MRAČNE MISTERIJE BELOG DVORA: Evo koga su Tito, Sloba i kralj zakopali na Dedinju! (FOTO) (VIDEO)

Mnoge tajne i bogastva krije Dvor Karađorđevića na Dedinju, a evo šta su tamo sakrili Tito, Slobodan Milošević i kralj

  • 18

Kraljevski dvor u Beogradu krije mnoge tajne, a u njemu su pored srpskih vladara iz dinastije Karađorđević, živeli i primali svoje goste Josip Broz Tito, sa suprugom Jovankom kao i predsednik SRJ Slobodan Milošević, a u kojem je čak spavao i predsednik Rusije Vladimir Putin. Telegraf.rs vam donosi priču zbog čega su svi hrlili u Beli dvor!

U Kraljevskom dvorskom kompleksu na Dedinju sada živi prestolonaslednik Srbije Aleksandar II Karađorđević sa svojom porodicom, a iako je država skoro potpuno prestala da se bavi održavanjem ovog kultnog zdanja u Srbiji, Beli dvor i dalje mami posetioce, ali i sve druge ljude, jer njegov sjaj nikada ne prestaje.

OTKRIVAMO: Šta je srpski princ zatekao u ruiniranom Belom dvoru i koliko je u njega uložio! (FOTO)

Mnoge misterije vezane su za ovaj kompeks, pa je tako prema mnogim predanjima, a i još uvek vidljivim tragovima maršal Tito kada je rešio da se useli u ovo zdanje naredio da se svi amblemi Karađorđevića sa zidova i uopšte ukone ili prekriju crvenom petokrakom, što je i učinjeno.

OTKRIVAMO: Putin spavao u Belom dvoru, domu Karađorđevića!

Mnoga umetnička dela su sklonjena, prodavana ili uništena, a komunističku vladavinu dvorcem preživela su samo tri umetnička dela, koja je neko sakrio na tavanu, a jedno delo je i portret kralja Aleksandra I Karađorđevića koji je danas na zidu ovog kompleksa.

Naravno najveća misterija je ona o grobu Davorjanke Paunović, najveće ljubavi Josipa Broza Tita, koju je on, navodno sahranio u okviru dvorskog kompleksa i često posećivao njen grob!

Prema drugom predanju stric Stjepana Mesića, Titov i Kardeljev prijatelj, pucao je u Crkvi Sv. Andreja na Dvoru Karađorđevića u čelo Isusa Hrista, a te rane vidljive su i danas 68 godina kasnije.

ZLOČINAČKI: Stric Stjepana Mesića pucao u čelo Isusa Hrista na Dvoru Karađorđevića! (FOTO)

Kada smo kod crkve na Dvoru Karađorđevića ona se u okviru dvorskog kompleksa, nalazi na južnoj strani kompleksa, a koja je tremom sa stubovima povezana sa zgradom. Hram je posvećen sv. Andriji Prvozvanom (krsnoj slavi Karađorđevića). Uzor za gradnju je crkva Manastira sv. Andrije na Tresci u Makedoniji, koju je 1389. sagradio Andrija, sin kralja Vukašina. Crkva je projektovana i građena istovremeno kada i glavni objekat.

Kraljevski dvor nalazi se sa Belim dvorom u okviru dvorskog kompleksa na najvišem brežuljku Dedinja, na imanju površine 135 hektara.

Kraljevski dvor sagrađen je ličnim sredstvima kralja Aleksandra I Karađorđevića. Gradnja je započeta 1924. a završena je 1929. Sama zgrada dvora je građena u srpsko-vizantijskom stilu, a fasada je obložena belim bračkim mermerom.

U prizemlju se nalaze: biblioteka, kraljev kabinet, zlatni salon, velika trpezarija i svečani hol, svi opremljeni u renesansnom stilu, i plavi salon opremljen u baroknom stilu. U zlatnom salonu, čija je kasetirana drvena tavanica obložena listićima zlata, čuva se slika Jakopa Palme Starijeg, a u plavom salonu se nalazi slika „Venera i Adonis“ Nikole Pusena.

Na prvom spratu nalaze se privatne prostorije u kojima danas živi porodica prestolonaslednika Aleksandra II.

U suterenu su prostorije čiji su zidovi i tavanice raskošno oslikani po uzoru na dvorac u Kremlju. Tu se nalazi dvorana Dušanove ženidbe na čijoj su tavanici oslikani motivi iz ove narodne pesme, a tu su i dvorana šapata, mali salon i dvorana za projekcije.

Dvorana šapata je osmišljena tako, što je u njoj izgrađena velika fontana i kada bi kralj, Tito ili Sloba imao želju da sa nekim govori tajno, samo u četiri oka, odlazili bi tamo, puštali vodu, a od njenog žubora niko nije mogao čuti šta se dešavalo u tom salonu.

Zgrada Belog dvora, koji se nalazi u istom kompleksu sa Kraljevskim dvorom, zidana je po želji kralja Aleksandra I kao rezidencija za njegove sinove.

Građen je od 1934. do 1937. godine po projektu arhitekte Aleksandra Đorđevića. U prizemlju ove klasicističke zgrade nalazi se veliki Svečani hol i niz salona opremljenih u stilu Luja XV i Luja XVI sa venecijanskim lusterima. Tu je i Dvorska biblioteka koja je imala oko 35.000 knjiga i Svečana trpezarija nameštena u stilu čipendejla.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    14. decembar 2014 | 17:33

    Izgradnju i opremanje dvora, nadgledao je Knez Pavle.Uglavnom od narodnog novca.Naravno da nije bio naivan, pa je pri begstvu, poneo sliku El Greka:"Laokonova grupa",koju je prodao, i kupio kucu u Parizu.Cela kuknjava, "plemstva", svodi se na grabez, i nastavak lagodnog zivota, na grbaci naroda, koji jedva prezivljava...

  • milicdesanka

    15. decembar 2014 | 04:34

    BILA,VIDELA.SVE IZGLEDA UPRAVO TAKO.NAPOKON SAM UCVRSTILA SVOJA ANTIMONARHISTICNE STAVOVE.NEKA GOSPODA KARADJORDJEVIC PLATE BORAVAK U NICIM ZASLUZUNOM ZDANJU.

  • Ivana

    14. decembar 2014 | 22:50

    Ne znam koliko neko mora da bude ogranicen pa da poveruje u pricu da su to karadjordjevici od svog novca napravili. Neko od njih je nakon rata trampio jednu sliku za stan u Parizu, imateli predstavu koliki novac je tu utrosen .Ovaj narod je pljackan tokom cele svoje istorije,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA