo da se fokusiramo na poslovnu i ekonomsku saradnju. Jedan od takvih primera je i saradnja s kompanijom Comtrade.

Koliko dugo živite u Srbiji i šta vam se najviše dopada u našoj zemlji?

- U Srbiji s porodicom živim skoro četiri godine. Ovde mi se najviše dopadaju ljudi. Veoma su fini i prijateljski nastrojeni, kao i Indonežani. Sviđa mi se i Beograd, okruženje, ali i klima, iako ponekad ume da bude poprilično hladno za razliku od Indonezije. Naravno, bez obzira na to, uživam ovde. Dopada mi se i domaća zdrava hrana. Najviše volim meso, kajmak, rakiju, vino, ćevapčiće, riblju čorbu...

Ambasador Samjuel Samson je najzaslužnija osoba za potpisivanje sporazuma o saradnji između kompanije Comtrade i najvećeg privatnog univerziteta u Indoneziji, Gunadarma. Takođe, i srpska Viša škola za informacione tehnologija ITS potpisala je ugovor o saradnji s Gunadarmom.

Šta očekujete od saradnje između najveće srpske IT kompanije Comtrade, ITS više škole i indonežanskog univerziteta Gunadarma?

- Voleo bih da ponovo vidim kako studenti odavde odlaze u Indoneziju da bi osetili duh moje zemlje koja ima skoro 250 miliona stanovnika, ali i da bi osetili konkurenciju između zajednica. Veoma je dobro za mlađe generacije iz Srbije da odu u Indoneziju i vide kako njihovi vršnjaci tamo uče i napreduju. Indonezija je oduvek bila prijateljska zemlja za Srbiju.

Gunadarma univerzitet je najveći privatni univerzitet u Indoneziji, koji ima preko 40.000 studenata i 12 kampusa. 

Studenti će tamo imati prilike da vide da se obrazovanje sve više kombinuje s industrijom. Moći će da nauče da razvijaju razne softverske sisteme i hardver, kao što je Tesla tablet, na primer. Jednog dana ćemo zajedničkim snagama možda i izgraditi neki proizvodni centar u Indoneziji ili Srbiji.

Da li možete da uporedite informacione tehnologiji u Srbiji i Indoneziji?

- Smatram da se IT u Srbiji i Indoneziji nalazi na istom nivou zahvaljujući globalizaciji. Tehnologija više ne pripada samo jednoj zemlji. Danas svako ima pravo i mogućnost da razvija svoja hardverska i softverska rešenja. Jedina razlika je možda u veličini, u Srbiji je sve to nekako kompaktno, ali kad je reč o razvijenosti, rekao bih da smo na istom nivou.

Kakvi su vaši utisci o Tesla tabletu kompanije Comtrade?

- Odličan je. Veoma je brz, kompaktan, s najnovijim hardverom, što je jako dobro. Sad je potrebno fokusirati se na promociju. Zbog toga smo iskoristili priliku da tokom proslave 60-godišnjice diplomatske saradnje između Srbije i Indonezije ljudima prezentujemo ovaj uređaj. Svi su bili iznenađeni da takav tablet može da se kupi već za stotinak evra.

Da li možda postoji šansa da se Tesla tablet prodaje i u Indoneziji?

- Naravno, zašto da ne? To je i svrha naše saradnje s Comtrade-om. Želimo da Tesla tablet predstavimo i u Indoneziji.

Kako se osećate povodom toga što će vas predsednik Srbije Tomislav Nikolić odlikovati ordenom?

- Veoma sam srećan, ali u suštini, ja ne težim takvim stvarima. Za mene je veoma bitno da je nisam dobio sam i da su prethodne četiri godine prošle u najboljem mogućem redu. Tokom svog mandata ni s kim u Srbiji nisam imao nikakvih nesuglasica. Sa ili bez ordena, sama činjenica da sam svoju zemlju predstavljao u Srbiji za mene i moju porodicu predstavlja veliku čast.

Ovaj orden je posvećen celokupnom timu indonežanske ambasade koji je veoma vredno radio protekle četiri godine, i mojoj porodici naravno, jer bez njih svoju zemlju ne bih predstavljao u najboljem mogućem svetlu.

Želeo bih samo da napomenem da ukoliko postoji volja i napor, sve se može uraditi, ali naravno morate istinski verovati. Tokom svog boravka u Srbiji nisam doživeo nijednu lošu stvar i stekao sam puno prijatelja. Na kraju bih želeo da se zahvalim srpskoj vladi i predsedniku Tomislavu Nikoliću na ovom odlikovanju i svemu što smo zajedno uradili prethodnih godina.

I za kraj, ambasador preporučuje da svi koji su prvi put idu u Indoneziju obavezno posete najveći hram na svetu Borobudur koji se nalazi u centralnoj Javi, ali i neizostavni Bali.

(Marko Đurđev)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neko...

    30. oktobar 2014 | 16:24

    A najbolja ideja je da konacno ukinemo vize jedni drugima ili bar da imamo VOA.

  • Vito

    31. oktobar 2014 | 09:39

    Mi se nekom svidjamo? Hitno ga u Hitnu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA